2019. július 31., szerda

Jesmyn Ward – Hallgasd ​a holtak énekét!


Tartalom:
A Hallgasd a holtak énekét! nagyszabású családtörténet, az amerikai útiregény archetipikus hagyományainak, a kísértethistóriáknak és a katasztrófaregényeknek lenyűgöző, zavarbaejtő és sehová sem besorolható elegye, egy modern remekmű. 
A tizenhárom éves Jojo igyekszik megérteni, mit jelent férfivá válni. A családjában van kitől és van miből tanulnia: ott van feketebőrű nagyapja, Pop, vagy fehérbőrű nagyapja, aki viszont egyáltalán nem fogadja el a fiút. És az apja, aki mostanában szabadul a börtönből… Amikor kiengedik, Jojo kábítószerfüggő anyjával odautazik. Találkozik egy másik tizenhárom éves kissráccal, egy halott fegyenc szellemével, aki magában hordozza az amerikai dél történelmének örökségét. Fontos dolgokat tanít meg Jojónak apákról és fiaikról, az erőszakról és a szeretetről. 
(Forrás: bookline.hu)

Véleményem:

1. Karakterek:
Egy család néhány napjának története a regény, de ebből a családból nem mindenkit ábrázol egyforma mélységben a könyv. Leonie és Jojo fejébe például belelátunk, míg Michael és a nagyszülők viselkedése kevésbé átérezhető vagy érthető. Mindegyikük élete valahol elég nyomorúságos, s részben ők maguk teszik azzá, részben viszont a környezetük.
Fajgyűlölet a könyv fő témája, aminek rétegeit, megnyilvánulásait egy fekete nő és fehér férfi kapcsolatán, a gyerekeik sorsának alakulásán keresztül mutatja be.

2. Cselekményszövés:
Nem sok minden történik a regényben, úgyhogy túl izgalmasnak nem mondanám a sztoriját. Egy darabig arra gondoltam, hogy a végén majd biztos kifut valahova a történet, de igazándiból nem. Ez a regény egy család mindennapi életét mutatja be, a szokásos nyomorúságukat. Ami történés volt benne, az kiszámítható és sablonos volt.

3. Írói stílus:
Bevallom, nem igazán nyerte el a tetszésemet a könyv írásmódja, a misztikussága, a rizsázása, ahogy a gusztustalan részletekben dagonyázik az író a leírásokban (milyen színű a hányás stb.) de azért azt hiszem, elég egyedi stílusa van. Nekem nem tetszett, másnak lehet, hogy igen.

4. Összességében:
Nem tetszett igazán, nem volt cselekmény, egy család nyomorát ismerhettük meg belőle, és ez nekem most nem hiányzott. Csak azért olvastam végig, mert könyvklubos közös olvasmányunk volt.

5. Tetszési index:
60%

1 megjegyzés: