2016. december 30., péntek

Böszörményi Gyula – Leányrablás Budapesten (Ambrózy báró esetei I.)

Előzmények:
A Mini-könyvklub (http://konyv-sarok.blogspot.hu/p/mini-konyvklub-5.html) keretében decemberi olvasmányomul választottam ezt a könyvet (krimit vagy thrillert kellett választani). Nem emlékszem, hogy akadtam rá, bevallom, eredetileg a Budapest noirt akartam olvasni, csak azt könyvtárból nem nagyon tudtam beszerezni, de mindenképpen magyar írótól szerettem volna választani, és akkor valahogy rátaláltam erre a könyvre.

Tartalom:
A fülszövegre hagyatkoznék, ami ezt írja a könyvről:
„Budapest, ​1896.
A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.
Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.
A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.”

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
Váltakozva olvassuk a történéseket, hol Emma szemszögéből 1896-ból, itt megtudjuk, miként történt az elrablása és mi történt utána, hol Mili szemszögéből 1900-ból, itt látjuk, miként nyomoz eltűnt nővére után.
Mili Pestre érkezve Róza néninél, nagynénjénél lakik, akinek gondjaira volt bízva Emma is elrablása előtt. Mili kihallgat egy Róza néni és annak fia, Schützer Ottó közti veszekedést, s bár a vastag ajtó miatt csak keveset ért belőle, de arra kezd gyanakodni, hogy Ottónak köze lehetett Emma elrablásához. S Emmától meg is tudjuk, hogy így volt, jó pénzért adta el Ottó az unokatestvérét.
A veszekedésük másnapján Mili hazatérve holtan találja nagynénjét. Pánikba esve kirohan az utcára, ahol elgázolja Ambrózy Richárd báró lovaskocsija. Milinek szerencsére nem esik komoly baja, s a báró hazaviszi otthonába ápolni a lányt. A báró anyja, a grófnő kedvesen bánik Milivel, a báró azonban nincs nagy véleménnyel a nők szellemi képességeiről, elég lekezelő a lánnyal.
Ambrózy Richárd híres jó nyomozói képességeiről, s most is kideríti, hogy Róza nénit valószínűleg egy sétapálcába szerelt, tűhegyes acél tüskepár ölhette meg, mely gombnyomásra ugrik elő a sétapálcából. A báró megtalálja egy levél lenyomatát is a halott lakásában,, melyben Róza néni zsarolni próbált valakit, nyilván azt az embert, aki annak idején felbérelte a fiát Emma elrablására.
Emma megtudja fogvatartóitól, hogy Bissingen-Nippenburg Ernő grófnak akarják eladni. Erre azonban nem kerül sor, a lány ügyesen megszökik. Egy vándorcirkusz fogadja be, s ott jó barátja lesz a csúf Kugler Tóni, a társulat mindenese, aki Gerlicének nevezi el a lányt. Emma is a cirkusz tagja lesz, őt dobálja körbe a késdobáló késekkel. A lány vándorútjukon is követi a cirkuszt.
Hogy Milit megvédjék, a báróék tettetett elmebetegséggel tébolydába záratják a lányt. A báró felkeresi Mili édesapját, hogy megnyugtassa, a lánya jól van. A papa elmeséli neki családjuk történetét, azt, hogy Emma vér szerinti édesapja nem ő, hanem Bissingen Ernő gróf. Némi idő elteltével a báró kicsempészi Milit a tébolydából, a lány alig akarja elhinni neki, hogy a nővére csak a féltestvére.
Emma Tóni közreműködésével 1897 júliusában táviratot küld a családjának Pozsnyból, hogy tudják, életben van, s azt ígéri, később jelentkezik. E levelet azonban a postamester némi fizetség ellenében egy méltóságos úrnak továbbítja, nem Miliéknek. Miliék csak a postamester halála után kapják meg a levelet, melyet a postamester iratai közt találtak meg.
Emmára a távirat nyomán rátalálnak üldözői, köztük Ottó, megölik Kugler Tónit, Emma egy lakókocsiba menekül, ami azonban kigyullad, s a lány nem kerül elő belőle.
Mili olyan talpraesett, hogy egyedül megtalálja Ottót, de nem csak ő lel rá, a férfit leszúrják, azonban haldokolva bevallja Milinek, hogy milyen része volt Emma elrablásában, s azt is, hogy Emma halott.
Mili és a báró Marosvásárhelyre mennek, ott titokban találkoznak Mili édesapjával a temetőben. Elmesélik neki, amit megtudtak Emmáról. A báró annak is utánajárt, hogy megtalálták-e Emma holttestét a lakókocsiban, és bár nem, de olyan pusztító volt a tűz, hogy bizonyosak benne, a lány odaveszett. Az igazi bűnösök azonban még szabadon vannak, ezért Mili úgy dönt, visszatér Pestre a báróval. A báró még elárulja azt is Mili apjának, hogy Ottó haldokolva bevallotta, hogy Matolcsy Kamill, Bissingen Ernő gróf titkára bízta meg a lányrablással. Mili emiatt biztos benne, hogy a gróf is bűnös, de Richárd nem olyan biztos benne, mert azt lehet hallani a grófról, hogy jó ember. Mili Pesten biztonságban lesz Richárdéknál, egyúttal azonban csali is lesz. Mili apja a báróra bízza a lányát.
Miután Miliék elmennek, Mili édesapja még a kriptában marad, ahol hamarosan rá is talál egy férfi. Üzenetet ad át, eszerint a gazdája már régóta sejti, hogy Mili már nincs a tébolydában, hanem rossz ösvényre tévedt. Az üzenet második fele pedig olyasmi, amit Mili majd bizonyosan megért, ehhez azonban nem kellenek szavak. S a férfi közelebb lép Mili apjához... (És itt a vége a könyvnek.)

Vélemény:
Alapvetően tetszett a könyv, a karakterek kidolgozottak voltak, jellemzően hihetőek is, volt sok rejtély (és maradt bőven belőlük megfejteni való a folytatásokra is), jó volt, jó volt, az egyetlen kifogásom talán annyi ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy túl kevés titokról hullott le a lepel, amiről lehullott, tartok tőle, a folytatásokban kiderül, hogy az sem úgy volt teljesen, mint ahogy e kötetben lett tálalva. (Én is jó rejtélyesre sikeredtem most, de majd a spoileres véleményemben megírom, hogy mire gondoltam itt.)
Mili talpraesettsége alapvetően tetszett, olykor kicsit talán túl emancipált volt. Nem az Ambrózy báróval folytatott csörtéire gondolok (bár nekem érthetetlen volt az is, hogy két, egyébként értelmes ember mennyire nem tud egymással normálisan kommunikálni), hanem a könyv legelején, a vonatozós jelenetére, amikor a vele lekezelően viselkedő ismeretlen fiatalembernek beszólogatott. Lehet, én vagyok túl finnyás, de szerintem egy bunkó emberrel visszavágásból bunkón viselkedni ugyanúgy bunkóság. Nem mondom, hogy nem tartom bocsánatosabb bűnnek, mint ha egy kedves, udvarias emberrel viselkedett volna bunkón, s emberileg is érthető a kiakadása. De Mili kisasszony szerintem ebben a jelenetben éppoly tahó volt, mint a fiatalember. Szóval a könyv elején nálam ő nem indított túl jól, s talán ez az oka, hogy a könyv későbbi részeiben sem tudtam vele maradéktalanul szimpatizálni. (Azt értem egyébként, hogy az író ezzel a jelenettel akarta már a könyv legelején demonstrálni, hogy Mili milyen intelligens, talpraesett leányzó, csak nálam nem pont ezt a hatást érte el.)
Ambrózy báróban nem volt szimpatikus, hogy sokszor lekezelően viselkedett Milivel, de hát én már tudom, hogy úgyis szerelmes lesz belé (vagy már ebben a könyvben is az volt, csak a bunkóságával palástolta érzelmeit…). Tetszett viszont, hogy az író meg merte tenni, hogy nem tökéletes külsejűnek festette meg ezt a karaktert, van egy viszonylag nagyobb testi fogyatékossága (nem írom le, hogy mi, talán az már spoiler lenne).
Összességében jó volt ez a könyv, tényleg, csak nekem a vége volt nagyon-nagyon lezáratlan. Ha egy kicsit több titokra derült volna fény ebben a kötetben, a folytatások még akkor is lehettek volna izgalmasok szerintem.

SPOILERES VÉLEMÉNY: 
Amivel kapcsolatban hiányérzetem volt, az az, hogy Emma elrablásának okairól gyakorlatilag nem tudunk meg semmit. Oké, hogy a titkos vér szerinti apjának akarták eladni, de nem derült ki, hogy miért cserébe, meg az se, hogy miért fizetne érte az apja egyáltalán (ha már addig nem volt kíváncsi a lányára). Nem derült ki az sem, hogy Ambrózy bárónak miért van csupán egy karja, s gyanítom ez is valami szép kis sztori lehet, különben nem lenne akkora titok.
Nem tudtam elhinni, hogy Emma meghalt (bent ragadt egy égő cirkuszi lakókocsiban), kb. 99%-ban biztos vagyok benne, hogy ki tudott menekülni, s fog még szerepelni a későbbi kötetekben. Ha így lesz, akkor pedig ez egy túl kiszámítható fordulat szerintem.
Azt pedig, hogy úgy végződik a könyv, hogy úgy tűnik, Mili apját ki fogják végezni, nagyon aljas húzásnak tartom. Ha tényleg megölik, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért, mert azt a látszatot keltette az író. Még ezt is bedobni a könyv utolsó oldalán, szerintem teljesen fölösleges volt, enélkül is maradt annyi nyitott kérdés a könyv végeztével, hogy a többség tuti beszerzi a folytatás(oka)t is.

Tetszési index:

77%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése