2017. július 18., kedd

Naomi Novik – Rengeteg

Előzmények:
A Mini-könyvklub keretében olvastuk/olvassuk ezt a könyvet júliusban. Mivel nem vagyok nagy fantasyrajongó, enélkül valószínűleg nem olvastam volna el soha.

Tartalom:
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Ez az a könyv, amiről el tudom ismerni, hogy objektíve egy nem rosszul megírt alkotás, szubjektíve viszont kb. egyáltalán nem tudott lekötni.
Volt benne két olyan főszereplő, akik tűz és víz (a Sárkány – aki ember, nem sárkány – és Agnyeska), volt köztük kémia, sok kalandba keveredtek, még a személyiségük is jól be volt mutatva, tök jó is lehetett volna ez. De sajnos totál nem tudtak érdekelni, hidegen hagyott végig, hogy ők vagy más él-e, hal-e, mi lesz velük. Nem tudom, ennek mi lehetett az oka, talán az, hogy túl nagy hangsúly volt az akción, különösen a regény második felében, így az egyes szereplők sorsa, tragédiája nem volt annyira érdekes.
Szépen kidolgozott világot épített fel nekünk az írónő, részletgazdag volt, kicsit talán túlságosan is alaposan írt le mindent az írónő. Valamivel többet bízhatott volna az olvasói fantáziájára.
Meg kell jegyeznem, hogy a könyv elején nekem kicsit sok volt a lökdösődés, birkózás Agnyeska és a Sárkány közt, ráadásul egyértelmű szexuális felhanggal (mintha egy fura, agresszív előjátékot adtak volna elő). Egy darabig azt hittem, erotikus fantasyba torkollik a könyv, de aztán nem lett igazam, vagy csak úgy félig-meddig. Fura volt ez is, mert én előzetesen azt vártam ettől a könyvtől, hogy ez egy gyerekmese lesz, mint amiket kiskoromban olvastam a királylányról és a hétfejű sárkányról. De nem pont az lett. Kicsit beugratós könyv ez, mert ha egy anyuka/apuka megveszi a fantasyrajongó tizenéves gyerekének, akkor egy füst alatt letudhatja a szexuális felvilágosítást is, ugyanis van egy igen részletgazdag szexjelenet a regényben.
Szóval összességében ez egy kicsit túlírt, pörgős cselekményű fantasy, jó karakterekkel és némi erotikával. Nem rossz könyv ez, tényleg, csak nekem nem adott semmi maradandót, s elég lassan is haladtam vele, mert még csak nem is nagyon szórakoztatott. Örültem volna, ha lett volna benne egy kis humor (mint pl. a Vámpírok múzsája c. könyvben) vagy valami mondanivaló (mint pl. A varázslókban), de egyik sem volt. Így számomra ez egy gyorsan feledhető könyv lesz, azt hiszem.

Tetszési index:

55%

6 megjegyzés:

  1. Nagyon egyetértek, főleg az erotikus részekről szóló véleményeddel.
    Hogyhogy most kimaradt a spoileres vélemény? Ennyire nem mozgatott meg a történet? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egyrészt annyira nem volt érdekes ez a könyv, hogy sok időt töltsek a kritika megírásával, másrészt spoileresen is inkább csak negatívumok jutottak eszembe, pl. a Rengeteggel kapcsolatban nyitva hagyott csomó kérdés, meg Agnyeska-Sárkány kapcsolatának elvarratlan volta. És fanyalgós kritikát annyira nem szeretek írni, max. ha nagyon felidegelem magam a könyvön (ld. A varázslók), de ez még azt sem váltotta ki belőlem.
      El is gondolkodtam, hogy lehet, itt az ideje átértékelnem A varázslókkal kapcsolatos véleményemet, mert az a könyv legalább elgondolkodtatott meg felidegesített, ami jóval több, mint amit ez a könyv váltott ki belőlem.
      Na, most még eszembe jutott egy pozitív vonás ezzel a regénnyel kapcsolatban: Agnyeska nagyon önálló, már-már domináns személyiség benne, aki tud boldogulni az erős férfiak nélkül is, ha kell. Nem a férfitól várja, hogy megmentse (na jó, néha igen), és nem a férfi az élete értelme, mert ha van, az jó, de ha nincs, akkor megvan nélküle is. Szóval Agnyeska egy erős nő ebben a könyvben, minden bénázásával együtt is, és ez tetszett.

      Törlés
    2. Ismerem az érzést, hogy utólag, főleg azóta olvasott könyvekkel összehasonlítva, már máshogy látja az ember egy korábbi olvasmányát, és akár át is értékelné valamennyire. :) Épp ezért a pontozásaimat igyekszem mindig úgy tekinteni, hogy az olvasás után nem sokkal ennyire értékeltem, de tudom, hogy később akár jóval rosszabbnak vagy jóval jobbnak is tarthatok majd egy könyvet. Az is előfordult már, hogy az olvasás után hónapokkal, vagy akár évekkel később is eszembe jutott a regény (vagy egy részlete), és ezáltal jövök rá, hogy valami mégis nagyon megfogott benne, amit akkor frissiben talán észre se vettem, vagy legalábbis nem gondoltam, hogy ilyen nagy hatással lesz rám.

      Részben igazat adok Agnyeska kapcsán, mármint ilyen szempontból nekem is tetszett Agnyeska erős jelleme és magabiztossága, de a Sárkánnyal kapcsolatban számomra nem volt hihető. Főleg amiatt, hogy a szerelmi szál szinte teljesen hiányzott, tehát igazán nem volt mire alapoznia, hogy bejönne a mágusnak, mégis teljes magabiztossággal vetette rá magát. Ráadásul korábban ugye folyton csak azt hajtogatta, hogy kb. semmit nem tud a "testiségről". (Ezt a béna szót is ő használja egyszer.) Akkor mégis honnan ez a fenenagy önbizalom és magabiztosság? Meg hát az ilyen korú lányok nem a romantikára vágynak elsősorban? Vagy csak én vagyok ilyen naív, romantikus lélek, hogy ezt feltételezem? :)

      Törlés
  2. Totál off, de nagyon furcsa, hogy nincs egy nagy rész spoileres tartalom a bejegyzésben. Úgy megszoktam, hogy olvasás után vissza "kell" térnem. :D

    Nem off: hát igen, amilyen gyönyörű a borítója és fantasys-varázsos a fülszövege, simán gondolnám gyereknek adható ajándéknak. Hacsak nem ijeszt el a vastagsága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos erről most csak ennyi mondanivalóm volt. :) Remélem, augusztusra valami jobbat fogok tudni választani magamnak.
      A borítója egyébként tényleg nagyon szép, bár a Rengeteg nem túl ijesztő rajta, Agnyeska (gondolom, ő a lány, mert ki más) meg olyan rajta, mintha menekülne, ilyen jelenet viszont nem volt a könyvben, Agnyeska mindig merészen masírozott be a Rengetegbe. Bár a borító, tudom, figyelemfelkeltésre való, nem arra, hogy összefoglalja a könyv történetét, szóval ebből a szempontból rendben volt, tényleg jó ránézni erre a borítóra.

      Törlés
  3. Áh, bocs, de én meg megőrülök ettől, hogy hogy lett ez ifjúsági könyv :( sztem ez egy full felnőtt fantasy :) és mint ilyen, sztem messze is kell álljon a királylánytól és a hercegtől, mint mondjuk a trónok harca :( nem tudom, honnan jött, de tönkreteszi a könyvet :( hüpp

    Más: egy mai tizenéves gyerek sajnos már nem az ilyen könyvekből fog felvilágosulni, és nem 14 évesen - sajnos. Amikor jól szituált, szigorú szülők értelmesnek látszó 14 éves lánya hiszi azt hogy terhes, és úgy oldja meg, hogy nem szól róla... és ez már évekkel ezelőtt volt. Szóval csak így megjegyzem, hogy mostanra az élet sem mese, sajnos :( és bááárcsak innen esne meg a felvilágosítás :(

    VálaszTörlés