2018. július 31., kedd

Fredrik Backman – Az ember, akit Ovénak hívnak


Tartalom:
Ove 59 éves. Saabot vezet. És megvan a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát venni. De ennek már semmi jelentősége a történtek után. Hiszen Ovénak már állása sincs. Neki, akinek lételeme a munka. 
Nem sokra becsüli ezt a komputerizált világot, ahol egyeseknek egy radiátor légtelenítése vagy egy utánfutós tolatás is probléma. És most a szomszédai, akik ilyesféle hasznavehetetlen alakok, mintha még össze is esküdtek volna ellene. Meghalni sem hagyják. Pedig semmire sem vágyik jobban. Egymás után fordulnak hozzá bajos ügyeikkel, amikben szerintük ő és csakis ő képes segíteni: hol tolatni kell helyettük, hol szerelni, hol beteget szállítani vagy épp befogadni egy rozzant, kóbor macskát. Mintha különösen az a kis iráni nő a mamlasz férjével képtelenek lennének elszakadni attól a tévképzetüktől, hogy ő valójában jó ember, nagy szíve van. Mit kezd mindezzel a mogorva Ove, aki kényszeres szabálykövetésével oly gyakran vált ki szemrángást a környezetében? Végül is mi a baja a világgal, s hogyan jutott el mostani élethelyzetéig, amely szerinte csak egy, végső megoldást kínál? Milyen ember ő valójában, s van-e számára kiút?
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Elég vicces jelenettel indított a regény: Ove iPadet akart vásárolni úgy, hogy kb. fogalma sem volt, mi az, viszont folyamatosan azzal gyanúsította az eladókat, hogy hülyének nézik őt és át akarják verni, s ezzel rendesen az idegeikre ment. Már ez a nyitó jelenet is jól mutatta be azt, amiről ez a könyv nagyobbrészt szól: a generációs szakadékról, ami az 50-60 évesek és a 20-30 éves korosztály között tátong. S ez csak részben ered a technológiai vívmányokkal kapcsolatos eltérő attitűdből, inkább a teljesen más életfelfogás az, ami okozza.
Szólt ez a regény arról is, hogy ez a szakadék nem áthidalhatatlan, hogy a mindig mogorva Ove is lehet a lelke mélyén egy kedves és jó ember, s hogy a nyegle fiataloknak is van azért szíve, törődnek ők mással is, nem csak a kütyüikkel.
Bár én is megkedveltem Ovét, és meg is hatott, hogy milyen kis „családot” gyűjtött hirtelenjében maga köré a korábban teljesen elmagányosodott férfi, azért muszáj szóvá tennem, hogy ez az egész mennyire nem volt hihető. Hogy egy ilyen magának való ember ennyire nyisson mások felé, kb. mindenki felé, aki szembejött vele bárhol, nekem nem volt reális.
A másik, ami kicsit irritált, az a szinte ember módon viselkedő rozzant macska volt. Persze lehet mondani, hogy a könyvben leírt gesztusokat csak a magánytól kicsit megzakkant Ove látta bele az állatba, de nekem ez akkor is túl sok volt, egyszerűen ordított róla, hogy az író a cuki cicával akarja az olvasónak eladni Ovét. Merthogy Ove befogadja a roncs macskát, tehát akkor tuti jó ember…
Azért összességében tetszett a könyv, a végét kicsit meg is könnyeztem, csak azt sajnálom, hogy a valóságban a magukra maradt öregek magányosan tengetik napjaikat, s így is halnak meg, mert senkit nem érdekel, hogy mi van velük. Olykor még a saját gyerekeiket se.
Nyilván nem lehet általánosítani, de azért van abban valami, ahogy Ove gondolkozik a fiatalokról, vagyis hogy szerinte ők nem tudnak megjavítani semmit saját kezűleg, mert nem értenek hozzá, inkább mindent megcsináltatnak mással vagy újat vesznek. S igaz ez a kapcsolataikra is, nem hűségesek, eldobhatónak tartják a „szeretteiket” is. Jó, jó, nyilván nem igaz ez az állítás mindenkire, ebben a könyvben is egy csomó kiváló jellemű és szerethető fiatal bukkan fel.
Persze azért Ove sem makulátlan, ahogy nevetséges civódások miatt évekig nem beszél az egyetlen régi barátjával, az sem volt túl szimpatikus. Az idősebb generációt – Ovén és Runén keresztül – kifejezetten tökfejesnek láttatta az író.
Mi volt ennek a könyvnek a tanulsága? Talán az, hogy senki sem tökéletes, meg kell tudnunk bocsátani egymásnak, s el kell fogadni azt is, ha valaki nagyon más, mint mi. Mert attól még lehet jó ember. Tetszett, hogy egy komoly és sok tekintetben tragikus történetet humorosan tudott tálalni nekünk az író, úgy, hogy ettől mégsem vált az egész sztori súlytalanná és nevetségessé. Szép munka!

SPOILERES VÉLEMÉNY: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket)
Az, hogy Ovénak kb. öt öngyilkossági kísérete is csődöt mondott egymás után, szerintem kifejezetten vicces volt. És azért az szerintem nem kis bravúr, ha ilyesmit valaki mulatságosnak tud ábrázolni. Amúgy nyilván nehezen hihető, hogy valaki ennyiszer ne tudja megölni magát, ha tényleg akarja a dolgot. Azt hiszem, Ove is meg tudta volna ölni magát, ha tényleg akarja.
Amikor a betörők megkéselték Ovét, s úgy tűnt, meg is fog halni, azt kicsit megkönnyeztem. Nem is tudom, miért, hiszen Ove szívbetegsége miatt biztos voltam benne, hogy valamikor úgyis meghal. De szerettem volna, ha még kap egy kis időt. S kapott is, s végül békében, álmában halt meg. Úgy, hogy sokan szerették, s ő is sokakat szeretett. Nem egyedül és magányosan. Szép halált kapott szerintem.
Annak azért örültem, hogy Ovét meg merte ölni az író, mert egyébként tömény nyálba fulladt a könyv vége: Ove baráti körében két pár is egymásra talál, egy hetero- és egy homoszexuális pár, a meleg pár még egy kislányt is örökbe fogad, Ove kibékül régi barátjával, Runével, Parvaneh gyerekei nagypapának hívják Ovét (kicsit sem anyagias a gyerek, merthogy először akkor szólítja nagyapának, amikor megkapja tőle az iPadet).
Összességében egy elgondolkodtató, de humoros, nagyon egyedi hangvételű könyv volt ez, mindenképpen tudom ajánlani. A minél magasabb eladott példányszám érdekében kicsit sokat áldozott a giccs és nyál oltárán, de azért még szerettem.

Tetszési index:
93%

1 megjegyzés: