2020. február 28., péntek

Agatha Christie - Nyílt kártyákkal

Tartalom:
A különc milliomos, Mr Shaitana vacsorázni hív nyolc igen különböző embert, akiknek fogalmuk sincs, miért ülnek egy asztalnál. A pazar lakoma után a házigazda a bridzsasztal köré tereli vendégeit, ő maga pedig elalszik a kandalló mellett. A kártyaparti végén a meghívottak távozni készülnek, ám döbbenten tapasztalják, hogy vendéglátójukat szíven szúrták.

Véleményem:
1. Karakterek:
Viszonylag sok szereplővel operált a mű, gyanúsítottból is volt négy, bűnüldözőből is volt négy. Utóbbiak mindenfélét kérdeztek előbbiektől, kaptak különböző válaszokat, amikből mindenki más-más következtetést vonhatott le, beleértve az olvasót is.
Mind a négy gyanúsítottnak sok mindent megtudtunk a múltjáról, ez alapján egyikük sem tűnt nagyon szimpatikusnak. A bűnüldözők jelleme kevésbé volt kidolgozott, de végül is nem utánuk nyomoztunk, ők annyira nem voltak érdekesek.
Mivel fizikai lehetősége a gyilkosságra mind a négy gyanúsítottnak volt, mind a négynek volt indítéka is, így csak a jellemük alapján lehetett (volna) kitalálni, melyikük a tettes. Nekem nem sikerült rájönnöm, még úgy sem, hogy valószínűleg már olvastam korábban a könyvet (legalábbis az alapszituáció, hogy a kártyázók közül valaki megöli a házigazdát, nagyon ismerős volt nekem).
Összességében viszonylag jól kidolgozott, többnyire hihető jellemekkel bírtak a szereplők szerintem. Külön viccesnek találtam, hogy az egyik karaktert, Mrs. Ariadne Olivert, a híres detektívregény-írót mintha magáról mintázta volna az írónő, és olyan kiszólásokat adott a szájába, mint például, hogy ő az összes könyvét ugyanarról írja, csak ezt az olvasók nem veszik észre...
Max. annyi problémám volt a szereplőkkel, hogy egyikük sem került közel a szívemhez, nem izgultam értük. A gyanúsítottak esetében ennek az volt az oka gondolom, hogy mind potenciális gyilkosok, a bűnüldözők jellemét pedig nem igazán ismerhettük meg, így velük sem tudtam azonosulni.
2. Cselekményszövés:
Négy egyenrangú gyanúsított, négy különböző módszerekkel nyomozó bűnüldöző - ez az alapszituáció elég bonyolulttá tette a cselekményt, de ettől még nem volt nehezen követhető.
Sok csavar volt a történetben, ezek némelyike nekem kicsit erőltetett volt, de azért egyik sem volt nagyon zavaró.
A romantikus szálat kicsit ide nem illőnek éreztem, de mivel nem volt túl hangsúlyos, ezért el tudtam nézni az írónőnek, hogy tett bele ilyet is.
Összességében nagyon izgalmas, fordulatokban gazdag volt a cselekményszövés - még egy Agatha Christie-regényhez képest is .
SPOILER: Kicsit mókásnak találtam, hogy a könyvben feltűnő összes gyilkos vagy meghalt, vagy elkapta a rendőrség, úgy tűnik, Agatha Christie igazságérzete nem engedte, hogy egyet is életben hagyjon. (Kivétel ez alól Despard őrnagy, de ő csak véletlenül ölt, úgyhogy ő nem is igazi gyilkos.)
3. Írói stílus:
Agatha Christie a tőle szokásos, tárgyilagos hangnemben írta meg e könyvét is, érzelmeket nem igazán tud kifejezni, így a romantikázás sem volt tőle túl hiteles, de ettől függetlenül én alapvetően bírom Christie stílusát
4. Összességében:
Jó volt, jó volt, csak azt nem értem, hogy 1. miért nem emlékeztem arra, hogy olvastam már ezt a regényt, 2. mikor rájöttem, hogy már olvastam, akkor miért nem emlékeztem arra, hogy ki a gyilkos.
Kizárólag amiatt, mert első olvasásra semmi nyomot nem hagyott bennem a könyv, azt kell mondjam, ez nem az írónő legjobb regényeinek egyike.
5. Tetszési index:
75%

2 megjegyzés:

  1. Hohó!
    SPOILER:





    szóval szerinted Despard véletlenül ölt? Te hiszel neki ezek szerint? Mert én tök nem! Engem nem tud meggyőzni az a sztori, hogy lábon akarta lőni, de a nő éppen úgy lökte meg, hogy helyette véletlenül a szívét találta el.... azért ez túl nagy véletlen lenne. De közben a nő sztorija sem túlságosan meggyőző, mert ha szerelemből ölt volna, akkor utána legalább egy időre összejöttek volna, nem? Nem tudom, szerintem itt valami tök más lehet az igazság, amit sose fogunk megtudni. :) (Egyébként a film ezen a vonalon is egy érdekes alternatívával állt elő.)

    VálaszTörlés
  2. Valóban nem hangzott túl hihetően Despard verziója sem, de az Agatha Christie könyvek végén mindig kiderül az igazság, és mivel Despardról nem derült ki, hogy hazudott volna, én úgy vettem, hogy akkor igazat mondott. Én már csak ilyen egyszerű lélek vagyok. :D
    Kíváncsi lettem a filmre, elég sok mindent változtathattak a könyvhöz képest.

    VálaszTörlés