2017. március 25., szombat

Margot Lee Shetterly – A számolás joga

Előzmények:
Előbb hallottam a könyv alapján készült filmről, s csak aztán jöttem rá, hogy annak ez a regény volt az alapja. A filmet is meg akartam nézni, de végül nem jutottam még el odáig, a könyvet viszont beszereztem e-könyvként, mert kíváncsi lettem rá, hogy mit adhattak hozzá a nők az űrutazás sikereihez.

Tartalom:
Azoknak a fekete matematikusnőknek a rendkívüli, igaz története, akik a feminista és a polgárjogi mozgalmak viharai közepette a NASA-nál végzett számításaikkal járultak hozzá Amerika legjelentősebb űrbéli tetteihez.
Mielőtt John Glenn körberepülte a Földet, Neil Armstrong pedig a Holdra lépett, egy emberi számítógépek néven ismert, női matematikusokból álló csoport ceruzák, logarlécek és mechanikus számológépek segítségével számolta ki azokat az adatokat, amelyek felhasználásával aztán rakétákat és asztronautákat lőttek fel az űrbe.
Ennek a csoportnak jó néhány kivételesen tehetséges afroamerikai nő is a tagja volt, akik koruk legkiválóbb elméi közé tartoztak. Eredetileg matematikát tanítottak az amerikai Dél szegregált iskoláiban, ám amikor a második világháború idején az ország repülőgépipara súlyos munkaerőhiánnyal küzdött, őket is bevetették. A matematikai zsenik, akiken eddig keresztülnéztek, egyszerre a tehetségükhöz méltó álláshoz jutottak, és Uncle Sam hívására örömmel költöztek a virginiai Hamptonba, hogy a Langley Memorial Repülésügyi Laboratórium lenyűgöző világában dolgozhassanak.
A számolás joga a második világháborútól kezdve a hidegháborún, a polgárjogi mozgalmakon és az űrversenyen keresztül követi nyomon Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson és Christine Darden, a NASA legnagyobb sikereihez hozzájáruló négy afroamerikai nő egymásba szövődő életútját. Tanúi lehetünk, hogy karrierjük a könyvben szereplő majdnem három évtizede alatt hogyan néznek szembe a kihívásokkal, hogyan lépnek szövetségre és hogyan használják fel az intellektusukat ahhoz, hogy megváltoztassák az életüket és a hazájuk jövőjét.
A könyv alapján, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae, Kirsten Dunst és Kevin Costner főszereplésével film is készült.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Ez a könyv dokumentumregény, olyan fekete nők életét mutatja be, akik a NACA, később a NASA berkeiben dolgoztak matematikusként (a regény komputernek hívja őket) vagy mérnökként. Dorothy Vaughan 1943-ban kezd dolgozni a Langley Memorial Repülésügyi Laboratóriumban, s a könyv elsőként az ő életét mutatja be, de nem csak azt, hogy milyen volt a NACA-ban dolgoznia, hanem az ezt megelőző életét is. S aztán megismerünk újabb és újabb, éles elméjű és tehetséges fekete nőket, az egész életutukat, azt, hogy milyen körülmények közt éltek, mik számítottak abban az időben reális ambíciónak a fekete nők esetében, s ehhez képest mi mindent értek el ők.
Először azt emelném ki, hogy mi volt érdekes ebben a könyvben. Érdekes volt olvasni, hogy milyen sok nő (fehérek és feketék is) dolgozott a NACA-nak (később NASA-nak), hogy ők is éppolyan jól értették a dolgukat, mint a férfiak. (Engem meglepett, hogy ilyen sok nő volt, akiket ugyanannyira érdekelt a repülésfejlesztés és űrutazás, mint a férfiakat, de nyilván azért, mert még ma is belénk van nevelve, hogy ezek nem nőknek való szakmák.)
Érdekes és lehangoló volt olvasni arról, hogy milyen ostoba és makacs dolog volt a szegregáció, ami a feketék fizikai elkülönítését jelentette, mind az iskolákban, mind a buszokon, mind az étkezdékben, de még a mosdókban(!) is. Érdekes volt olvasni arról, hogy miként küzdöttek a feketék a szegregáció és hátrányos megkülönböztetés ellen, a polgárjogi mozgalmak hangos tiltakozással, lobbizással, nyertes bírósági perekkel igyekeztek kivívni a feketék egyenlőségét, míg a NACA-ban dolgozó nők kemény munkával vívták ki munkatársaik elismerését.
Szóval sok szempontból volt érdekes ez a könyv, de nem tagadhatom le, hogy én nagyon lassan haladtam vele, mert nem tudott huzamosabb időre lekötni az olvasása. Hogy miért? Mert a könyv teljes életrajzokat közölt a benne szereplő nőkről, s ezeknek egy jó része (milyen iskolákat végeztek, hol éltek, ki volt a férjük, mivel foglalkozott a férjük, hány gyerekük született etc.) nem volt izgalmas. A repülésfejlesztésben és űrutazásban játszott szerepük már érdekesebb lehetett volna, de ezeket se taglalta túl lebilincselően a könyv. Ezek a nők kétségkívül különlegesek voltak, de ezt valahogy nem annyira sikerült visszaadnia a könyvnek, nem annyira tudtam átérezni a sorsukat, nehézségeiket. Túl tényszerű volt szerintem ez a könyv, lehetett volna kicsit hatásvadászabb.
A történések követését számomra megnehezítette az, hogy csapongó volt a történetvezetés, olvastunk az egyik szereplőről, aztán egy másikról meg egy harmadikról, majd visszatértünk az elsőhöz, és nem értettem, hogy miért. Miért nem külön-külön vette végig a könyv ezeknek a nőknek az életútját, vagy miért nem szerkesztette egy fejezetbe az azonos időszakra vonatkozó történéseket, vagy nem tudom. Tényleg nehéz volt így nekem követni, hogy épp mikor kinél járunk és miért pont ott?
Voltak még olyan apróbb zavaró tényezők, mint például hogy több Dorothy volt a könyvben (Dorothy Vaughan és Dorothy Hoover), így nem mindig tudtam, hogy amikor Dorothyról van szó, az most melyikük. Meg egyébként is túl sok volt a név, túl nagy időközök teltek el, mire megint szóba került egy régebbi szereplő, akire így már nem annyira emlékeztem. Szóval tényleg nehéz volt követnem a könyvet, különösen hogy e-könyvben nehézkes a visszalapozás, ezért viszonylag ritkán vettem a fáradtságot, hogy visszakeressek, hogy az újfent felbukkanó szereplőkről korábban mi minden derült ki már.
A könyv legizgalmasabb része az volt, mikor az űrversenyt, majd annak betetőzéseképpen a Holdra lépést mutatta be, de ez a könyv túl kis része volt. Mivel e-könyvben olvastam, így csak %-ot tudok mondani, szóval a könyv 46%-ától a 68%-áig terjedő rész volt ez, tehát a könyv 22%-a. Bár a könyv érdemi része a Holdra szállással véget is ér a 68%-nál, szóval ha így vesszük, akkor 68%-nak 22% már majdnem az egyharmada, de így is kevés volt az izgalmas rész ebben a könyvben.
És akkor az utolsó gondom az volt ezzel a könyvvel, hogy elég kurtán-furcsán lett vége. Nyilván valami érdekessel akarta lezárni a regényt az írónő, s mi lehetne erre alkalmasabb, mint a Holdra lépés, de akkor is furcsa volt, hogy az ezután következő részt már utóhang címmel illette, holott itt is érdekes dolgokat tudhattunk meg Katherine Johnson és Mary Jackson későbbi életéről. Christine Dardenről pedig itt tudjuk meg a legtöbb információt, a könyv korábbi részeiben neki nem sok szerep jutott, holott a szonikus morajlást kutató csoport tagja volt, s a szuperszonikus repülést kellemetlenné tevő zajhatás mérséklésében jelentős eredményeket ért el.
A könyv 73%-ától a köszönetnyilvánítás jön, 74%-tól a fényképek, 75%-tól a lábjegyzetek, 96%-tól a bibliográfia, a könyv legvégén pedig pár szó olvasható a szerzőről. Különösen bosszantó, hogy a lábjegyzetek 21%-ot tettek ki a könyvből, majdnem annyit, mint az igazán izgalmas, az űrversenyről szóló rész. Szóval elég furcsán lett vége a könyvnek, bár azt elismerem, nem tudom, hogy lehetett volna jobban lezárni.
Összességében érdekes volt ez a könyv, de mivel hétköznapi hősökről szólt, nem volt nagyon izgalmas, nagyon lebilincselő. Nem tudom, tudtak-e ebből izgalmas filmet készíteni, de valamikor feltétlen megnézem majd a filmet is, mert kíváncsi vagyok, hogy más-e, mint a könyv.

Tetszési index:
78%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése