2017. szeptember 9., szombat

Bárdos András – Vágó István – Kinyitom a számat!

Tartalom:
Vajon miért kezd el beszélni, aki egész életében hallgatott? Miért mondja el mindazt, amit három évtizednyi televíziózás alatt tapasztalt, ha nem mondta el eddig? Hogyan maradt sikeres harminc éven át, mit tett és nem tett meg ezért? Kik gáncsolták? Mit jelent számára a gazdagság? Valóban csaltak-e a nagy vetélkedőkben? Hogyan lopnak a tévékben? Igazak-e a pletykák és valóban megszámol minden fillért? Mit mondott neki Déri János a halálos ágyán? Miért olyan rossz a viszonya több hírességgel? Miért nem állt szóba évtizedeken át legközelebbi tévés kollégáival? Miért akarták főpolgármester jelöltnek és miért nem lett végül az? Miért politizál? Nem érzi-e úgy hogy felesleges volt a nyílt kiállás? Miért kockáztat mindent, pénzt, sikert, szeretetet, most, amikor már senki sem várja tőle? Miért nyílt meg, számomra is váratlanul, miért adta ki a legféltettebb titkait is a beszélgetéseink során... Miért hittük, hogy ismerjük, csak azért, mert harminc éve látjuk?
Egy könyv politikáról, szerelemről, féltékenységről, pénzről, lopásról, züllöttségről és vakmerőségről, egy könyv az elmúlt évek és a ma Magyarországáról. Egy könyv az egyik legnépszerűbb magyar tévésről, Vágó Istvánról. 
Bárdos András
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Az a legnagyobb baj ezzel a könyvvel, hogy a címével meg a fülszövegével is botránykönyvnek akar tűnni, holott nem az. Mert milyen „botrányos” dolgokat tudhatunk meg belőle? (Spoiler jön.) Például hogy a tévénél lopnak, de a felhozott példákban még azt se árulják el, hogy melyik tévétársaságról beszélnek, azt pláne nem, hogy konkrétan kik loptak. Megtudhatjuk, hogy a „Legyen Ön is milliomosban!” természetesen nem csaltak, vagyis úgy direktben nem, de olyan azért volt, hogy Vágó egyes versenyzőket segített a jó műsor érdekében vagy szimplán azért, mert szimpatikusak voltak neki. Kiderül a könyvből, hogy Vágó nem hisz az ezotériában, vallásban, homeopátiában, vagyis semmi olyanban, amire nincs kézzel fogható bizonyíték, és hogy évtizedekig nem áll szóba emberekkel jellemzően ostoba sértődések miatt.
Esküszöm, a legbotrányosabb dolog, ami kiderül ebből a könyvből (megint spoiler), az az, hogy Havas Henrik bepróbálkozott anno Vágó feleségénél. Ennek kiteregetése lehet, hogy nem tett kifejezetten jót Havas házasságának, más jelentősége viszont nincs az ügynek szerintem.
Nekem egyébként nem lett volna gond, hogy ez nem botránykönyv, ha nem akart volna annyira annak látszani. Mert egyébként Vágó szellemesen társalog, nincs látványosan elszállva magától (bár néha azért igen), alapvetően olvasmányos a könyv. De semmilyen témának nem mennek a mélyére, mindennek csak a felszínét karcolgatják. Annyi jut az eszembe erről a könyvről: Sok hűhó semmiért!

Tetszési index:

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése