2016. szeptember 3., szombat

Lois Lowry – A fiú (Az emlékek őre 4.)

Régi elmaradásom ennek a kritikának a megírása, mert már a „Hírvivő” értékelésében (melyet június 26-án publikáltam) jeleztem, hogy ezt a 4. kötetet is elolvastam már közben. Most is igazándiból csak azért szenvedtem ki magamból ez a kritikát, hogy legyen akkor meg a sorozat befejező részének értékelése is itt. Lehet, hogy a jövőben inkább nem írok kritikát azokról a művekről, amikről kb. semmi pozitívat nem tudok mondani. Nekem szenvedés megírni az értékelést, lehet, hogy nektek is az elolvasni, akkor meg minek?

Előzmények:
A blogon olvasható a tetralógia első három részéről is ajánló („Az emlékek őre”, „Valahol, messze”, „Hírvivő”), amikről csak annyit mondanék összefoglalóan, hogy az első kötet tetszett a legjobban, az utána következők egyre kevésbé.

Tartalom:
Claire hordozó, életet ad első gyermekének, akit az ő világában csak terméknek hívnak. A szülés során azonban komplikáció lép fel, végül császármetszéssel jön világra a fia. Claire nem szülhet többet, a döntéshozók új beosztást jelölnek ki neki, a Halgazdaságban kell dolgoznia. A társadalmuk rendje szerint nem lehetne további kapcsolata a „termékével”, azonban Claire folyton rá gondol, vágyódik utána. Ezért a Dajkálóközpontban besegít a dajkálóknak az újgyermekek gondozásában, s így időnként láthatja a fiát.
Miként alakul Claire sorsa, egymásra találhat-e anya és fia, ezekre a kérdésekre ad választ a könyv.

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
A Tizenkettő Ceremóniáján az egyik tizenkettest kiválasztották, bár azt Claire és munkatársai nem teljesen értik, mire. A kiválasztott fiú neve Jonas. Mivel minden újgyermeket családba helyeztek a ceremónián, Claire munkájára a továbbiakban nem tartanak igényt a Dajkálóközpontban. De Claire megtudja, hogy az ő fia nem kapott családot, egy évig még a Dajkálóközpontban tartják, mert még nem alszik rendesen. Egy kedves dajkáló gondoskodik róla, akivel Claire időnként összefut az utcán, s néha a fiát is vele látja. A dajkáló egy alkalommal elárulja Claire-nek, hogy neki is van fia, Jonasnek hívják.
Claire visszaemlékszik arra, mikor szülőanyának osztották be. Úgy véli, csalódást okozott a gondviselőinek, mert ez egy eléggé lenézett foglalkozás a világukban. Mielőtt megtermékenyítették, minden szülőanyának abba kellett hagynia egy tabletta szedését, amit minden felnőttnek kötelező volt szednie a társadalmukban. A szülőanyáknak – miután abbahagyták a pirulák szedését – érzéseik lettek.
Claire a Halgazdaságban rádöbben, hogy rajta kívül mindenki szedi ezt a tablettát. Rájön, hogy munkatársainak azért felszínesek a beszélgetéseik, mert nincsenek érzéseik. Claire-nek viszont a Szülőközpontban elfelejtettek szólni, hogy neki is szednie kéne, így most egyedül neki vannak érzései.
Egy nap Claire megtudja a kedves dajkálótól, hogy a fiát a következő ceremónián sem helyezik családba, s nem kap több türelmi időt sem, elbocsátják. Másnap reggel mindenki keres valakit, s Claire megtudja, hogy a dajkáló fia, Jonas megszökött, s vitte magával Claire fiát is a Másholba. Claire zavarodottan egy ott horgonyzó hajóra száll, a hajó útra kel, azonban viharba kerülnek.
Claire egy faluban ébred, mely egy szikla lábánál fekszik, elzártan a külvilágtól. A faluból kijutni csak úgy lehet, ha megmásszák a sziklát, ami nagyon veszélyes, csak néhányan próbálták meg. Tüzes Einarnak sikerült kimásznia, azonban visszatért a faluba. Az utolsó sziklacsúcsról lezuhant és súlyosan megsérült a lába, azóta Sánta Einarnak hívják.
A falubeliek Claire-t a tengerből mentik ki. Az öreg Alys veszi pártfogásába Claire-t. Alys ért a gyógyfüvekhez, segít a falu asszonyainak, mikor szülnek, s ő gyógyítja a falubelieket. Claire nem emlékszik másra, csak a nevére. Fél az állatoktól, még az egész kicsiktől is, mintha soha nem látott volna állatokat. Nem ismeri a színeket, sem az évszakokat. Viszont Claire tud írni, míg a falubeliek nem tudják, mi az a betű, azt sem, mi az az iskola.
Az egyik fiúnak, Magas Andrasnak megtetszik Claire. Az egyik asszony szülésénél Claire is segédkezik, s ekkor eszébe jut egy emlék, hogy neki is van gyereke, akit a hasát felvágva vettek ki belőle. A faluban híre megy, hogy Claire-nek gyereke volt, de férje nem, buja nőnek bélyegzik. Magas Andras többé rá sem néz, egy másik lányt vesz el. Claire nem bánja, nem érdekelte a fiú, nem akar férjhez menni. Sánta Einarral jó barátok lesznek.
Claire úgy dönt, hogy kimászik és megkeresi a gyerekét. Sánta Einar segít neki a felkészülésben a mászásra, sokat edz vele. Einar anyja a fia születésekor halt meg, ezért az apja mindig gyűlölte, úgy tartotta, Einar ölte meg az anyját. Az apja rosszul bánt vele, Einar ezért akart kimászni. Évekig készült rá. Claire-t is évekig edzi, míg végül úgy véli, a lány felkészült.
Claire útnak indul, eleinte jól halad, azonban egy madárfészek útját állja. A fiókákat védelmezi az anyjuk, megmarja Claire-t. A lány – hogy tovább tudjon menni – a mélybe taszítja a fészket. Végül sikeresen elér a csúcsra. Tudja, hogy ott egy férfi fogja várni, mert Einar elmesélte neki, hogy őt is egy férfi várta, mikor felért. Egy kialkudott ár ellenében a segítségét ajánlotta neki, de Einar nem kért belőle. Ezután a férfi egy bárddal félig levágta Einar mindkét lábát. Így Claire tudja, hogy neki igent kell mondania a férfi ajánlatára. A férfi, aki a Cseremester, hajlandó Claire-t elvinni a fiához, cserébe azonban a lány fiatalságát kéri. Claire belemegy.
Claire öreganyóként jut el Faluba, ahol messziről figyeli a fiát. Gabe a Fiúk Szállásán lakik, de gyakran találkozik Jonasszal, akit arról faggat, hogy mi lett az anyjával. Csónakot épít, a folyón neki akar indulni megkeresni az anyját. Jonas aggódik érte, tudja, hogy nem találhatja meg az anyját, mert Gabe is csak termék volt.
Jonasnak Kira a felesége, van két gyermekük. Már nem Jonas Falu vezetője, mert már jól mennek a dolgok, így lemondott a tisztségéről mások javára. Jonas úgy hiszi, Gabe-nek van valamilyen adottsága. Igaza is van, Gabe-nek a beleérzés képessége adatott meg, bele tud bújni mások bőrébe. A fiú azonban titkolja e képességét.
Gabe jóban volt Mattyvel, a fiú halála megviselte. Christopher is meghalt már, Matty mellé temették. Matty halála napján Falu lakói megváltoztak. Megszabadultak a szerencsegépektől, a Cseremestert kitiltották Faluból.
Claire nem fedte fel magát a fia előtt, nem akarta, hogy Gabe szégyellje, hogy vénasszony az anyja, nem akar teher lenni a számára. Az évek azonban gyorsan elteltek, Claire ráébred, hogy már nincs sok ideje hátra. Úgy dönt, Jonasnak mondja el a történetét. Jonas hisz neki, végül rá is ismer, az apja egyszer megmutatta neki Claire-t, ő volt a lány, aki néha játszott Gabe-bel.
Gabe vízre bocsátja a csónakját, az azonban rögtön süllyedni kezd. Gabe szégyenkezve a partra evickél vele. Jonas mesél Gabe-nek a régi cserepiacokról és a Cseremesterről. Elmondja neki, hogy a Cseremester a közelben van és Gabe-nek kell elpusztítania. Gabe elmeséli Kirának, hogy rendelkezik a beleérzés képességével. Beleérzi magát Kira fiának bőrébe, azt érezte, hogy nagyon szereti az anyja, Kira. S ettől Gabe eszébe jut, hogy valaki őt is szerette,mikor kisfiú volt, emlékszik Claire-re.

Jonas meglátogatja a haldokló Claire-t, majd hazamegy, s elmeséli Gabe-nek, hogy ki valójában Claire. Gabe,  ha nehezen is, de hisz neki. Gabe vállalja, hogy kiáll a Cseremesterrel szemben. A Cseremester alkut ajánl neki, előbb egy csónakot kínál neki, aztán azt, hogy az anyjával lehet. Gabe nem hajlandó üzletet kötni. Beleérzi magát a Cseremester helyzetébe. Érzi a gyűlöletét, a gonoszságát, a gyötrődését és a magányát. Rájön, hogy a Cseremester éhezik, az áldozatai sanyarú sorsa az, ami táplálja. Ezért elmeséli neki, hogy Einarnak jó élete van, hogy Claire, aki meg akarta találni a fiát, megtalálta, nem tudta tönkre tenni őket a Cseremester. Ettől a Cseremester elpusztul. Claire újra fiatal lesz, s boldogan várja, hogy láthassa a fiát.

Vélemény:
Szerintem ez a könyv alapvetően megismétlése a sorozat első kötetének, már ami Claire világának bemutatását illeti. Nyilván azért ugyanaz a világ és részben ugyanazok a szereplők, mert róluk volt  szó az első részben is. De akkor is hihetetlenül untam, hogy újra „fel kell fedeznem” egy világot, amit már ismerek.
Amiben különbözik az első kötettől, hogy itt Claire van a középpontban, lényegében piedesztálra emeli a könyv az anyai szeretetet. Az anyai szeretet soha nem múlik el, minden akadályt legyőz, egy anya bármilyen áldozatra kész a gyermekéért, stb. Ez persze szép és jó, de egy teljes könyvet pusztán ennek a mondanivalónak szentelni szerintem túlzás. Vagy mondhatnám úgy is: uncsi.

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Nem értettem, hogy Claire hogy ölheti meg szemrebbenés nélkül egy madár fiókáit csak azért, mert az anyjuk védelmezi őket, s miatta Claire nem tudna kijutni a szirtről. Ha már az egész könyv az anyaság csodálatosságáról szól. Az állatok anyai ösztönei talán kevésbé becsesek? Az állatok kicsinyei kevesebbet érnek? Nem vagyok elvakult állatvédő, de teljesen fölösleges volt ez a fiókairtás, kitalálhatott volna bármi más akadályt is az írónő.
Nem értettem, hogy itt miért a tablettákat kiáltják ki az érzelemmentesség kizárólagos okának. Az első részben még úgy volt, hogy a pirulák csak a „bolydulás” (nemi érés) elfojtására szolgálnak. Ott azok a gyerekek is érzelemmentesek, akik még nem is szedik a tablettákat, tehát ott szerintem részben a nevelés, az érzelemmentes környezet hatására lesznek érzéketlenek az emberek. Itt viszont már kizárólag a tabik tehetnek róla. Érdekes változás.
Szintén érdekes változás, hogy Claire magától értetődően nevezi szeretetnek, amit a fia iránt érez, pedig az első kötetben óriási feneket kerítettek neki, hogy Jonas „szülei” nem ismerik a szeretet szó valódi jelentését, sőt Jonasen és az örökítőn kívül más se. De itt Caire magától tudja, hogy ez a szeretet. Megnéztem, nem fordítási hiba, az eredeti angol szövegben is így szerepel. („She would die, Claire realized, before she would give up the love she felt for her son.”)
A fentiek miatt úgy tűnik nekem, mintha az írónő részben elfelejtette volna, hogy az első kötetben mit írt, ezért Claire világa kicsit más, mint Jonasé – holott a kettő ugyanaz. Mivel a sorozat legerősebb darabjának én az első részt tartom, engem ez eléggé zavart.
Furcsa volt nekem ez a nagy anyai szeretet is, amit Claire érez Gabe iránt. Gyűlöl szülőanya lenni, mert a társadalmuk megveti a szülőanyai „hivatást”, emiatt szerintem Claire is megveti saját magát. Viszont a szülőanyaság „termékét” mégis feltétel nélkül szereti. Nekem ez elég fura volt, bár lehet mondani rá, hogy ezzel is az anyai szeretet mindenhatóságát prezentálja a könyv: a gyerekét akkor is szereti egy anya, ha gyűlöl anya lenni.
Nem volt világos nekem, hogy a Cseremester akkor most mi/ki? A 3. kötetben, a „Hírvivőben” az emberi kapzsiság megtestesülése volt, egy metafora. Itt viszont mintha valaki más lenne: szimplán egy gonosz lény, aki mások szenvedésében leli örömét. Ha ez valaki más vagy valami más, mint ami a Hírvivőben volt, akkor nem értem, miért nem lehetett egy új karaktert kitalálni a főgonosz szerepére? Csak azért, hogy kapcsolódjon a korábbi kötethez?
És ami a legjobban irritál: a sorozat kontinuitásának következetlensége. A 2. kötetnek a 3. rész valamilyen szinten folytatása volt, ez a 4. kötet pedig lezárja valamennyire a 3. könyvet. Viszont az 1. kötethez egyik folytatás sem kapcsolódik, az írónő abból átmentette Jonast és Gabe-et a későbbi kötetekbe, de az első részben nyitva hagyott számtalan kérdésre nem kapunk választ, így pl. nem tudjuk meg, hogy mi lett annak a kötetnek a többi szereplőjével. Ez számomra érthetetlen. Tudom, tudom, írói szabadság, meg egyébként sem kell mindent az olvasó szájába rágni, stb. De mivel – mint mondtam – én az első kötetet tartom a legjobbnak, ezért reméltem, hogy csak lesz végül ahhoz is valamilyen lezárás. Sajnálom, hogy ebben csalódnom kellett, s elismerem, hogy valószínűleg ez az elégedetlenségem is közrejátszott abban, hogy a sorozat későbbi darabjai eléggé lehúzós kritikát kaptak tőlem.

Tetszési index:
45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése