2017. június 11., vasárnap

Anne Bishop – Vörös betűkkel (A Mások 1.)

Előzmények:
A Twister Media Kiadótól kaptam egy recenziós példányt a könyvből, amit ezúton is nagyon köszönök. A borítója nagyon tetszett és a történet is érdekesnek tűnt, úgyhogy nagyon örültem neki, mikor megkaptam.

Tartalom:
Meggie Corbyn cassandra sangue, vagyis vérpróféta, azaz ha a bőrén vágás nyomán kiserken a vér, látja a jövőt. Meggie ezt a különleges képességét inkább átoknak, mint áldásnak tekinti. Meg nem szabad ember. Tartógazdája rabszolgaságban őrzi, hogy csak ő szerezhessen tudomást látomásairól. Meggie azonban megszökik és az egyetlen biztonságos hely, ahol elrejtőzhet, a Lakeside Udvar nevű üzleti negyed, amit a Mások működtetnek.
Az alakváltó Simon Wolfgard vonakodik felvenni az Emberi összekötő állásra jelentkező idegent. Egyrészt azért, mert úgy érzi, hogy valami titkot rejteget, másrészt azért, mert nincs emberi prédaszaga. Ám egy erősebb ösztön arra készteti, hogy mégis alkalmazza Meggie-t. Amikor megtudja róla az igazat, és azt is, hogy a kormányhatóság körözi, Simonnak el kell döntenie, vajon megéri-e, hogy bekövetkezzen az emberek és a Mások között szinte elkerülhetetlen harc.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Volt ami tetszett ebben a könyvben, volt ami nem annyira, a pozitív hozzáállás jegyében azzal kezdeném, hogy mi tetszett.
Ebben a világban nem az ember az uralkodó faj. De nagyon nem. És én teljesen bele tudtam élni magam abba a helyzetbe, hogy milyen lehet az, ha az ember csak kaja egy másik faj számára. Ha lényegében haszonállatok vagyunk, kb. olyanok, mint az embernek a tehén, csirke, disznó stb.
Az uralkodó faj ugyanis a terra indigene lények, akik emberi alakot is tudnak ölteni, de igazi énjük állati (farkassá, medvévé, hollóvá, bagollyá stb. tudnak változni, de mindegyikük csak egyfajta állattá), és ott vannak még a vámpírok, akik füst alakban közlekednek, és – természetesen – vért szívnak, leginkább az emberét. Számukra tehát az ember csak préda, ezért viszonylag elkülönítve élnek az emberektől, nehogy felzabálják őket. A terra indigene lényeké a föld is, tehát minden földterület, az emberek csupán bérbe kapnak belőle, és a terra indigene tulajdona minden természeti erőforrás is (pl. víz, üzemanyag).
Szóval az ember egy erősen alárendelt szerepben próbál túlélni a ragadozók közt, a ragadozók pedig nagyon igyekeznek nem megenni az embereket – ez mondjuk nem mindig sikerül. Nagyon tetszett nekem ez a világ, sok részeleme ötletes volt, például hogy az egyik terra indigene alfaj, a Farkasok boltokat üzemeltetnek, ahol emberek is vásárolhatnak azért, hogy legyen valami kapcsolatuk az emberekkel, vagy az (ember) rendőrök, akik próbálják megelőzni, hogy a terra indigene lények megegyék az embereket, igyekeznek minden konfliktust kezelni és megakadályozni, hogy vérfürdőbe torkolljon. Szóval sok jó ötlet volt ebben a könyvben és hihető világot épített fel az írónő.
Tetszett a könyv egyértelmű természet- és környezetvédő felhangja. Hiszen itt az állatok határozzák meg, hogy az emberek milyen és mennyi természeti erőforrást használhatnak fel, tehát itt papír-újrahasznosítás van, meg elektromos meghajtású járgányok (KD-k), a vízért adót kell fizetni stb, így nem élheti fel az ember felelőtlenül a természeti erőforrásokat. És azt hiszem, az emberek itt nem szaporodhatnak el úgy, mint a nyulak, így már csak a csekély létszámuk miatt sem tudják annyira károsítani a természetet.
Tetszett a vérpróféta Meggie kedves, naiv természete, kicsit talán túl kedves és naiv is volt, de mivel az emberi faj képviselői ebben a könyvben általában nem voltak túl szimpatikusak, ezért nem zavart Meggie eltúlzottan jó személyisége.
Igen, ebben a könyvben sajnos nem az ember a szimpatikus faj, hanem a terra indigene lények. Ugyan ők megeszegetik azokat az embereket, akik megsértik a szabályaikat, különösen ha engedély nélkül lépnek a területükre, de egyébként elég nyitottak az emberek felé. Meggie-t befogadják (igaz, neki nincs „prédaszaga”) és a rendőröket is szívesen látják, folyton kajával tömik őket (és nem hiszem, hogy azért, hogy később hízott husit haraphassanak belőlük, hanem mert normális kapcsolatot akarnak az emberekkel kialakítani). Egyébként az emberek közt is vannak azért rendesebbek, pl. a rendőrök, a terra indigene boltjainak emberi alkalmazottai és persze Meggie. De dögivel van példa sajnos az emberi kapzsiságra és hülyeségre is (nem minden ember fejébe fér bele a tény, hogy nem ők a felsőbbrendű faj).
Jó sokat írtam a világról, amiben a könyv játszódik, viszont semmit a könyv sztorijáról. Egyrészt nem akartam spoilerezni (csak majd a spoileres részben), másrészt a történet számomra elhanyagolható fontosságú volt ebben a könyvben. Voltak benne kisebb meglepetések, a végén némi öldöklés és a legvégén kiderült egy érdekes tény a vérprófétákról, de azért őszintén szólva semmi egetrengető nem történt ebben a kötetben. A nagy drámák, gondolom, a folytatásokban várhatóak, ha (vagy inkább amikor) eldurvul a viszony az emberek és a terra indigene lények közt.
És akkor kitérnék azokra a dolgokra is, amik nem annyira tetszettek ebben a könyvben. Nos, ha jól értettem, nem a Földön játszódik a történet, hanem egy Namid nevű világban. Ahol viszont hetekre bontva számolják az idő múlását, s többek közt a Földről, Holdról, Napról elnevezett napok vannak benne. Vagyis valószínűleg a Naprendszer egy másik bolygóján járunk, de ha nem, akkor viszont ezek az elnevezések elég ötlettelenek.
Kicsit zavart a latinozás is: terra indigene (terra indigena – bennszülött föld), a vámpírok vezetékneve Sanguinati (sanguinans – vérszomjas). Ezek a lények a római kori Földről települtek át Namidba, azért illetik latin nevekkel magukat, vagy mi? A többi alakváltó vezetékneve is egyszerű volt, mint egy faék: az alakváltó faj neve angolul, mögé rakva, hogy „gard” (Bár pl. Jenni Crowgard elvileg holló, a crow viszont varjút jelent. Vagy az ugyanaz, mint a holló? Na mindegy, nem vagyok nagy állatszakértő.) Mondjuk azt elképzelhetőnek tartom, hogy számukra a vezetéknevek nem fontosak, azért választottak maguknak ilyen könnyen megjegyezhető vezetékneveket, hogy az emberek számára is világos legyen, hogy ők mik. Viszont a keresztneveik is teljesen emberiek, amit azért már furcsálltam, túlságosan nagy hasonulásnak éreztem az emberekhez.
Nem tetszett, hogy a hollók (varjak?), fő jellemzője, hogy szeretik a fényes dolgokat, az összes madárféle fő jellemvonása pedig az volt, hogy szeretnek egeret enni. Ha ennyi jellemzi őket, akkor ezek durván együgyű lények és egyáltalán nem felsőbbrendűek az emberekhez képest.
Nekem túl sok mellékszereplő volt ebben a könyvben, és sokan közülük alig szerepeltek, így amikor megint előkerültek, nem emlékeztem rá, hogy korábban mit csináltak. Kb. az összes madárféle ilyen volt a könyvben, de mivel nem volt nagy jelentőségük, ezért annyira azért nem zavart, hogy azt se tudtam, ki kicsoda.
Összességében egy szépen kidolgozott világot kapunk ebben a könyvben, amiben viszont túl bonyolult dolgok – ebben a kötetben legalábbis – nem történnek. Kicsit több ötlet, csavar, váratlanság és kicsit több halál (akármelyik oldalon) szerintem jót tett volna neki.

SPOILERES VÉLEMÉNY: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
A könyv története azért is volt felejthető számomra, mert egy durva logikai bukta volt benne. A könyv végén Meggie és Sam együtt menekülnek, Sam Farkaskölyök és gondolatban tud kommunikálni a többi terra indigene lénnyel, de még véletlenül sem kér segítséget a nagybátyjától, Simontól vagy bárki mástól, csak akkor, amikor Meggie őt már lerakta a vámpíroknál és egyedül menekül tovább. Vajon azért nem kért segítséget hamarabb, mert élvezte a menekülést, vagy esetleg teljesen meghülyült a félelemtől? Ez érthetetlen.
A könyv kisebb fordulatai pedig valahogy nem voltak túl meglepőek nekem. Különösebb dráma nélkül derült ki, hogy az Elementálisok e világ valódi urai (vagy úrnői, merthogy női alakjuk van), mivel a természet erőit ők irányítják. Azért nem volt meglepő, mert egy emberi meséből már jóval korábban lehetett tudni, hogy a terra indigene lények meggyilkolását természeti katasztrófák torolják meg az embereken, és hát gyanús volt az is, hogy Télnek hívják az egyik Elementálist. Ja meg, ugye, az Elementális elnevezés is már elég gyanús. Szóval ez sem volt nagy meglepetés.
Az sem volt igazán meglepő, hogy Tess maga a halál. Mindenki félt tőle, lehetett tudni, hogy ha a haja fekete lesz, mert dühös lesz, akkor valaki meghal, szóval nem igazán lehetett más, mint egy, a puszta látványával gyilkoló lény.
Az viszont, hogy a vérpróféták vérének fogyasztása megvadítja a terra indigene lényeket és az embereket is, váratlan csavar volt számomra a könyv végén. Különösen azért, mert a vérprófétáknál kedvesebb, ártatlanabb lények nem nagyon vannak ebben a világban.
Egyébként erről az egész vérprófétaság dologról kb. semmi nem derült ki a könyvben, kíváncsi vagyok, mit hoz ki az írónő ebből a későbbi részekben. Engem például az érdekelne, hogy a vérpróféták honnan származnak, nem-e esetleg terra indigene-ember keverékek, kik tartják fogva és használják őket, a többi ember miért hagyja ezt, miért vadul meg az, aki iszik a vérükből.

Tetszési index:
79%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése