2016. december 22., csütörtök

Douglas Adams – Galaxis útikalauz stopposoknak

Előzmények:
Nem tudnám már megmondani, mikor hallottam először ennek a könyvnek címét, de azt hiszem, már akkor sejthettem, hogy ez valami bazi nagy ökörség lehet, úgyhogy meg is jegyeztem magamnak, hogy el kell olvasnom valamikor. Az egyszerűség kedvéért az öt részes trilógia minden darabját tartalmazó kötetet vettem ki a könyvtárból, így ha nagyon bejönne a cucc, rögtön végig is olvashatom az egészet. Jelen kritika írásakor az első két részt már el is olvastam.

Tartalom:
Athur Dent egy csütörtök reggel arra ébred, hogy egy sárga buldózer áll a háza előtt, ami le akarja rombolni otthonát, mivel gyorsforgalmi utat akarnak építeni a helyére. Arthur a buldózer elé fekszik, hogy megállítsa.
Azonban egyik jó barátja, Ford Prefect – aki nem a Földről, hanem a Betelgeuse mellől, egy kis bolygóról származik, e tényről azonban Arthurnak fogalma sincs – elrángatja magával egy kocsmába, ahol elárulja neki, hogy a Föld pár percen belül elpusztul.
S úgy is lesz.
Arthur napja határozottan rosszul indul, de vajon jobb lesz-e a folytatás?

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
A vogon flotta pusztítja el a Földet, mert egy hiperűr-bekötőutat akarnak építeni a helyére. Azonban Ford Prefect és Arthur Dent megmenekülnek, mivel Ford lestoppolja Prostatikus vogon Jeltz hajóját. Ford felvilágosítja Arthurt arról, hogy a vogon Építész Flotta egyik hajóján van, s megmutatja neki a GALAXIS Útikalauz Stopposoknak c. elektronikus könyvet, amiben rákeresnek a vogonokról szóló bejegyzésre, mely szerint a vogonok modortalanok, fontoskodóak és érzéketlenek.
Ford betesz egy Bábel-halat Arthur fülébe, ami lefordít bármilyen nyelvű szöveget a hordozója nyelvére, s így Arthur is értheti Prostatikus vogon Jeltz nem túl kedves szavait, melyekkel üdvözli őket a hajóján, s közli, hogy kutatóosztagot küld utánuk.
Ford megmutatja Arthurnak az immáron elpusztult Földről szóló szócikket az útikalauzban, ami mindösszesen annyi, hogy „ártalmatlan”. Ford közli, hogy ő a Földön töltött sokévi tapasztalatai alapján bővítette a szócikket, így az újabb kiadásokban már az szerepel, hogy „jobbára ártalmatlan”.
Sajnos végül a vogonok elkapják és kidobják őket az űrbe. A GALAXIS Útkalauz szerint ha valaki jól teleszívja a tüdejét, akár harminc másodpercig is bírhatja az űr abszolút vákuumában, azonban annak a valószínűsége, hogy ennyi idő alatt felszedi őket egy másik hajó, meglehetősen kicsi. Arthurékat azonban a 29. másodpercben megmentik.
Aki felszedi őket az nem más, mint a kétfejű és háromkarú Zaphod Beeblerox, a Birodalmi Galaktikus Kormány Elnöke. (Fontos információ: az Elnök nem bír semmilyen tényleges hatalommal, de erről csupán hatan tudnak az egész Galaxisban.) Zaphod korábban ellopta az Arany Szív űrhajót, melyet a Végtelen Valőszínűtlenség Hajtóműve hajt, amivel roppant csillagközi távolságok másodpercek alatt hidalhatók át. Zaphod társa Trillian, egy földi lány, akivel Arthur még a Földön találkozott egy buliban, tetszett is neki a lány, azonban Zaphod lecsapta a kezéről. A hajón van még egy robot is, Marvin, aki folyamatosan depressziós, mert hatalmas intelligenciáját bugyuta feladatok végrehajtására kell használnia.
Tovább utaznak a hajóval, s hamarosan meg is találják, amit Zaphod és Trillian keresett: Magratheát, a valaha létezett legvalószínűtlenebb bolygót. E bolygónak 5 millió évvel korábban nyoma veszett.  Magrathea profilja az egyedi építésű luxusbolygógyártás volt, ami minden idők leggazdagabb bolygójává tette. Jött azonban a gazdasági válság, ami csökkentette a keresletet az egyedi gyártású bolygók iránt, ezért Magrathea lakói úgy döntöttek, hibernálják magukat, amíg nem javul a gazdasági helyzet.
Ford megkérdi Zaphodot, hogy mégis hogyan talált rá erre a rég eltűnt bolygóra. Zaphod elmeséli, hogy gyakran támadnak olyan ötletei, melyekről ő sem tudja honnan erednek. Ezért a múlt éjszaka elment a hajó orvosi fülkéjébe, és megvizsgálta a saját agyát. Azt találta, hogy mindkét agya közepén van egy része, ami el van vágva az agya többi részétől, s egy monogramot is talált benne: Z. B.
Leszállnak a bolygóra, ahol egy Szlartibartfaszt nevű öregember elmondja nekik, hogy beprogramozták a komputereket, hogy akkor keltsék fel őket, ha vége a recessziónak, s ez most fog megtörténni, Magrathea felébred. Az öregember elmeséli, hogy a partvidékek kicsipkézésével foglalkozott és szerette a munkáját.
Megtudjuk, hogy a delfinek intelligensebb faj volt az embernél, figyelmeztetni is akarták az emberiséget arra, hogy a Föld el fog pusztulni, de nem értettük az üzeneteiket. Ezért kevéssel a vogon flotta érkezése előtt elhagyták a Földet, utolsó üzenetük az volt, hogy „Viszlát, és még egyszer kösz a halakat!” Rajtuk kívül a másik földi faj, mely nem az, aminek az emberiség hitte őket: az egerek. Valójában nem velük kísérleteztek a laboratóriumokban, hanem ők kísérleteztek az emberiséggel.
Hiperintelligens, pándimenzionális lények egy faja (akik a Földön az egerek voltak) tudni akarta a választ az élet értelmére, s ezért létrehoztak egy szuperintelligens számítógépet, hogy megadja a választ. A komputer hét és fél millió év alatt megtalálja a választ: 42. Már csak a hozzá tartozó kérdést kell kideríteniük. A szuperszámítógép szerint ezt egy nála intelligensebb komputer tudja majd megmondani, melynek a szerves élet is része lesz. E komputer neve Föld lesz és tízmillió év alatt fogja tudni megadni a kérdést. Az egerek meg is rendelték a Földet Magratheától, el is készült, azonban öt perccel azelőtt megsemmisült, hogy megadta volna a kérdést a válaszhoz. Az egerek ezért új Föld legyártását rendelték meg Magratheától. Azonban végül úgy döntenek, nem akarnak újabb 10 millió évet várni, ezért helyette meg akarják vásárolni Arthur agyát, aki a Föld utolsó perceiben is a bolygón volt, ezért szerintük az agyában benne kell lennie a kérdés kódjának. Arthur azonban nem akar ráállni a dologra, ezért az egerek erőszakhoz akarnak folyamodni, ekkor azonban váratlanul támadás éri a bolygót. Zaphodéknak sikerül elmenekülniük, s úgy döntenek, beugranak enni az Univerzum Pereme Étterembe.

Vélemény:
Nem is tudom, mit mondhatnék erről a könyvről. Nehéz megmagyarázni, mi benne a jó (már akinek tetszik a könyv; aki szerint rossz, az valószínűleg hamarabb talál érveket véleménye alátámasztására, mert bőven bele lehet kötni eme könyv irodalmi értékébe). Nekem egyébként tetszett. Annyira agyatlan, annyira kretén az egész, hogy az már jó.
De megpróbálok akkor valami komolyabb értékelést is írni erről a könyvről. Szóval karakterek és karakterfejlődés nincs benne. Illetve vannak benne szereplők, de mind egyformának tűnnek, egyforma a beszédmódjuk, egyformán idétlenek. Ez alól az egyetlen kivétel a robot, Marvin, de ő is csak abban különbözik a többiektől, hogy depressziós, folyton elégedetlenkedik és mindig boldogtalan, de benne ez a humoros.
Ami a könyv cselekményét illeti: tele van abszurd történéssel a könyv, de ezek mindig jól meg vannak magyarázva (ami szintén humorforrás), és a sok abszurd eseményt mégis összeköti egyfajta logika. Ez a könyv tulajdonképpen egy sci-fi paródia, de ebben a műfajban szerintem meglepően logikus (na nem mintha sok sci-fi paródiát olvastam volna). Már elolvastam a sorozat második kötetét is, s az is logikusan kapcsolódik, visszautal az első könyvben szereplő dolgokra, eseményekre.
Összességében nekem tetszett a könyv, de a második kötet végeztével kicsit telítődtem azzal a fajta humorral, ami ezekben a könyvekben van, úgyhogy a többi folytatás (még három kötet) elolvasására nem mostanában fogok sort keríteni (ha egyáltalán valaha).

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Bár tetszett a könyv humora, de különösebb mondanivalója nem volt számomra. Hacsak az nem (az intelligens egerek metaforája révén), hogy az emberek általában hülyék ahhoz, hogy észrevegyék, hogy más okosabb náluk. Vagy esetleg az volt a mondanivalója, hogy 42? Hm, akkor már csak a hozzá tartozó kérdést kellene tudnom, de nem hiszem, hogy ezt a folytatásoktól megkapnám. Szóval ezt a könyvet (meg a folytatásait) csak az érdekes humoruk miatt érdemes olvasni szerintem – aki már az első oldalon lévő poénokat is fárasztónak találja, az inkább ne is olvasson tovább.

Tetszési index:

73%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése