2019. június 26., szerda

Adrian Tchaikovsky – Az idő gyermekei


Tartalom:
Ki örökli az általunk teremtett új világot? 
Az emberi faj maradéka elhagyja a haldokló Földet, és kétségbeesetten kutat új otthon után a csillagok között. Ősei nyomában járva az egykori aranykor legnagyobb kincsére bukkan: egy olyan bolygóra, amelyet annak idején terraformálással tettek alkalmassá az emberi élet fenntartására. 
Ám az új édennel valami nincs rendben. Az évezredeken át magára hagyott bolygó élővilága ellenőrizetlenül fejlődött, és ez katasztrofális eredménnyel járt. A bolygó nem várja tárt karokkal az érkezőket, nem érintetlen, és főleg nem lakatlan. Az uralkodó faj az emberiség rémálmává változtatta a menedékül szánt Új Földet. 
Két civilizáció kerül ütközési pályára, és mindkettő a határait feszegeti. Mindkettőnek meg kell fontolnia, mit tehet meg a túlélése érdekében. Mivel a tét a faj fennmaradása, korántsem mindegy, ki lesz az Új Föld birtokosa. 
Igazi ötletparádé, a rangos Arthur C. Clarke díj győztese 2016-ban, az utóbbi évek egyik legkiugróbb sikerévé vált a tudományos fantasztikus irodalomban.
(Forrás: bookline.hu)

Véleményem:
1. Karakterek:
E könyv főszereplői emberek és pókok és a kettő közül a pókok életét ismerjük meg részletesebben, valamint ők a szimpatikusabb intelligens életforma is.
Nagyon tetszett, ahogy a nanovírus hatására intelligens fajjá váló pókok társadalmi fejlődését nyomon követhettük. Különösen tetszett, hogy itt a hímeknek kellett az egyenrangúságért megküzdeni, mert sokáig őket a gyengébbik, butábbik nemnek tartották számon a nőstények, s egy jó darabig a párzás utáni elfogyasztásuk sem járt semmi különösebb jogkövetkezménnyel…
Az emberi szereplők jóval kevésbé voltak érdekesek a számomra, itt csak némi hatalmi harc, az őrület különböző formái és egy gyengusra sikerült szerelmi szál bonyolította a cselekményt. Igazándiból az emberi szereplők közül senki sem volt nagyon szimpatikus nekem, így én inkább a pókok sorsának alakulásáért izgultam. Bár ott sem az egyes pókokért mint „személyekért”, hanem általában az egész társadalmukért, hogy életben tudnak-e maradni az emberrel szemben.
Mélyebben tulajdonképpen egyetlen szereplőt sem ismerünk meg ebben a könyvben, mert itt nem az egyének fontosak, hanem a pókok és az emberek társadalmának változásai és hogy ezek mennyiben szolgálják a túlélésüket.
2. Cselekményszövés:
Bár izgalmas volt a könyv cselekménye is – tudni akartam, hogy mivé fejlődnek a pókok, illetve  hogy az emberek vajon elpusztítják-e önmagukat, később pedig azt, hogy a két faj szembekerülésekor ki kerül ki győztesen –, mégis szerintem a társadalomábrázolása érdekesebb volt. Vagy mondjuk úgy, ez zseniális volt – különösen a pókokat illetően –, míg a cselekményszövés „szimplán” izgalmas volt.
SPOILER: A regény vége az, hogy az ember-pók összecsapásból a pókok kerülnek ki győztesen, ám ők ahelyett hogy elpusztítanák az emberi fajt, a nanovírus segítségével inkább összebarátkoznak velük. Bevallom, én ezt a happy endet kicsit erőltetettnek éreztem. Ugyanis ha a pókok az empátiának arra a szintjére is nehezen jutottak el, hogy a hímeket ne egyék meg párzás után, akkor a életükre törő emberek megkímélése érthetetlen fordulat. Meg az is, hogy az emberek felül tudnak emelkedni a pókundorukon. De persze ezeket ráfoghatjuk arra, hogy a nanovírus csodát tett.
3. Írói stílus:
A társadalomépítésben zseniális, a cselekményszövésben jó, a karakterábrázolásban viszonylag gyenge az író (vagy ki tudja, lehet, hogy nem is volt célja a karakterek mélyebb bemutatása), összességében mégis azt mondom, hogy egy nagyon egyedi, okosan felépített könyvről van szó, amit minden sci-fi rajongónak olvasnia kell. De tényleg.
4. Összességében:
Ha csak valamennyire is szeretsz sci-fit olvasni, akkor mindenképpen javaslom, hogy kezdj neki, mert ez egy nagyon jó könyv (kissé elfuserált befejezéssel, de ezt megbocsátjuk neki).
5. Tetszési index:
95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése