2018. április 14., szombat

Sarah Lotz – A Hármak (A Hármak 1.)


Tartalom:
A Fekete Csütörtököt senki nem felejti el. A világ négy különböző pontján, lényegében egyszerre, lezuhan négy utasszállító repülő. Úgy tűnik, az eseteknek nincs közük egymáshoz. A katasztrófát hárman élik túl, mindhárman gyerekek. Rajtuk viszont egy karcolás sincs, így rövid időn belül híresek lesznek, a sajtó elnevezi őket a „csodálatos Hármaknak”, a világ pedig úgy kezeli őket, mint a leghíresebb celebeket. Feltűnik azonban egy fanatikus lelkipásztor, aki azt hirdeti, hogy a Hármak valójában a közelgő apokalipszis hírnökei. Senki sem hisz neki, őrültnek tartják. Ám a gyerekek egyre furcsábban viselkednek. Lehet, hogy a lelkipásztor nem is annyira őrült? Lehet, hogy bölcsebb lenne szembenézni az igazsággal? Amíg nem késő...
(Forrás: bookline.hu)
Vélemény:
Általában nem állhatom az olyan thrillereket, amik csak egy nagy adag misztikus hablatyból állnak és a végén nem derül ki semmiről semmi, vagyis teljes homályban marad, hogy ki mit csinált és miért. Ez alól kivétel ez a könyv. Még pedig azért, mert annyira jól kidolgozott, igazi egyéniségekből álló szereplőgárdája volt, és mert a története is elgondolkodtató volt. Még úgy is, hogy azért a végén volt egy olyan gondolatom, hogy vajon ez mi a franc akart lenni???
A négy gép négy különböző földrészen zuhan le, a három túlélő gyerek más-más nemzetiségű, nagyon eltérő kulturális és családi háttérrel. Jess brit, meleg nagybácsikája lesz a gyámja, mivel a kislány szülei és ikertestvére meghaltak a szerencsétlenségben. Bobby amerikai, az édesanyja meghal a repülőgépük lezuhanásakor, így a nagymamája neveli, akinek azonban gondoskodnia kell saját, Alzheimer-kórban szenvedő férjéről is. Hiro pedig japán, neki is az édesanyja hal meg a balesetben, s mivel apja nem akar tudni róla, így a nagybátyjánál és nagynénjénél él, és a legtöbbet unokatestvére törődik vele.
Ebből a sok-sok szereplőből mindnek jól kidolgozott személyisége van – kivétel ez alól a három túlélő gyerek. Ez a könyv tulajdonképpen csak ettől thriller, hogy róluk egyáltalán nem tudjuk meg, hogy kik is valójában. Csak az a biztos, hogy nagyon mások, mint akik a gépek lezuhanása előtt voltak…
A történet pedig azért elgondolkodtató, mert azt mutatja be, hogy milyen sokféle módon tudnak reagálni az emberek a megmagyarázhatatlan jelenségekre, milyen ostobaságokban tudnak hinni, milyen aljasok lehetnek. Mások pedig jóindulatúak és segítőkészek ugyanebben a helyzetben, de ők a kisebbség.
Egy csomó vallási fanatikus is felbukkan a könyvben, meg UFO-hívők és szimpla agyalágyultak is, és ők mind hitelesek. A vallási fanatikusok közt például van olyan, aki őszintén hisz a saját őrült elméletében, van, aki csak jól akar keresni vele, van, aki politikai babérokra tör és van, aki csak báb az előbbiek kezében. Azért is érdekes volt ez a könyv, mert megmutatta, hogy egyébként nem kifejezetten gonosz (max. pénz- vagy hataloméhes) emberek mivé tudnak válni, mit tudnak okozni. Hogy az őrület (vagy ostobaság) ragadósabb tud lenni, mint a nátha.
Azoknak tudom ajánlani ezt a thrillert, akik szeretik a jól felépített történetet, karaktereket és a folyamatos feszültséget, ugyanakkor azt nem bánják, ha a cselekmény nincs rendesen elvarrva a könyv végén. Mert itt nagyon nincs!
SPOILERES VÉLEMÉNY: (A megtekintéséhez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket)
A három kölyök számomra végig olyan ijesztő volt, mert az ő fejükbe nem láttunk bele, viszont néha voltak furcsa elszólásaik, ezeket ki is gyűjtöttem, hátha utólag össze tudok rakni belőle valamit, de nem igazán. Még most sem tudom, kik lehettek ők, mit tettek és miért. (Oké, az egyértelmű, hogy nem emberek, de hogy vándorló szellemek, földönkívüliek vagy esetleg istenek, azt nem tudtam eldönteni. És azt sem tudtam megfejteni, hogy miért jöttek a Földre, mi a szándékuk velünk.)
A többi embert viszont elég jól kiismerhettük a könyv lapjain, s ők éppen ezért voltak hátborzongatóak. Elvileg vallásos emberek gyilkosságra uszítanak, mások pedig végrehajtják azt. Egy elméletileg jólelkű, meleg színész megöli a saját unokahúgát, mert azt hiszi, idegen lény.
És az volt a legfurcsább ebben a thrillerben, hogy nem tudtuk, kinek van igaza… Lehet, hogy ezektől a gyerekektől valóban félnünk kellene, mert ártani akarnak nekünk. De az is lehet, hogy segíteni próbálnának… Szóval nem lehet tudni, hogy mi a helyzet velük. Ez elég frusztráló volt, de jelen esetben mégsem irritált (pedig hasonló könyvek kaptak már tőlem eléggé lehúzó kritikát).
A könyv legvége (egészen konkrétan az utolsó, „VÉGE” című fejezet, kb. az utolsó ötven oldal) viszont teljesen fölösleges volt szerintem, a történetnek azzal kellett volna befejeződnie, hogy a Hármak meghalnak, a világban pedig elszabadul a káosz, a harmadik világháború szélére sodródunk. Szerintem így lett volna a leghatásosabb. De az írónő még beleerőltetett a könyvbe egy csomó látszatinfót a Hármakról, amikből azonban ugyanúgy nem tudtunk meg semmi biztosat róluk, mint ahogy korábban sem. Elismerem, még jobban felállt tőlük a szőr a hátamon, de ezen túlmenően semmit nem adott hozzá a regényhez, szóval szerintem nyugodtan ki is maradhatott volna.
Tetszési index:
86%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése