2016. július 26., kedd

Jeff VanderMeer – Kontroll (Déli Végek-trilógia 2.)

Ez a Déli Végek-trilógia 2. részéről írt kritikám, s akkor nemsokára hozom a 3.-ról is az ajánlót.

Előzmények: A Déli végek-trilógia első kötetéről (Expedíció) már írtam, s ígértem, hogy a folytatásairól is fogok, úgyhogy íme. Mivel erősen kapcsolódik az első kötethez, ezért mondhatnám, hogy előbb ajánlom annak elolvasását, de igazából, ha elolvassátok az Expedícióról írott kritikámból a spoileres tartalmat, az bőven elég hozzá, hogy követni tudjátok a második kötet sztoriját. (De ha nagyon őszinte akarok lenni, inkább azt mondanám, hogy ne kövessétek el azt a hibát, amit én, s ne olvassátok el ennek a trilógiának egyik darabját se. Olvassatok helyettük inkább valami jó könyvet.)

Tartalom:
A 12. expedíció négy tagjából hárman (a geodéta, az antropológus és a biológus) hazatértek az X Térségből, a Déli Végek nevű ügynökség feladata a kihallgatásuk. Az expedíció tagja volt a Déli Végek igazgatója is (ő volt a csapat pszichológusa), aki azonban nem tért vissza, ezért az ügynökség élére új igazgatót neveznek ki, John Rodriguezt, aki Kontrollnak hívatja magát. Az új igazgató feladata nem csak az, hogy kihallgassa az expedíció hazatért tagjait, hanem az is, hogy kiderítse, mi zajlik a Déli Végeknél, s mi történik az X Térségben.

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéséhez jelöljétek ki egérrel a bekezdéseket.)
Az igazgatóhelyettes, Grace ellenséges az új igazgatóval szemben, még bízik abban, hogy a régi visszatérhet, inkább hozzá akar hűséges lenni. Kontroll azt mondja neki, hogy csak a biológust akarja kihallgatni, ezért Grace a geodétát és az antropológust elküldeti a Központba, ahol Kontroll már nem fér hozzájuk, ezzel akarván bosszantani a férfit. 
Kontroll anyjáról kiderül, hogy a Központban dolgozik, szuperügynökként, míg apja csak egy szobrász volt. Szülei házassága hamar zátonyra futott, miután az asszony egyre feljebb jutott a ranglétrán. Az állást a Déli Végeknél az anyja szerezte neki, mintegy utolsó esélyként, mivel Kontroll karrierje kifulladóban volt.
Kontroll a biológustól megtudja, hogy semmi érdemleges emléke nincs az X Térségbeli expedícióról, végül annyit mégis kinyög, hogy az utolsó emléke az, hogy fuldoklik. Utóbb ezt úgy helyesbíti, hogy biztos csak egy gyerekkori emléke ugrott be neki, amikor majdnem belefulladt egy szökőkútba.
Grace elárulja Kontrollnak, hogy már az X Térség megjelenése előtt egy évszázaddal észlelhetők voltak változások azon a vidéken. Egy „Tudomány és Transzcendencia Brigád” nevű csoport már az X Térség megjelenése előtt vizsgálta azt a területet.
Kontrollt Whitby Allen vezeti végig a tudományos részlegen, melynek ő maga is munkatársa, már sok éve dolgozik itt. Kontroll megtudja tőle, hogy az igazgatóhelyettes nem akarta, hogy a biológus részt vegyen a 12. expedícióban, de az igazgató ragaszkodott hozzá.
A tudományos részleg vezetője Mike Cheney, „alvezére”(?) Cynthia Davidson, mindketten fizikusok. Tőlük értesül arról a kísérletről, amikor tudósok 2 ezer fehér nyulat tereltek át az X Térség határán. Az első nyulak „határátlépése” (és eltűnése) után a többi nyúl közt pánik tört ki és az embereknek rontottak. Vagy 200 nyúl a határ innenső oldalán maradt és itt szaporodtak tovább. Az X Térségbe küldött expedíciók azonban nem találták nyomát nyulaknak.
Cheney-től megtudja Kontroll, hogy előfordulhat, hogy az X Térséget és annak határát nem ugyanaz az erő hozta létre. Lehet, hogy a határt az X Térség megfékezésére hozták létre. Az X Térségbe vivő utat sem a tudósok hozták létre, egyszer csak ott volt.
Grace elárulja Kontrollnak, hogy a biológust nem tartotta megbízhatónak, ezért nem akarta, hogy a 12. expedíció tagja legyen, illetve, hogy a korábbi expedíciókból hazatértek holttesteit a korábbi igazgató kiföldeltette, de semmi érdekeset nem talált, csupán a vártnál kicsit gyorsabban bomlottak.
Az expedíciókból jóval több volt, mint amire a számozásukból következtetni lehet, a biológus férje például a 11.K. expedíció tagja volt.
Kontroll a korábbi igazgató bezárt fiókjában egy élő növényt, egy döglött egeret, egy régi mobiltelefont és iratokat talál. Ugyancsak az igazgató irodájában egy lezárt ajtó mögött, melyről azt mondták neki, hogy nem vezet sehová, egy feliratot talál a falon. A felirat azzal azonos, amit a Mászó írt a „torony” falára (ld. első kötet). Kontroll megmutatja a biológusnak a növényt és a döglött egeret, de ő azt állítja, nem jelentenek neki semmit, és semmi más érdemlegeset sem mond, Kontrollnak ennek ellenére egyre szimpatikusabb a nő.
Hsyu, a Déli Végek nyelvésze szerint a szöveg Saul Evans, a világítótorony őrének egyik prédikációjából származik (a férfi korábban lelkipásztor volt). Hsyu szerint lehet, hogy a szavak nem is fontosak, ha az üzenet inkább fizikai jellegű. Mindenesetre ők nem találták értelmét a szövegnek.
Grace szerint az igazgató meg akarta ölni a növényt, azért zárta a fiókjába, de az nem pusztult el. Valószínűleg az X Térségből származik.
Cheney és Whitby kíséri el Kontrollt a határra. A határ közelében a levegő nagyon tiszta és nincs más szennyeződés sem, majdnem olyan, mint az X Térség, ahol egyáltalán nem mutatható ki ember okozta szennyeződés. (Ugyanez igaz arra a raktárra is, ahol az X Térségből hozott mintákat őrizték.) A határ megjelenése anno nagyjából másfél ezer ember életének vetett véget. A határátkelő egy szikrázó, táncoló napfény, az innenső oldalán azonban esik az eső, Kontrollék bőrig áztak, a túloldalán viszont süt a nap. A befelé vezető út hossza változik, három és tíz óra közé esik, Kontrollék azonban nem kelnek át. Az expedíciók visszatérő tagjai viszont nem ezen keresztül jutottak haza, kell lennie egy másik átjárónak is.
Whitby megosztja Kontrollal terroir-elméletét. A terroir borászati kifejezés, egy bizonyos területnek a speciális jellemzőit jelenti, amik révén csak arra a területre jellemző bort lehet ott termeszteni. Whitby szerint az X Térség csak ott alakulhatott ki, ahol kialakult.
Cheney elárulja Kontrollnak, hogy az a pletyka járta, hogy az igazgató az utolsó 11. expedíció előtt maga is járt az X Térségben engedély nélkül. Kontroll megkéri a Hangot, akinek ő maga jelenteni köteles, hogy ennek nézzen utána.
A biológust többször is kihallgatja Kontroll, a nő végül kicsit megnyílik, elmondja, hogy amikor magához tért az üres telken, ahol rátaláltak, azt hitte, hogy meghalt.
Grace-szel folytatódik a hatalmi harcuk, mivel a Hang – sikertelenül – megpróbálta elszigeteli a nőt Központbeli kapcsolataitól. Grace az irodája bepoloskázásával is megvádolja Kontrollt, ami igaz, továbbá az irodája átkutatásával is, ilyet azonban Kontroll saját tudomása szerint nem tett.  Kontroll átkutatja az igazgató irodáját, azonban semmi olyat nem talál, ami jelentősnek tűnne. Az iratok közt van egy fénykép Saul Evansról, mellette a segédje, a kép jobb szélén pedig egy ismeretlen lány. A képet egy-két héttel az X Térséget létrehozó Esemény előtt a Tudomány és Transzcendencia Brigád egy tagja készítette.
Kontroll megnézi az első expedíció során készült videófelvételeket, ezen látszódik, ahogy megjelenik az expedíció vezetőjének hasonmása, a két nő egymásra kiabál, de másnap már nincs nyomuk, és az expedíció tagjai vidáman bohóckodnak, mintha mi sem történt volna. Egy idő után érthetetlen nyelven kezdenek beszélni, azonban ők maguk nem veszik észre a változást. Az expedíció 25 tagjából csupán egy tér vissza, Lowry, az utolsó felvételen a kamera jó 20 másodpercen át repül a táj felett a világítótorony felé. Lowry sebesülten tér vissza, rehabilitálják, sokáig a Déli Végeken dolgozik ezután, azonban Kontroll idején már a Központnak dolgozik.
Grace lejáratja Kontrollt az alkalmazottak előtt azzal, hogy elmeséli egy hibáját, amit ügynőkként vétett a terepen.
A Hang kideríti, hogy a korábbi igazgató tényleg átkelt a határon, három hétig volt távol, nem rúgták ki miatta, próbaidőt kapott.
A biológus következő beszélgetésükön azt mondja Kontrollnak, hogy ő nem a biológus, s érez magában valami ragyogást, ami azonban az orvosi jelentésekben nincs benne, csak némi hőemelkedés.
Kontroll rájön, hogy a Hang hipnotikus szuggesztiókkal irányítja őt, amit a Hang tudomására hoz. Ezután felhívja Kontrollt az anyja, hogy kimagyarázza a dolgot, tőle megtudja, hogy a Hang Lowry volt. Az anyja arra kéri, derítse ki, mi zajlik ott, amiről nem tudnak, s koncentráljon a biológusra és az eltűnt igazgatóra.
Kontroll átkutatja a volt igazgató házát, s ott a falakon ugyanazt a Mászó által írt szöveget találja, mint az irodájában. Pedig a Déli Végek elvitt mindent, ami az ügynökség tevékenységével kapcsolatos, kizárt, hogy ezt itt hagyták volna, tehát az igazgató eltűnése után kerülhetett a falra. Az anyját hívja, hogy küldjön oda nyomozócsoportot. Az anyja elmondja neki, hogy azokon a helyeken, ahol a 12. expedícióból visszatért antropológust és geodétát megtalálták, ott inkonzisztenciákat észleltek és karantén alá vették a helyeket. Ahol a biológust találták meg, ott ilyesmi nem volt.
Kontroll Grace-től megtudja, hogy az igazgató azért ment az X Térségbe, hogy reakcióra bírja azt. S történt is változás, mert ezután rákos zombikként tértek vissza az expedíciók tagjai. De az igazgató nem erre számított. Grace elmondja azt is, hogy a Központ elvitte a biológust.
Kontroll átvizsgál egy raktárhelyiséget, ahol korábban ott találta kuporogva Whitby-t. A magasban a polcok közt egy csapóajtót talál, azon bemászik, s festményeket talál a falakon, a Déli Végek dolgozóit szörnyalakokká torzítva, s ott volt már Kontroll arcképe is. S az egyik polcon ott lapult Whitby is, aki megsimogatta Kontroll fejét, Kontroll pedig ott hagyta és elment inni egyet. Aztán visszatér az épületbe, hogy beszéljen Whitby-vel, viszi magával Whitby terroir-tanulmányát, hátha azzal meg tudja győzni arról a férfit, hogy segítségre szorul. Nyitná a tudományos részleg ajtaját, de nincs kilincs, s a fal, amit megérint, lélegzik. Kontroll elrohan, meghúzza a tűzjelzőket. Grace-t látja, amint az udvarra vezető ajtót tárja ki, s mosolygó arccal vár valakit, aki kintről közelít, s aki a korábbi igazgatónak tűnik, s mögötte a táj átalakul. Őt látva Kontroll ráébred, hogy az igazgató volt a lány a képen Saul Evans mellett. Kontroll az autójához rohan és elhajt.
Otthon anyja várja, aki elmondja, hogy a fertőzés elterjedt onnan, ahol a geodétát és az antropológust találták, az X Térség terjeszkedik. Elmondja, hogy a biológus megszökött tőlük. Kontroll a keresésére indul, mert szerinte a biológus tudhat valamit. A biológusra a nő házának közelében egy öbölben talál rá. Lent a vízben fény dereng. Mások, a Központ is kutat a biológus után, s már elég közel vannak. A biológus nem akarja, hogy elfogják, rá akar jönni, ki is ő. A biológus szerint a fény a vízben bejárat az X Térségbe, s beleugrik a vízbe. Kontroll utána ugrik.

Vélemény:
Tulajdonképpen mondhatnám azt is, hogy ez a könyv ugyanolyan - vagy majdnem ugyanolyan - volt, mint a sorozat első kötete. A történet elbeszélője, Kontroll ugyanolyan távolságtartással szemlél mindent, mint ahogy tette azt a biológus az első részben. Kontroll azonban nekem eléggé inkompetensnek tűnik, a biológust számtalanszor hallgatja ki, s össze-vissza intézi a teendőit, meglehetősen szétszórtnak tűnik, míg a biológus nem volt az. Rokonszenvet iránta se nagyon tudok érezni (ahogy anno a biológus iránt se). S igaz ez az összes többi szereplőre is. A történetszövés pont ugyanolyan, mint az első kötetben, ugrál az idősíkok közt, követhető azért, nem ezzel volt a gondom, hanem azzal, hogy egyszerűen uncsi volt, gyakorlatilag semmi többet nem tudunk meg az X Térségről, mint amit már az előző kötet elolvasása után is tudhattunk.
A történet vége kicsit azért felcsigázott, úgyhogy most már csak azért is elolvasom a trilógia utolsó kötetét, de tartok tőle, nagyot fogok koppanni, nem lesz benne semmi váratlan csavar, csak valami lapos befejezés.

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Még egy kicsit Kontrollról: szóval ahogy elfut a megtébolyodott Whitby elől, illetve ahogy szintén megfutamodik, mikor rájön, hogy a határ elnyeli a Déli Végeket, az nagyon nevetséges szerintem. Ha ilyen egy szuperügynök, akkor a világ csúnya véget fog érni a harmadik részben…
Grace hidegen racionális nőnek tűnt nekem, ehhez képest, ahogy csillogó szemmel várja vissza a már nyilvánvalóan nem emberi igazgatót, az elég furcsa.
A biológus és Kontroll a vízben lévő átjárón nyilván be tudnak jutni az X Térségbe (a biológus ezen jöhetett ki is, ezért emlékezett fuldoklásra), de nem értem, ettől milyen csoda várható. Egyiküknek sincs semmi terve, egyformán tanácstalannak tűntek. Kontroll rövid igazgatósága alatt tulajdonképpen nem jött rá semmire, a biológusnak meg alig vannak emlékei. De majd ők tutira megmentik a világot…
Már említettem, hogy nem hiszem, hogy a harmadik kötetben lesz bármi érdekes, de ha esetleg mégis lesz, akkor sem értem, miért kellett az olvasóknak előtte ezt a két könyvet végigszenvednie. Egyszerűen uncsi, uncsi, uncsi volt mindkettő, de ez a második különösen. Ha írt volna helyettük egy darab érdekes könyvet az író, az jobb lett volna.
Végezetül pedig leírom, hogy szerintem mi lesz a "csattanó" a 3. könyv végén. Abból, hogy az X Térségben nincs ember okozta szennyeződés, és hogy a természetközeli beállítottságú biológus tudta leginkább megőrizni önmagát az X Térségben, arra gyanakszom, hogy az X Térség az emberiséget önmagától (vagy a Földet az emberiségtől?) akarja megóvni azzal, hogy átalakítja az embereket, s környezetüket. Ami persze mindenkinek nagyon jó lesz végeredményében, mert se a Föld, se az emberiség nem pusztul el, csupán átalakul.

Tetszési index:
55% (de csak azért, mert még adok esélyt neki, hátha a harmadik kötet érdekes lesz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése