2018. május 12., szombat

Lionel Shriver – A Mandible család - 2029-2047


Tartalom:
A közeljövő Amerikájában játszódó, sugárzóan szellemes, éleslátó regény egy valamikori jómódú család négy generációját követi nyomon, amint keresztülbotorkálnak a – nagyon is ijesztően valóságosnak tűnő – országos méretű adósságválságtól romokban heverő amerikai gazdaságot megrázó utórengéseken.
Az Egyesült Államok 2029-ben vérontás nélküli világháborúba keveredik, amely idővel amerikai családok millióinak megtakarítását teszi semmivé. A nemzetközi devizatőzsdén a „mindenható dollár” értéke egyik napról a másikra óriásit zuhan, és helyét egy új globális fizetőeszköz, a bancor veszi át. Az elnök megtorlásul bejelenti, hogy Amerika nem tesz eleget hitel-visszatérítési kötelezettségeinek. Számlái fedezésére a kormány pénzt nyomtat. Ami kevés tényleges valuta a takarékoskodóknál megmarad, azt egykettőre elnyeli az elszabadult infláció.
A Mandible család kilencvenhét éves pátriárkájuk halála után jókora örökségre számított. Miután szülői jussuk semmivé porlad, a kezdeti szimpla csalódás a puszta túlélést jelentő kihívásba torkollik.
Avery ingerült, amiért nem vásárolhat olívaolajat, Florence nővére viszont földönfutóvá lett családtagokat kénytelen befogadni szűkös háztartásába. Nollie nénikéjük, a külföldön élő írónő hetvenhárom évesen egy olyan országba tér haza, amelyre rá sem ismer.
Nollie fivére, Carter azon füstölög, hogy megtébolyodott mostohaanyjukról neki kell gondoskodnia, mert idősek otthonára immár nem telik. Az egykor jobb napokat látott amerikai családot csupán Florence csodabogár tinédzser fia, Willing, a közgazdasági autodidakta menti meg az utcára kerüléstől.
(Forrás: bookline.hu)

Vélemény:
Ebben a regényben igen részletesen ismerhetjük meg egy gazdasági válság folyamatát és okait – egy olyan gazdasági válságét, ami (még) meg sem történt. Van egy közgazdász a Mandible famíliában, de nem csak ő, hanem mások is a családból igen nagy éleslátásról tesznek tanúbizonyságot. Ha nem is előre (mint a kis zseni Willing), de utólag már jól látják, hogy mi miért történt.
A Mandible család elég kiterjedt és mindenféle vagyoni helyzetű ember megtalálható benne, így viszonylag jól mutatja be azt is a könyv, hogy hogyan érintette a válság a lakosság különböző rétegeit. Ami nem igazán volt hihető nekem, hogy mennyire hiányzott az agresszió ebből a könyvből. Egy totális pénzügyi összeomlás esetén biztos, hogy igen hamar fosztogatni kezdenének az emberek és elszabadulna az anarchia. Van is utalás a regényben a rablásokra, házfoglalásokra, de a Mandible család maga annyira sokára lesz érintve ezekben, és ezeket is olyan rendezetten vészelik át, hogy egyszerűen nem éreztem benne semmi drámait.
Általában véve is furcsa volt nekem, hogy milyen sztoikus nyugalommal tűrte a Mandible család (és egyébként a teljes amerikai lakosság is) életkörülményeik folyamatos romlását. Ennek talán az volt az oka, hogy nem egyszerre szenvedtek el nagy visszalépést az életszínvonalukban, hanem fokozatosan. Ha azonnal az utcára kerültek volna, biztos, hogy tüntetések, sőt zavargások lettek volna, s az amerikai elnök rákényszerült volna, hogy a világtól való gazdasági elkülönülést célzó politikájával felhagyjon. Ez az egy, a gazdasági csődbe süppedő ország lakosainak passzív tűrése nem volt hihető nekem, de a fene tudja, lehet, hogy az írónőnek igaza volt és az elkényelmesedett amerikaiak tényleg ennyire birkák.
És a többségnek kezdetben alighanem tetszettek is az elnök intézkedései: a magánkézben lévő arany államosítása (hiszen csak a gazdagoknak vannak aranyrudaik otthon, aztán mikor a jegygyűrűket is be kellett szolgáltatni, sokan meglepődtek), illetve az államadósság fizetésének beszüntetése (a többség nem vásárolt állampapírt). Szóval eleinte a többség azt gondolhatta, hogy csak a gazdagokat, a kiváltságosakat érintik majd hátrányosan az elnök intézkedései, így bejött nekik az „unortodox” gazdaságpolitika.
Összességében ez a könyv egy hihető jövőképet tár el elénk, ugyanakkor egy helyütt elhangzik benne, hogy a sci-fi írók mindig rosszabb jövőt képzelnek el, mint ami végül megvalósul (ld. például Orwell 1984-ét). Remélhetőleg azzal, hogy Shriver megírta ezt a könyvet, elérte azt is, hogy ne történjen meg az, amit leír benne. De fikciós műként olvasva is elgondolkodtató ez a regény.
Még egy apróság: a könyvben a fiatalok szlengje elég sajátságos volt (csótányparány, nyuggerpuki, töpörc, zselé stb.), nem tudom, az angol eredeti is annyira mókás hangzású-e, mint a magyar fordítás, de nekem ez picit sok volt, kicsit mintha gúnyolódott volna a fiatalokon az írónő.
Végezetül rajzolnék ide egy családfát a Mandible famíliáról. Nekem a könyv elején nehezen állt össze, hogy ki kinek a kicsodája, nektek így hátha könnyebb dolgotok lesz olvasás közben.

Mandible család:
Douglas (Manna) Mimi (volt feleség), jelenlegi felesége: Luella (vele nincs közös gyerekük)
                            / \
      Enola (Nollie)  Carter –––––––––Jayne
                                        /   |                  \
        Esteban Florence  Avery ––– Lowell  Jarred
                   /            /  |   \
                   Willing     Savannah Goog  Bing

SPOILERES VÉLEMÉNY: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket)
A regénynek nagyjából az első háromnegyede szól az USA fokozatos gazdasági összeomlásáról és ennek a Mandible családra gyakorolt hatásáról. Az utolsó negyede arról szól, hogy milyen ára volt a gazdaság stabilizálásának.
Az USA elvesztette nagyhatalmi pozícióját, új pénznemet vezettek be (a dollár elinflálódott), s a dólar nuevót a bancorhoz rögzítették. A szövetségi kormány államosította a farmokat, ami népszerű intézkedés volt, az emberek nyerészkedőknek tartották a farmereket (akinek nincs semmije, annak, ugye muszáj gyűlölnie azt, akinek van). Totális kontrollt valósítottak meg az állampolgáraik felett azzal, hogy chipet ültettek beléjük, amin minden adatukat, vagyonukat nyilvántartják. A kereseteknek csak a megélhetéshez elengedhetetlenül szükséges részét nem vonják el adók formájában. Mivel a fiatalok előtt nincs perspektíva, így életuntak (Willing is kiégett, nem érzi szabadnak magát, a chipbeültetésére a megerőszakolásaként tekint vissza).
Halvány reménysugárként ott van Nevada, a Szabad Állam, ami elszakadt az USA-tól. Viszont aki egyszer elmegy Nevadába, az sosem tér vissza, nem tudni, mi történik velük. Ennek ellenére Willing és Nollie el akarnak jutni ide, sikerül is nekik, s csak annyi „bajuk” esik, hogy Willing chipje lenullázódik, eltűnik a megtakarított pénze.
Kiderül, hogy Nevadában nem működnek a chipek, egyetlen fajta, alacsony mértékű adó van, nagyon kicsi az állami szféra (minimális rendfenntartás van csak), nincsenek közszolgáltatások (pl. egészségügy), állami ellátások sem (pl. nyugdíj, munkanélküli segély).
Willing hátrahagyott családja (barátnője, unokatestvérei, nagynénje és nagybátyja) is áttelepülnek végül Nevadába, s Nollie sok éven át rejtegetett aranyrudainak köszönhetően jól is élnek ebben az országban.
Ezt a boldog lezárást én kicsit álszentnek éreztem, mivel Nollie vagyona nélkül ebben a csodás országban ők ugyanúgy nyomorogtak volna, mint az USA-ban, sőt valószínűleg még jobban is. Nollie sem élt volna 103 évig, előbb elviszi valamilyen betegség.
Számomra sem az USA totalitárius rendszere, sem Nevada liberális mentalitása nem tűnt optimális államberendezkedésnek. Az előbbi túl nagy felügyeletet és ellenőrzést valósít meg az állampolgárai felett, az utóbbi túl keveset.

Tetszési index:
90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése