2018. augusztus 23., csütörtök

Kathleen E. Woodiwiss - Szirmokat sodor a víz


Tartalom:
Az elítélteket szállító hajó 1747 tavaszán kiköt Virginiában, hogy ott a rabszolgavásáron pénzzé tegye rakományát. A szerencsétlen, megbilincselt nők között ott kucorog a halálra rémült Shemaine O' Hearn, a szépséges, vörös hajú, ír származású lány, gazdag szülők gyermeke. A lány Angliában már jegyben járt egy ifjú márkival, akinek gőgös nagyanyja szörnyű cselszövésre vetemedett, hogy elszakítsa egymástól a fiatalokat: koholt vádak alapján elfogatta és lopásért elítéltette Shemaine-t, akit úgy hurcoltak előbb börtönbe, majd a rabszállító hajóra, hogy sem családja, sem vőlegénye nem tudott róla. Virginiában Shemaine az elsők között van, akit eladnak – gazdája a kis településen élő fiatal hajóács lesz, aki özvegyen maradván, kisfia mellé keres megbízható személyt. A választás Shemaine-re esik, de kiderül, egyiküknek sincs oka később sem, hogy megbánja ezt a vásárt. Igaz szerelem bontakozik ki közöttük, és Shemaine gazdája felesége lesz. Házasságuk után kezdődnek csak az igazi bonyodalmak, amikor előkerül Angliából Shemaine családja és volt vőlegénye, aki még mindig szereti a lányt…

Vélemény:
Nos, ez egy kissé klisés történet (szűz leányka és kiéhezett, ám talpig úriember, megözvegyült férfi egymásra találásáról szól), garantált happy enddel, viszont romantikus könyvhöz képest meglepően sok gyilkossággal.
Nem hiszem, hogy túl valós képet adna arról, hogy hogyan bántak az Angliából a gyarmatokra deportált rabokkal (bár a hajóúton sokan éhen halnak, ez a része egész hihetőnek tűnt), mert szerintem túl nagy megbecsülésnek örvendenek.
Fájóan nem volt hihető a kisfiú, Andrew karaktere. Ennyire szótlan, engedelmes kétéves fiú szerintem sehol a világon nincs. Pedig az ajánlás alapján az írónő őt a saját unokájáról mintázta… De ettől eltekintve a karakterek egész jók voltak, és a történet is kicsit összetettebb, kidolgozottabb volt a szokásos, bárgyú, romantikus meséknél.
Nem akarom azt állítani, hogy maradandó élményeket ad ez a könyv, de egyszeri olvasásra szerintem tökéletes. Már ha az ember épp valami romantikus kis semmiséget akar olvasni.

Tetszési index:
72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése