2020. szeptember 30., szerda

Naomi Alderman – Hatalom

Tartalom:

A nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.

Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.

A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…

Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?

(Forrás: bookline.hu)

 

Véleményem:

1. Karakterek:

Majdnem az összes fontosabb szereplő agresszív és hataloméhes ebben a könyvben. Tunde – az egyetlen férfi köztük – nem ilyen, ő csak megfigyel és dokumentál.

Mondhatnánk, hogy a nők többsége csak revansot vesz a férfiakon, a múltban elszenvedett sérelmeiért. De így pont olyanok is lesznek, mint amilyenek a férfiak voltak, amikor még ők voltak az erősebb nem. Nekem ez volt a könyv egyetlen tanulsága: a nők semmivel sem lennének különbek a férfiaknál, ha náluk lenne a hatalom. Sőt a regény alapján még rosszabbak is, hiszen SPOILER: olyan háborút robbantottak ki, ami évezredekkel vetette vissza az emberi civilizációt.

Nekem valahogy nem volt hihető, hogy a nők pont olyan agresszívak, mint a férfiak, hogy pl. a nemi erőszakra ugyanúgy van késztetésük, mint a férfiaknak. Nem azért mondom ezt, mert jobbnak tartom a nőket a férfiaknál, hanem mert másnak. A nők szerintem alaptermészetüknél és neveltetésüknél fogva kevésbé agresszívak, alkalmazkodóbbak, nem hiszem el, hogy ezt pár év alatt ki tudnák nevelni magukból.

Roxy volt az egyetlen, kicsit is szimpatikus nő számomra a könyvben. Ő felül tudott emelkedni a sérelmein, nem akarta elpusztítani a világot csak azért, mert őt bántották a férfiak (az apja és a testvére).

2. Cselekményszövés:

Számomra a cselekmény sem volt túl hihető, néhány, egymástól távol élő nő sorsa végül összefonódott és több ponton kapcsolódott egymáshoz, mígnem SPOILER: az ő döntéseik elvezettek az emberi  civilizáció pusztulásáig. A kataklizma bekövetkezte félbevágja a cselekményt is, nem tudjuk meg, kivel mi történik, bár valószínűleg mindenki vagy majdnem mindenki meghal. Befejezetlennek éreztem a könyvet, és ezen az sem változtatott, hogy az egymással levelező két író csevegéséből megtudtuk, hogy a világ pár ezer éve porig égett, hiszen ez az egyéni sorsokat nem zárta le.

3. Írói stílus:

Agresszív, kegyetlen világot alkotott az írónő, amiben farkastörvények uralkodnak. Nem tetszett ez a világ, nem szívesen élnék benne (akkor sem, ha nőként hatalmam lenne), de volt egy hangulata. Nyomasztó, taszító, elkeserítő, kiábrándító, ilyesmi jelzők ugranak be. Tud hatni az emberre az írónő,  az biztos, más kérdés, hogy nem túl pozitívan.

4. Összességében:

Nekem ez a fajta, nők uralta világ nem tetszett. És nem is hiszem, hogy ilyen világhoz vezetne, ha a nők testi erőfölénybe kerülnének a férfiakkal szemben. Persze lehet, hogy tévedek. Az ötlet maga ettől még érdekes volt, de amit kihozott belőle az írónő, az nekem nem jött be.

5. Tetszési index:

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése