2017. május 13., szombat

Nalini Singh – Borzongás (Egy világ - két faj - állandó küzdelem 3.)

Előzmények:
A sorozat első két részét, a Vonzódást és a Látomást már olvastam, van is ajánló róluk a blogon. Az első rész nagyon a tetszett, a második kevésbé, de végül csak nem tudtam megállni és folytattam a sorozatot. Úgy tűnik, függést okoz…

Tartalom:
Judd Lauren mentál képességei gyilkolásra valók. A mentálhálón egy titkos osztag katonájaként iszonyatos dolgokat tett; most a farkas alakváltó falka odújában a Mentál Tanács végzetes tervének meghiúsítására használja erejét. Az Elcsendesedést azonban nem törheti meg, mert ezzel a környezetére szabadítaná gyilkos hajlamait.
Brenna Shane Kincaid ártatlan farkas alakváltó lány volt, mielőtt egy sorozatgyilkos mentál elrabolta és megtörte az elméjét. Azóta látszólag felgyógyult, de a sérülések mélyebbek, mint ami a felszínen látszik.
Kísérti a múltja. Juddhoz fordul segítségért, de bármilyen erős is közöttük a vonzalom, a rideg mentál nem tudja megadni a lánynak azt, amire a teljes gyógyuláshoz szüksége van.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Annak ellenére, hogy a sorozat előző részét annyira nem szerettem, viszonylag hamar elolvastam a következő kötetet, vagyis ezt a könyvet. Könnyedebb olvasmányra vágytam, és tudtam, hogy ez az lesz. Nem is csalódtam ebből a szempontból benne.
Azt a kifogást ezzel a könyvvel kapcsolatban is fel kell emlegetnem, hogy túl sok benne a romantikázás. Viszont legalább ez a romantika nem teljesen a megismétlése volt az előző részekéinek. Itt a szerepek felcserélődtek: az aktuális párocskánkból a lány volt alakváltó és a férfi mentál (nem pedig fordítva, mint az előző két kötetben). Itt a mentál Judd nagyon sokáig nem akarta megtörni az Elcsendesedést, mert attól tartott, hogy a nagyon erős képességei miatt akkor könnyen megölhet valakit előbb-utóbb (mármint úgy, hogy nem akarja megölni, csak „elszabadulnak” a képességei). Különbség volt az is, hogy itt Judd már a könyv elején nem élt a mentálok közt, nem csatlakozott a mentálhálóhoz, így neki nem azzal kellett megküzdenie, hogy ezektől el kell szakadnia, hanem saját magával: saját lelkének sötétségével, a saját félelmeivel.
Szóval volt annyi újdonság Judd karakterében, hogy érdekes tudjon lenni. Brenna kevésbé volt izgalmas, ő egy lelkileg sérült, de erős akaratú lány, de ezt már az első részben megtudtuk róla. Jó, még annyi kiderült róla, hogy műszaki zseni, meg hogy utálja, ha pátyolgatják, de ennyi. De különösebb bajom nem volt vele, ő is szerethető volt.
Az érdemleges történések száma viszont nagyon kevés volt ebben a könyvben szerintem, s ezek is mind új dolgokat hoztak be, viszont semmit sem varrtak el az előző kötetekben nyitva maradt kérdésekből. Ez zavaró volt. Kezd olyan érzésem lenni, hogy az írónő maga sem tudja, milyen történetet akar elmesélni ebben a sorozatban, mindig csak egy kötetet gondol végig fejben, mielőtt írni kezdi, a későbbi részeket pedig akkor rögtönzi, amikor azokat kezdi el írni, s ekkor már nem teljesen emlékszik arra, hogy mi történt az előzőekben, így vannak következetlenségek a sztoriban...
Szóval összességében a karakterek itt tetszettek, de a cselekmény a sorozat előrehaladtával szerintem egyre kuszább és következetlenebb, és ez elég kiábrándító.

SPOILERES VÉLEMÉNY: (A megtekintéséhez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
Azt a kis ellentmondást fedeztem fel a sorozat előző részéhez képest, hogy ott a Hálóelme nagyon büszke magára azért, hogy elrejti a mentálhálón a P-mentálokat a Tanács elől. Ebben a kötetben viszont kiderül, hogy a Mentál Tanács tud a P-mentálokról, szándékosan tenyésztik őket, mert rájöttek, hogy miattuk kevesebb mentál lesz labilis vagy szociopata.
Bár ha akarom, ebben nincs ellentmondás, hiszen csak a Hálóelme gondolta azt, hogy a Tanács nem tud a P-mentálokról…
Másik furcsaság, hogy a sorozat első kötetében nem esett szó arról, hogy Santano Enrique tanácsnok megölésében Judd részt vett volna, ott az gyengítette le Enriquét, hogy Sascha életére tört mentálisan, ezért tudták az alakváltók megölni. Viszont ebben a könyvben már az szerepel, hogy Judd aktívan részt vett Enrique megölésében (blokkolta a tanácsos mentális támadásait és rést ütött a fizikai pajzsán, amíg az alakváltók széttépték őt)…
Kifejteném kicsit a cselekménnyel kapcsolatos problémáimat is. Brenna elrablása révén erősen kapcsolódott ez a kötet az első részhez, de kb. semmivel nem vitte tovább azt a szálat. Kiderült ugyan, hogy Enriquének volt egy segítője a farkasok közt és hogy ő drogért cserébe segédkezett Brenna elrablásában, de nem tudtuk meg, hogy minek kellett neki annyira az a drog (valószínűleg csak a pénz miatt), sem azt, hogy Enrique miért kezdett drogot előállítani az alakváltók számára, mit akart ezzel elérni. Az a lehetőség is fel van vetve a könyvben, hogy az erős Tk-mentál, Kaleb Krychek Enrique cinkosa volt, s ő folytatja Enrique tervét. Viszont nem derül ki, hogy mi volt Enrique célja azzal, hogy kísérletezett az alakváltókkal. Változtatott valamit az agyukon, oké, de pontosan mit és MIÉRT? Ezek nem derültek ki, és ez eléggé bosszantott.
Új szál, hogy a Mentál Tanács egymásnak próbálja ugrasztani a leopárdokat és a farkasokat, hogy azok kiirtsák egymást, de nem járnak sikerrel, így lényegében ezen a fronton se történik semmi érdemleges.
Bejött egy olyan szál is ebben a könyvben, hogy a Mentál Tanács egyes tagjai azt tervezik, hogy implantátumokat ültetnek majd minden mentál agyába, amivel elkerülhető, hogy „selejtes” (érző vagy szociopata) példányok éljenek köztük. És persze lehetővé tenné azt is, hogy egy elit réteg korlátlan hatalmat nyerjen a többi mentál felett. Ennek megakadályozása a célja Juddnak és társainak, köztük a Szellemnek – egy olyan mentálnak, aki a legtitkosabb mentál infókat is be tudja szerezni. Természetesen az ő kilétére sem derül fény a könyv végéig. De nekem azért van egy tippem rá, hogy Silver Mercant lesz a Szellem, aki Kaleb munkatársa és úgy tűnik, minden információ rajta megy keresztül, ami Kalebhez érkezik. Az ő szerepeltetése a könyvben teljesen szükségtelen lenne, ha nem ő lenne a Szellem, de mivel még a szemszíne is tárgyalva van, ezért tuti, hogy neki fontos szerepe van… Szóval szerintem ő a Szellem.
De ez az új szál sem vezet sehová ebben a könyvben: az implantátumok nem működnek jól egyelőre, s még ezeket is jól szabotálja a Szellem és társai, így a kutatásokat újra kell kezdeniük a mentáloknak. Szóval ebben a könyvben lényegében nem történt semmi, max. annyi, hogy a farkasok megszerezték maguknak Juddot, akinek a képességei még a mentálok közt is elég félelmetesnek számítanak szerintem. Tud teleportálni, láthatatlanná tud válni, belső szerveket tud szétroncsolni a puszta gondolataival, de meg is tudja gyógyítani őket. Nem is értettem, hogy ő miért nem kardinális mentál?

Ezen kívül még annyi érdekesség derül ki ebben a részben, hogy nem csak a mentálhálóról levált mentálok léteznek, hanem vannak, akik soha nem is kapcsolódtak fel a mentálhálóra, kíváncsi vagyok, nekik lesz-e szerepük a későbbiekben. 

Tetszési index:
72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése