2016. december 20., kedd

M. R. Carey – Kiéhezettek

Előzmények:
A Vegazus által szervezett Mini-könyvklubon volt az egyikőnk választott sci-fije ez a könyv, akkor elolvastam róla pár kritikát, amik miatt érdekelni kezdett, hogy mi lehet ekkora durranás egy szimpla zombis könyvben. De a könyvtárból akkoriban nem lehetett kivenni, megvásárolni viszont nem akartam. Aztán jött a belőle készült film, azt megnéztem a moziban, de annyira nem hatott meg, azt gondoltam, a könyv ennél biztos jobb. És most ki is tudtam venni könyvtárból végre.

Tartalom:
Melanie-t a felnőttek egy cellában tartják bezárva, reggelenként néhány katona – köztük az Őrmester – leszíjazzák egy tolókocsiba és egy osztályterembe viszik, ott Justineau kisasszony vagy egy másik tanár órákat tart nekik. Több gyerek is van az osztályban, őket szintén cellákba zárva tartják, amikor nem órán vannak. Justineau kisasszony órái mindig izgalmasak, s Melanie szereti a kisasszonyt. Ugyanakkor tudja azt is, hogy a felnőttek nem szeretik sem őt, sem semelyik gyereket – kivéve Justineau kisasszony.

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéséhez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
Justineau kisasszony egy nap mesét mond nekik, amitől az Őrmester mérges lesz, feltűri az inge ujját, a karjára köp, eldörzsöli, majd a karját odatartja az egyik leszíjazott gyerek orra elé. Az magából kikelve akar beleharapni az Őrmesterbe. Az Őrmester ezzel akarja demonstrálni a kisasszonynak, hogy ezek a gyerekek valójában nem emberek.
Kiderül, hogy a „gyerekek”-kel kísérleteznek a bázison. Az emberiséget elemésztette egy gombafertőzés okozta járvány, melytől az emberek zombivá váltak, csak az evés élteti őket, emberi voltukból nem maradt meg semmi. Melanie és a többi gyerek azonban – bár kiéhezettek, a hús szagára ők is támadnak – de egyébként értelmes, emberi lények. A kutatás vezetője, Caroline Caldwell arra próbál rájönni, mi lehet ennek az oka, hátha ez alapján eljuthat egy gyógymódhoz.
A gyerekekre a bázison mindenki szörnyként tekint – egyedül Justineau kisasszony számára fontosak. Melanie-hoz azonban egyszer túl közel jön Justineau kisasszony, a kislány megérzi a szagát, majdnem megharapja. Melanie-t elborzasztja, amit tett, s attól fél, hogy a kisasszony már nem fogja szeretni, ő azonban ezután is gyengéden bánik Melanie-val.
Megtudjuk, hogy a kinti világban kevesen vannak túlélők, közülük vannak, akik szervezetlenül, a kiéhezettek közt élve próbálnak fennmaradni, ők a guberálók, s vannak, akik olyan biztonságos helyeken élnek, mint Beacon, ahonnan ez a bázis is származik.
A gyerekeket dr. Caldwell idővel mind fel akarja boncolni a kutatása érdekében, s mivel látja Helen Justineau-n, hogy kötődik hozzájuk, azt kéri tőle, ő válassza ki a gyerekeket a boncolásra. Ő azonban képtelen dönteni, így Caldwell maga választ, mégpedig Melanie-t. Már majdnem felvágja a kislány agyát, mikor beront Justineau kisasszony és megmenti Melanie-t. A kiéhezettek pont ekkorra özönlik el a bázist (a guberálók hajtják őket tömegesen a bázis ellen). Caldwell keze súlyosan megsérül az egyik kiéhezett elleni harcban, Justineau kisasszonyt majdnem megölik a guberálók (Melanie menti meg őt úgy, hogy a guberálókba harap), de végül el tudnak menekülni, Parks őrmesternek hála.
Parks kezdetben meg akarja ölni Melanie-t, azonban Justineau kisasszony hallani sem akar erről, s még Caldwell is úgy véli, hogy egyelőre életben kell hagyni őt, mert kell majd a kísérleteihez. Így együtt menekülnek, Beacon-be próbálnak eljutni. Melanie-ra egy szájkosárszerűséget raknak, s magukra ösztrogénblokkolót kennek, így akadályozva meg, hogy a kiéhezettek vagy Melanie megérezzék a szagukat. Azonban így is menekülniük kell olykor, s Melanie jó szolgálatot tesz nekik, mert ő tud közülük egyedül szabadon közlekedni az élőhalottak közt, így a rájuk fenekedő kiéhezetteket el tudja csalni.
A kiéhezettek vagy esznek vagy álldogálnak egy helyben, mivel ha a gombafertőzés eléri az agyukat, minden emberit kitöröl belőlük – legalábbis Caldwell így tudta. Most azonban találnak olyan kiéhezetteket, akik emberi viselkedést mutatnak: egy nőt, aki babakocsit tol, egy férfit, aki énekel.
Egyik éjszakai szálláshelyükön találnak egy kis brandyt, s némi ital hatására Helen Justineau elmeséli Parksnak, hogy megölt egy gyereket: elgázolta a kocsijával, majd elhajtott. Fel akarta adni magát, de nem volt rá képes, aztán pedig vége lett a világnak, mert jött a járvány. Azt mondja Parksnak, inkább meghal, minthogy még egy gyereket megöljön.
Londonba érve sok olyan kiéhezettet találnak, amiknek testéből gombafonálból szőtt fehér oszlopok állnak ki. S ezeken az oszlopokon egy tokba zárt termés nő. Dr. Caldwell szerint ezek veszélytelenek –  egyelőre, mert még nem értek be.
Találnak egy mozgó laboratóriumot, ami labor, lakókocsi és tank is egyben. Ez egy régi projekt, amibe nem választották be anno dr. Caldwellt (ez még mindig sérti szakmai önérzetét). Nem találnak benne senkit, csak a vezetőülésen van valaki, aki agyonlőtte magát. A laborban megvan minden, amire Caldwellnek szüksége lehet a kutatásaihoz. Élelem viszont egyáltalán nincs benne, és energia sincs. Fegyverekkel viszont bőven el van látva. Parks meg akarja szerelni a generátort, hogy ezzel a kvázi tankkal folytassák majd útjukat Beacon felé. Melanie azonban nem érzi jól magát bezárva, az öszrogénblokkolójuk fogyóban, így Parks elengedi Melanie-t vadászni.
Caldwell egyre rosszabbul van, sérült keze miatt vérmérgezést kapott, melyen már nem segíthetnek a laborban talált gyógyszerek sem, szenvtelenül közli Parks-szal, hogy haldoklik. Csak a kutatásával akar foglalkozni: arra a következtetése jut, hogy ha a gombatermések beérnek és kinyílnak, akkor a fertőzés villámgyorsan el fog terjedni a levegőben (ami jelenleg csak vérrel és nyállal fertőz), vége lesz az emberiségnek.
Melanie egy elhagyatott színházban olyan gyerekeket talál, mint ő maga. Fertőzöttek, de értelmesek és csoportba szerveződnek. Fél, hogy Parks levadászná őket, ezért azt hazudja, hogy a guberálók vannak a nyomukban. Justineau kisasszonynak azonban elmondja az igazságot.
Parkséknak még van egy társa (eddig nem említettem, mert nem volt lényeges), elszökik tőlük, mert beijed attól, amit Melanie mondott, hogy a guberálók a közelben vannak. Őt levadásszák a kiéhezett kölykök. Justineau, Parks és Melanie a keresésére indulnak, de már csak a szétmarcangolt hulláját találják. Caldwell egyedül marad a laborban és becserkészi az egyik kiéhezett gyereket, felboncolja az agyát.
Caldwell kizárja a laborból a többieket, mert szerinte meg akarnák állítani, amit csinál. Melanie-t felderíteni küldik, Parks és Justineau pedig egy házban elbarikádozva töltik az éjszakát, s össze is melegednek. Melanie csellel bejut Caldwellhez a laborba és kifaggatja a haldokló nőt, hogy mire jutott a kutatásával. Caldwell elmondja, hogy Melanie szülei már a fogantatásakor fertőzöttek kellett hogy legyenek, s így Melanie már második generációs fertőzött. Míg a gomba az első generációs fertőzöttek agyát elpusztítja, lényegében felfalja, addig a második generációsok agyában már szimbiózisban él a gomba. Egyébként pedig semmilyen gyógymódot nem talált. Elmondja azt is, hogy valamilyen külső inger hatására a termések előbb-utóbb ki fognak nyílni. Melanie megemlíti, hogy ilyen inger lehet szerinte a tűz.
Parksra és Justineau-ra a kiéhezett gyerekek támadnak rá, menekülés közben Parksot megharapják. Ekkor ér oda Melanie és megmenti őket, végez a kiéhezett kölykök vezetőjével, a többiek elfutnak. Justineau kisasszonyt Melanie a laborba viszi és légmentesen elzárja a külvilágtól. Melanie a lassan öntudatlanságba süllyedő Parksot még ráveszi, hogy a labor lángszóróiból tüzet szórjon a gombaoszlopokra és a termésekre. Mikor a levegőben kavarognak a spórák, a férfi akkor jön rá, mit tett. Parks nem haragszik a kislányra, csak azt kérdezi, miért tette. Melanie elmondja, hogy a gyerekek miatt. A fertőzésre nincs orvosság, illetve valójában ők az orvosság, a gyerekek, ők új világot tudnak majd építeni, ehhez azonban meg kell akadályoznia, hogy az emberek kiirtsák őket. Parks megkéri Melanie-t, hogy lője le, ha átalakul. A kislány megteszi.
Justineau kisasszony felébred a laborban, megtalálja Caldwell holttestét, aki végül belehalt a vérmérgezésbe. Az ablakon kinézve látja, hogy a spórák elszabadultak, sírni kezd. Melanie vegyvédelmi ruhába öltözteti Justineau kisasszonyt, s bemutatja neki új osztályát – a kiéhezett kölyköket, akiket ő terelt össze. Justineau beletörődik sorsába, kezdetét veszi az első tanítási óra.

Vélemény:
A végkifejlet kétségkívül rendhagyó volt ebben a könyvben, de arról majd a spoileres véleményemben fogok csak írni. Úgyhogy itt akkor csak a karakterekről szólnék pár szót, meg az összbenyomásomról a könyv kapcsán.
Nekem furcsa volt, hogy Justineau kisasszony anyatigrisként, sokszor ésszerűtlenül védelmezte Melanie-t. Még ha a saját lánya lett volna Melanie, akkor megérteném a dogot, más esetben ez nekem egy kicsit fura (még akkor is az lenne, ha eltekintenék attól, hogy mi Melanie). Ad erre egy pszichológiai magyarázatot a könyv (ld. spoileres tartalom), de az nekem kicsit erőltetett.
Melanie ragaszkodása Justineau kisasszonyhoz viszont érthető, hiszen ő az egyetlen felnőtt, akitől gondoskodást, szeretet kap. Kitűnik az intelligenciája is, és eléggé logikus az is, amit a könyv végén tesz – még ha valahol el is ítéljük érte.
Parks őrmester – hát nem is tudom… Az tetszett, hogy tudott nézőpontot váltani, a kezdeti ellenséges viselkedését idővel bizalom váltja fel Melanie felé. Mégse tudtam nagyon megkedvelni őt, de ennek ésszerű oka igazándiból nincsen.
Összességében egész jó karakterek voltak a könyvben, a végkifejlet pedig tulajdonképpen logikus, még ha sokkoló is. De a sok áradozó kritika miatt én valami kiemelkedőt vártam – így volt bennem egy kis csalódás is a végén, mert nem pont azt kaptam, amire számítottam. Én egy Melanie szemszögéből megírt könyvet vártam, ami nagyon az ő lelkivilágára koncentrál, ami nagyon mély, de ez a könyv nem volt az annyira, még akkor sem, mikor Melanie szemszögéből látjuk a történéseket. A könyv végén meghozott döntés előtti lelki vívódás például nekem nem nagyon jött át – lehet, hogy nem is vívódott, magában már rég meghozta a döntést? Ki tudja…

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Caldwellről nem írtabb fentebb: szóval számomra ő a legérthetetlenebb karakter. Tudja, hogy meg fog halni, mikor már csak órái vannak hátra, akkor is ragaszkodik hozzá, hogy befejezze a kutatását, megtalálja a gyógymódot a fertőzésre. De miért??? Ő maga meg fog halni. A többiek, akik esetleg túlélik, úgyse tudnák felfogni és továbbadni, amit talált, mert nem orvosok, lássuk be, hülyék hozzá (ez nem kritika, én is az lennék, mert nem vagyok orvos). Akkor miért akar mindenáron felboncolni egy szerencsétlen kölyköt??? Valamennyire igazat kellett adnom Justineau-nak, hogy Caldwell nem teljesen normális.
Ironikus módon, bár Caldwell mániákusan meg akarta menteni az emberiséget, mégis az ő „szakvéleménye” (vagyis hogy Melanie és a többi gyerek nem szimpla kiéhezettek, valamint hogy nincs gyógymód a fertőzésre) adta a végső lökést Melanie-nak ahhoz, hogy eldöntse, az emberiségnek pusztulnia kell, mert a jövő az övéké, a félember-félszörnyeké.
Az is egy kis arculcsapás, hogy pont az a Parks segédkezik tudtán kívül Melanie-nak az emberiség kiirtásában, aki a könyv elején még nem bízott a kislányban, aztán már megbízik benne – a könyv végének tanulsága az, hogy túlságosan is, s talán jobb lett volna, ha Parks marad a kezdeti véleményén és szörnyként kezeli a lányt.
Szintén ironikus, hogy míg a könyv elején Melanie él kvázi börtönben, és Justineau kisasszony szabadon, addig a könyv végére Melanie lesz szabad és Justineau kisasszony lesz rab. Justineau kisasszony javára legyen mondva, úgy tűnik, méltósággal és türelemmel viseli az új helyzetet. Nem haragszik Melanie-ra, bár elképzelhető, hogy nem tudja, mit tett Melanie (szerintem egyébként tudja).
Nem bírtam viszont a Pandora metaforának (vagyis hogy Melanie = Pandora2) az erőltetését. Pandora szerintem csak kíváncsiságból, tudtán kívül eresztett rá minden rosszat és gonoszságot az emberisége, míg Melanie tudatosan dönt az emberiség kiirtásáról. Ez két teljesen különböző eset. De ha valaki hisz Istenben, az az értelmezés elfogadható lehet, hogy ahogy Pandora is csak eszköz volt az istenek kezében, hogy megbüntessék az emberiséget, úgy Melanie is csak az.
És akkor a végére marad a legfontosabb kérdés, vagy inkább kérdéshalmaz. Elfogadható-e Melanie döntése? Melanie és a többi kiéhezett gyerek ugyanúgy emberek, mint a többi ember, vagy ők valami más? Ha igen, dönthet ő egy másik faj kiirtásáról? Baj az, ha kipusztul az emberiség? Lehet, hogy az a jövő, amit ők teremtenek, jobb lesz, mint az, amit az emberek hozhatnának el?
Igazándiból mindegyik kérdésnél lehet az igen és a nem mellett is érvelni, s ebből a szempontból jó a könyv, mert megmutatja valamennyire Melanie szemszögét is, ami ahhoz vezette a kislányt, hogy látszólag különösebb vacillálás nélkül döntsön az emberiség kipusztításáról. Az emberek ugyanis irtanak mindenkit, egymást is (ld. guberálók), a kiéhezetteket is, meg a félember gyerekeket is. Ők mindent elpusztítanak, és helyette nem tudnak alternatívát kínálni. Melanie csak nyugalomban szeretne élni, de ehhez az embereknek pusztulnia kell. És ennyi. Logikus, érthető, nehéz vitázni vele. Maximum annyi érvünk lehet ellene, hogy az embereknek is joguk van élni. De őszintén szólva ez a könyv végére már nem túl nyomós érv, mert miért lenne joga élni pont annak a fajnak, ami minden más fajt csak pusztít, sőt még a sajátját is.

Tetszési index:

81%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése