2017. február 21., kedd

Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes kalandjai (novelláskötet)

Előzmények:
Filmen annyiféle Sherlock Holmes sztorit láttam már, hogy kíváncsi lettem, milyenek lehetnek az eredeti Sherlock Holmes történetek. Erre a novelláskötetre esett a választásom, valószínűleg a kalandregényes hangzású címe miatt. Ez is, meg több más Sherlock Holmes mű letölthető a mek.oszk.hu weboldaláról.

Tartalom:
E novelláskötetben a kiváló detektív, Sherlock Holmes izgalmas ügyeiről olvashatunk hűséges barátja, Watson tolmácsolásában.
A kötetben szereplő novellák a következők: Botrány Csehországban,  Az eltűnt vőlegény, A Rőt Liga, A Boscombe-völgyi rejtély, Az öt narancsmag, A ferde szájú, A kék karbunkulus, A pettyes pánt, A mérnök hüvelykujja, Az eltűnt menyasszony, A berillköves diadém, A Vérbükkös tanya.

Vélemény:
Szeretem a krimiket, de ezekből is inkább a hosszabb terjedelmű műveket kedvelem, novellát eddig talán nem is olvastam ebben a műfajban. Ezek a novellák jók voltak, de kis terjedelmük miatt kevés volt a szóba jöhető gyanúsított a történetekben, ezért ha az elkövetés módja nem is, de a tettes személye többnyire kitalálható volt pár oldal elolvasása után. Voltak nagyon elcsépelt sztorik is benne, pl. bankrablás alagút ásásával. (Bár lehet, ez az elkövetési mód ebben a történetben bukkant fel először, s aztán a később született könyvek és filmek koppintották le tömegesen.)
A novellák eléggé a bűnesetekre koncentrálnak (illetve vannak benne olyan történetek is, amik nem kifejezetten bűncselekményről szólnak, hanem csak megtévesztésről), Holmesról kevés információt tudunk meg belőlük. Az persze kiderül, hogy intelligens, nagy átváltozóművész, és van benne emberség is (több bűnöst futni enged, de csak akkor, ha nem kerül miattuk más börtönbe). Watsonról még ennyi sem derül ki, de orvos létére butának tűnik Holmes mellett, mert ő sosem tudja megfejteni a bűneseteket. Engem ők is érdekeltek voltak, például, hogy hogy lettek barátok, Holmes miért lett detektív, Watson miért lett orvos, és a családjukról is örültem volna pár információmorzsának. De ezek a novellák nem róluk szóltak, hanem a bűnesetekről, ami persze érthető, mégis csak detektívtörténetekről, krimikről van szó.
Összességében jó volt ez a könyv, de a novella továbbra sem lesz az én műfajom, Sherlock Holmest is szívesebben olvasnék legközelebb regényben.

Tetszési index:
72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése