2018. szeptember 6., csütörtök

Sánta Szilárd – Mesterséges horizontok - Bevezetés a kortárs sc-fi olvasásába


Tartalom:
Sánta Szilárd Parazita könyvek sorozatában megjelent monográfiája bevezető olyan irodalmi műfajok (cyberpunk, nanofikáció, űropera, alternatív történelmi regény, new weird fiction stb.) tárgyalásába, amelyek egyenjogúsítása éppen most zajlik. A témával összhangban különféle tudományágak eredményeit és szakszókincsét építi magába - az irodalomelmélettől a nanotechnológiáig, a posztmodern poétikától a kontrafakturális történetírásig.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Ezt a könyvet kizárólag egy molyos kihívás kedvéért olvastam el, és azt kell mondanom, kár volt.
Én sci-fiket szoktam olvasni, s őszintén szólva az sokkal izgalmasabb, mint a sci-firől (mármint a műfajról) olvasni. Azt vártam volna ettől a könyvtől, hogy érdekes összefoglalót ad a sci-fi alműfajairól, fejlődésükről, a klasszikusnak számító alkotásokat nem csak megemlíti, hanem bemutatja azt is, hogy mitől számítanak klasszikusnak.
Nem mondom, hogy nem ezt próbálta ez a könyvecske nyújtani, csak azt, hogy nálam nem sikerült neki. A stílusa csapongó volt, hol csak az írók nevét és műveik címét darálta, hol részleteket is idézett, hol kicsit magyarázott is, de teljesen véletlenszerűen. Nem volt szisztéma ebben a könyvben szerintem. Valószínűleg azokról a sci-fikről írt hosszabban a szerző, amik az ő kedvencei, a többiről meg nem, és ennyi. 
Én előzetesen azt vártam tőle, hogy majd egy csomó sci-fi olvasásához kedvet csinál nekem. Míg olvastam a könyvet, egy-két cím valóban fel is keltette az érdeklődésemet, de így, hogy már több, mint két hete befejeztem az olvasását, egyet sem tudok felidézni közülük. Szóval ezek szerint annyira mégsem sikerült felcsigáznia ennek a könyvnek.

Most azért elővettem megint a könyvet és kigyűjtöttem pár címet, ami sci-fi berkekben klasszikusnak számít, ide is leírom őket, hátha kedvet kaptok hozzájuk (és így én se felejtkezem el megint róluk…):
William Gibson – Neurománc, folytatásai a Count Zero és a Mona Lisa Overdrive, a 3 együtt a Sprawl-trilógia,illetve a Trendvadász, az Árnyvilág és a Nyomtalanul, e három könyv alkotja a Blue Ant-trilógiát,
Neal Stephenson – Snow Crash,
Philip K. Dick – Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?, Az ember a Fellegvárban
China Miéville – King Rat, Un Lun Dun, Kraken, Perdido pályaudvar, végállomás, Armada,
Mark Twain – Egy jenki Arthur király udvarában
Dan Simmons – Hyperion és a folytatásai
Iain M. Banks Kultúra sorozata (bár ebből kettőt már olvastam és annyira nem jöttek be),
Michael Crichton – Préda,
Greg Bear – A vér zenéje,
Robert Charles Wilson – Pörgés, Tengely, Örvény (Pörgés-trilógia)
Neal Stephenson – Gyémántkor,
Paolo Bacigalupi – A felhúzhatós lány

Tetszési index:
44%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése