2016. október 31., hétfő

Sophie Kinsella – Hová lett Audrey?

Előzmények:
A Boltkóros könyvek közül többet is olvastam Sophie Kinsellától, illetve ezeken kívül még a Kétbalkezes Istennő című könyvét. Mindegyikben szerettem az írónő humorát, ez volt most is az oka, hogy megvettem egy újabb könyvét. Kíváncsi voltam, hogy a depresszióról és a pánikbetegségről hogy lehet humorosan írni, illetve hogy a humor nem teszi-e hiteltelenné az egész könyvet.

Tartalom:
Audrey depressziós és pánikbeteg. Nem szívesen mozdul ki otthonról nem szívesen találkozik emberekkel, röviden szólva nem szívesen érintkezik a külvilággal. Anyjával, apjával, számítógépfüggő bátyjával, Frankkel, és négyéves öccsével, Felixszel lakik együtt, őket még úgy-ahogy elviseli. De folyamatosan napszemüvegben jár, s pszichiáter segítségére szorul, akinek tanácsait viszont sokszor nem veszi figyelembe. Frank egyik barátja, Linus elkezd időnként átjárni hozzájuk, hogy Frankkel együtt készüljenek egy számítógépes játék (LOC a neve) versenyére, de Linus időnként elbeszélget Audrey-val is, s a lánynak úgy tűnik, a fiú megérti őt.
Van-e kiút Audrey-nak a betegségéből, ha igen, mennyire rögös ez az út, s lehet-e Linusszal több is köztük, mint barátság? Ezekre a kérdésekre ad választ a könyv.

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
Audrey anyja a fejébe veszi, hogy Frank számítógépfüggő, el akarja tiltani fiát a kedvenc játékától, s e reménytelen küzdelem tetőpontján kidobja Frank számítógépét az ablakon. Mivel a fiú így nem tud játszani, kirakják a LOC csapatából. Frank teljesen magába fordul.
Audrey azt a feladatot kapja a pszichiáteréről, hogy készítsen videót a családjáról, barátairól, s ebből vicces felvételek születnek.
Linus a Starbucks-ban beszél meg találkozót Audrey-val, s a lány képes elmenni rá, bár elég hamar pánikba esik és hazaszalad, de Linus megértő vele. Később elcsattan az első csók is. Audrey állapota fokozatosan javul. Emiatt a lány önkényesen úgy dönt, nem szedi tovább a gyógyszereit, erről azonban sem pszichiáterének, sem szüleinek nem szól.
Az Audrey-t bántó egyik lány (volt osztálytársa) találkozni szeretne Audrey-val. Hogy pontosen mit tettek ellene volt osztálytársnői, az nem derül ki a könyvből, de Audrey miattuk lett beteg, ennek ellenére úgy érzi, találkoznia kell a bántalmazójával. Azt hiszi bocsánatkérést fog kapni, azonban szülei sejtik, hogy a lány majd csak a mentségeit akarja előadni, ezért lebeszélik Audrey-t arról, hogy találkozzon vele – sőt megtiltják neki. Linus szerint is rossz ötlet találkozni vele, de Audrey egyikükre sem hallgat, s elmegy találkozni a lánnyal és szüleivel, amire csak Frank kíséri el. Valóban nem kap igazi bocsánatkérést, így Frankkel gyorsan faképnél hagyják őket.
Audrey-nak ezután rohama lesz, nem tud aludni, éjszaka egyedül sétálni megy, s reggelre sem ér haza. Szülei és Frank kétségbeesettem keresik másnap. Anyja Linuson vezeti le a feszültséget, őt hibáztatja Audrey eltűnéséért. Végül egy padon találják meg, Audrey ott aludt el.
A család a Starbucks-ba megy, odahívják Linust is, s mind bocsánatot kérnek tőle, még Felix is. Audrey újra szedni kezdi a gyógyszereit, de pszichiátere biztatja, hogy már valóban sokkal jobban van. Audrey elhagyja a napszemüvegét, de már nincs is szüksége rá.

Vélemény:
Az írónő humorát ebben a könyvben is szerettem. Bárkiből vagy bármiből csinált is viccet, vagy mutatta be a humoros oldalát, az nem volt bántó. Még Audrey betegségét is tudta humorral láttatni, de mégsem figurázta ki, vagy tette nevetségessé őt. Azt nem tudom, hogy egy depressziós pánikbeteg valóban annyira reálisan látja-e magát, mint Audrey (nyilvánvalóan önértékelési zavarai vannak, de egyébként szerintem Audrey nem vesztette el a kapcsolatot a valósággal). Valószínűnek tartom, hogy nem. S azok a gondolatok is csak ritkán jelennek meg a könyvben, amik egy depressziós embert szerintem folyamatosan gyötörhetnek (pl. hogy minek él, stb.) De ez alapvetően nem baj, nekem az is épp elég volt, amit így megtudhattam egy depressziós ember lelkivilágáról. Ennél több már lehet, hogy sok is lett volna.
Számomra Linus volt a legszimpatikusabb karakter a könyvben. Ahogy megérti Audrey-t, ahogy alkalmazkodik hozzá, s egyúttal segít is neki, az igazán dicséretre méltó. Bár őszintén szólva kötve hiszem, hogy egy igazi kamaszfiú tudna ennyire empatikus lenni (a kamaszok többségét ugyanis a saját kis lelkivilága köti le), de ez végül is egy könyv, nem a valóság, ennyi szépítés még belefér.

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Engem az kicsit zavart, hogy a könyv végéig nem tudtuk meg, hogy mit tettek Audrey-val az osztálytársnői, amitől ilyen beteg lett. Valószínűleg csak lelki kínzások lehettek, nem testiek, s talán az írónő ezekről azért nem lebbentette fel a fátylat, mert nem akarta, hogy az olvasó azt gondolja magában, hogy „Nahát, és ettől zuhant úgy magába? Milyen gyenge jellem ez az Audrey!”. Így Audrey azért többnyire szimpatikus tudott maradni.
De lehet, hogy azért nem árulta el az írónő Audrey betegségének pontos okát, mert az szerinte nem fontos, bárki lehet depressziós, mások számára ostobának vagy lényegtelennek tűnő problémák miatt is. S egy beteg ember felett nem ítélkezni kell, hogy milyen gyenge jellem, hanem segíteni neki.

Tetszési index:

72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése