2018. augusztus 31., péntek

Sara Gruen – Vizet az elefántnak


Tartalom:
Bár nem szívesen beszél emlékeiről, ezek makacsul megülik a kilencvenegynéhány éves Jacob Jankowski elméjét. Emlékek saját fiatalkoráról, amikor a sors egy roskatag vonatra vetette, melyen a Benzini testvérek világhíres cirkusza bolyongott Amerikában. Emlékek egy olyan világról, amelyet szörnyszülöttek és bohócok népesítettek be, amely tele volt csodákkal, dühvel, szenvedéssel és szenvedéllyel; egy világról, amelynek megvannak a maga logikátlan szabályai, sajátos életformája, s ahol a halál is a maga módján kopogtat. A cirkusz világa ez, amely Jacob Jankowski számára egyszerre jelentett megváltást és pokoljárást. Jacob azért került be ebbe a világba, mert elhagyta a szerencséje. Árván és egyetlen garas nélkül nem tudta, mihez kezdjen, mígnem rá nem talált erre a gőzerővel hajtott „bolondok hajójára” a nagy gazdasági világválság idején.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Két szálon fut a regény cselekménye, mivel Jacob az idősek otthonából visszaemlékszik saját fiatalságára, arra, hogy szépreményű állatorvos hallgatóból miként lett cirkuszi mindenes. Így megtudhatjuk, miként bánnak az idős emberekkel az otthonokban, s azt is, hogy a harmincas évek Amerikájában – a gazdasági válság idején – miként működött egy cirkusz.
Mindkét világ a maga módján kegyetlen: az idősek otthonában tárgyként kezelik az ott lakókat, életben akarják tartani őket, de az ellátásuk során az már nem szempont, hogy minőségi életet éljenek. A cirkuszban viszont igen olcsó az emberélet, ott a mindenható cirkuszigazgató ledobathatja a száguldó vonatról azt, akinek nem tetszik a viselkedése.
Van azért persze cukiságfaktor is a regényben: elefánt, kutya és lovak. Az elefánt, Rosie viselkedése kicsit túl emberi volt nekem, de egyébként én hihetőnek találtam, ahogy a regény bemutatta ezeknek az állatoknak az életét. Igen, a cirkuszi világ számukra még kegyetlenebb volt, mint az emberek számára.
Ugyanakkor alapvetően romantikus regény volt ez, szokatlan környezetbe ágyazva, és a románc is bonyolultabb volt az átlagnál.
A regény vége eléggé kiszámítható volt szerintem, de mivel a történet érdekes volt és jók voltak a karakterek, ezért ez nem von le sokat az értékéből. Szerettem.

Tetszési index:
83%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése