2017. augusztus 22., kedd

R. Kelényi Angelika - Szulejmán és a magyar udvarhölgy (Szulejmán és a magyar udvarhölgy 1.)

Tartalom:
Milyen rejtélyes okból kerül egy bátor magyar lány a szultán háremébe? Mi lehet a kapcsolat a szultán, a királyné, a pap és a fiatal udvarhölgy között? 
1541. augusztus 29-én Szulejmán elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz. A húszéves Illésházy Anna csupán külsőleg tűnik egyszerű udvarhölgynek. Csak nagyon kevesen ismerik az évszázados titkot, melyet őriz. Izabella királyné, és a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György embert próbáló feladattal bízza meg. Olyan felelősséget helyeznek a vállára, melynek súlyát akárki nem bírná el. Ő azonban különleges. A sors nap mint nap új kalandok elé állítja, és nem csak az ellenségeivel, de saját magával is meg kell küzdenie. 
A Szulejmán és a magyar udvarhölgy R. Kelényi Angelika valós történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregénye, melyben egy évszázados titok, hazugságok, gyilkosság és egy szenvedélyes szerelem alakítják az eseményeket a XVI. század sorsfordító időszakában.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Nekem ez a könyv nagyon tetszett. Vannak azért persze gyengéi is, de összességében nagyon jó volt. Azzal kezdeném, hogy mi az, ami tetszett benne.
Nagyon olvasmányos volt, a történelmi háttérből éppen annyit ismertetett a könyv, amennyi kellett a sztori megértéséhez. Aki olvasta az Egri csillagokat (és ha jól tudom, még mindig kötelező olvasmány, szóval ki ne olvasta volna? :)), annak egyébként is ismerős lesz a történet.
Hitelesek voltak a karakterek. Izabella királyné alapvetően egy önző, nagyravágyó nő, aki ugyanakkor szereti a fiát és olykor megszólal a lelkiismerete is, tud jólelkű is lenni néha. Fráter Györgyről nem derült ki egyértelműen, hogy ügyes machinátor vagy kicsit naiv papocska, úgyhogy lehet, hogy vele kapcsolatban szolgál még meglepetéssel a regény folytatása. Szulejmán itt alapvetően ugyanaz a karakter, mint amit a róla elnevezett török sorozatban megismerhettünk: a széplelkűség (odáig van a költészetért és versekkel szédíti a nőket) és a kegyetlenség (szemrebbenés nélkül végeztet ki embereket) különös keveréke.
És a kitalált karakterek is nagyon jók, bár némileg kevésbé hihetőek. Anna a magyar Jamie Bondina, aki három erős férfit is simán laposra rúg és pofoz (ami nyilván képtelenség, de a James Bond filmek is azok és mégis azokat is mennyien szeretik), ugyanakkor egy érzékeny lélek, akit bánt, hogy kémtevékenysége közben be kell csapnia szerelmét. Demir pedig a gáncs nélküli lovag, kicsit ugyan túl tökéletes kívül-belül, de hát a romantikus regények olvasó(nő)i erre buknak, nem baj az.
Nagyon jó ötletnek találtam a Sororest, a titkos társaságot, amely fiatal lányokból testileg-lelkileg erős, uralkodójukért mindenre képes harcosokat nevel. Nyilván elképzelhetetlen, hogy ilyen szervezet létezett volna abban az időben, de ettől még ez egy nagyon jó ötlet szerintem.
Én bírtam a Szulejmán háremében folyó intrikálást is, ez is elég hasonló volt a török sorozatban látható viszonyokhoz, de én azt is szerettem (igaz, egy ideje már nem nézem, mert az intrikálásra is rá lehet azért unni), úgyhogy nem csoda, hogy nekem ez is tetszett.
Mi az, ami kevésbé volt jó ebben a könyvben? Mivel a magyar történelem ama szelete, amiben ez a regény játszódik, viszonylag ismert (ld. az ország három részre szakadása), így Anna nagy küldetésének nem volt különösebb súlya, főként azért izgulhattunk, hogy a lány meghal-e közben vagy sem, de ezért sem nagyon, mert hát, ugye, van már folytatása is a könyvnek.
Én nem annyira bírom a szerelem első látásra nevű jelenséget (jobb szeretem, ha egymás többé-kevésbé reális megismerése után gabalyodnak csak egymásba a szereplők), már pedig itt így esnek szerelembe hőseink, de ez inkább csak ízlés kérdése, biztos van, akinek ez bejön.
Nem nagyon tudtam elhinni, hogy egy szultán cicázni kezdene egy keresztény nővel, pláne akkor, mikor épp Buda megszállását „intézi”, már pedig Szulejmán ezt tette.
A Sorores mindenhatósága és mindentudósága kicsit túl volt tolva szerintem (különösen a könyv végén), meg Anna 007-es faktora is picit sok volt olykor, de azért nem annyira, hogy nagyon zavaró legyen, én meg amúgy is szeretem, ha erős női karakterek vannak egy könyvben.
Két apróbb logikátlanságot viszont észrevettem a könyvben. Az egyik az, amikor Izabella és Fráter György Annáról beszélgetnek. A királyné azt mondja a papnak, hogy „Anna még gyönyörű is, és ha minden úgy igaz, ahogy nagyságod lefestette, tetszik a szultánnak”. Viszont korábban Fráter György nem mondott semmi olyat, hogy Anna tetszene a szultánnak, csak Izabella utalt erre korábban is, mikor elmesélte a papnak, hogy Dobrosewszki grófnő jelentette neki, hogy Szulejmán elbeszélgetett Annával és úgy tűnt, nagyon kedveli a lányt.
A másik, szembeszökőbb logikátlanság, hogy (SPOILER), először eltitkolják a királyné elől, hogy udvarhölgye, Zofia, milyen kegyetlen véget ért, megfagyott, majd farkasok tépték szét. Ehhez képest később, mikor Izabella visszafogadja szeretőjét, Nisovszkit, kereken megkérdi a férfitől, hogy mondja el, mi történt Zofiával, mert már megtalálták a széttépett holttestét. Persze időközben megtudhatta valakitől a királyné, hogy mi történt Zofiával, kérdés, ki merné ezt szóba hozni a királynénak (hiszen korábban Zofiával „csalta meg” Izabellát a szeretője).
No, de ezek csak szőrszálhasogatások részemről és tényleg nagyon tetszett a könyv, biztosan folytatni fogom majd a sorozatot.

Tetszési index:

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése