2016. augusztus 7., vasárnap

Sherry Jones – Aisha, a Próféta szerelme

Előzmények:
Nagyjából véletlenül vettem ki ezt a regényt a könyvtárból, mivel az, amit szerettem volna, nem volt meg, és ugyanazon a polcon volt ez a könyv. A borítóját és azt, hogy külön ráírták, hogy világszerte botrány kísérte, kissé hatásvadásznak találtam, de azért kíváncsi lettem rá, hogy mégis milyen élete lehetett Mohamed feleségének.

Tartalom:
Aishát kislányként jegyezték el Mohameddel (a lány apja Mohamed hű követője). Sokáig nem is tudja, hogy a Próféta a jövendőbelije. Aisha arra vágyik, hogy barátja, Szafuan felesége legyen és beálljanak harcosnak a beduinok közé. Mohamedet a saját törzse elűzi Mekkából, s hívei, köztük Aisha és szülei is vele tartanak. Jathribbe – vagy ahogy Mohamed hívja: al-Medinába (a Város) – költöznek át, azonban továbbra is lesznek, akik el akarják pusztítani őket.
Boldog lehet-e Aisha, ha az életét bezártságban és Mohamed többi asszonyával való versengéssel kell töltenie? Hogy alakul az iszlám sorsa, Mohamed és hívei visszatérhetnek-e valaha szülőföldjükre, Mekkába? Ezekre a kérdésekre ad választ a regény.

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez jelöljétek ki egérrel a bekezdéseket.)
Aisha – aki inkább kedves játszópajtásként tekint a nála jóval idősebb férfira – kilenc évesen hozzámegy Mohamedhez, azonban mivel az első menstruációja ekkor még nem jött meg, továbbra is a szüleinél él bezárva, a házasság elhálása sem történik meg. Tizenkét évesen jön meg a vérzése, ekkor költözik Mohamedhez, azonban az elhálásra ekkor sem kerül sor, mert Mohamed lélekben még gyermeknek tartja a lányt.
Közben folyamatosan háborúznak – ahol Aishát nem engedik harcolni, pedig jó kardforgató –, s a nyertes csaták után Mohamed háreme mindig nő, ekként szerezve új szövetségeseket. Magának jóval több feleséget engedélyez a Próféta, mint a híveinek (nekik legfeljebb négy feleségük lehet). Aisha verseng az újabb és újabb feleségekkel Mohamed figyelméért és törődéséért, és próbálja megőrizni az első feleség, a hatun pozícióját, mivel nem akar nővér-feleségei szolgája lenni. A mellőzöttségtől kétségbeesve egyszer megszökik Szafuannal, azonban a férfi át akar állni az ellenséghez, erre Aisha nem hajlandó, visszatér Mohamedhez. Allah sugallatára a Próféta megbocsát neki, s végre elhálják házasságukat.
Aisha Mohamed többi feleségében sokszor kémet lát, s többször áskálódik ellenük alaptalanul. Ezért egyszer, mikor éppen igaza van, már meg sem hallgatják gyanúsítását, s ez kis híján Mohamed életébe kerül. A férfi bizalma meginog Aishában, már akkor sem hisz neki, mikor a lány elárulja neki, hogy gyermeket vár. Aisha – bár Mohamed többre becsüli feleségeit, mint a többi muzulmán férfi, s általában véve jóval elnézőbb velük – szemére veti a férfinak, hogy a hidzsab viselésére kötelezte őket. Mohamed elvonul, hogy Allah segedelmével döntést hozzon házasságáról (házasságairól), végül felajánlja Aishának, hogy döntsön ő, el szeretne-e válni. Aisha a Prófétával akar maradni, mert szereti, s mert úgy érzi, még mindig szabadabb lehet vele, mint más férfi feleségeként. Aisha szerencsétlen módon elvetél. Nővér-feleségei ekkor mellette állnak, s Aisha becsülni kezdi őket, arra kéri Mohamedet, hogy tőlük se váljon el. Nővér-feleségei hálaképpen megválasztják első feleségnek.
Mohamed híveinek száma egyre gyarapszik, s tervezni kezdik Mekka bevételét. Körbeveszik a várost, amely végül önként megadja magát. Mohamed könyörületes, s nem áll bosszút azokon, akik anno elűzték őket és el akarták pusztítani az iszlámot.
Aisha tizenkilenc éves korában a Próféta megbetegszik, utolsó napjait a lánnyal tölti. Csodás, drágaköves kardját Aishára hagyja, hogy a lány azzal védelmezze az iszlámot. Már Mohamed halála előtt kitör a viszálykodás követői közt, s halála után egyik híve arra vetemedik, hogy titokban Aisha kunyhójában földeli el Mohamed holttestét azért, hogy aki a temetési ceremóniát vezetné – Aisha apja – ne kiálthassa ki magát Mohamed utódjának. Aisha tudja, hogy háború lesz, s kész harcolni.

Vélemény:
Nem is tudom, valahogy semmivel kapcsolatban nem azt kaptam, mint amit előzetesen vártam ettől a könyvtől. Mohamed és Aisha karaktere önellentmondásokkal volt teli, számomra ők nem voltak hihetőek, a nagy szerelmük sem (ld. spoileres vélemény).
Ami a történelmi hátteret illeti, arról összesen annyit tudunk meg a könyvből, amit szerény történelmi ismereteimmel még én is tudtam: Mohamedet elűzik Mekkából, Medinába megy, ott megszilárdítja a vallást, majd visszatér Mekkába. Jó, még a csaták helyszínei is le vannak írva, meg tudunk Mohamed érdekházasságairól, de ennyi. Hogy mi volt Mohamed titka, amivel el tudta terjeszteni az iszlámot, milyen alkukat kellett kötnie, ezek nem derültek ki nekem. Persze Aisha szemszögéből íródott a könyv, neki nyilván nem kötött a csinos kis orrára a férje mindent, de így a regény történelmi szempontból sem tud érdekes lenni. Ha a google-ön beírjuk Mohamed nevét a keresőbe, megtudjuk mindazt, ami ebben a regényben van, s jóval kevesebb időnk megy el rá.
Összességében azt mondanám, hogy mivel sem a szereplők nem működtek nálam, sem a történelmi kitekintés nem volt érdekes, így ez egy elég sekélyes kis iromány volt szerintem. Legfeljebb annyiban volt érdekes, hogy betekintést adott egy más kultúrába, a nők körülményeibe, de ennyi. Van már egy folytatása a regénynek, de azt hiszem, mostanában nem ugrom neki, bár felteszem, az a Mohamed halála utáni belviszályos időszakról szól, ami lehetne nagyon érdekes, ha jól lenne megírva, de e tekintetben vannak kétségeim.
Az az érzésem, hogy ez a regény csak azért lehetett botránykönyv, mert Mohamedről (is) szól, ha ettől elvonatkoztatunk, ez a könyv inkább unalmas, mint érdekes.

SPOILERES VÉLEMÉNY:
A könyvben Mohamed egy kedves, jó lelkű öregúr, aki csak kényszerből harcol. Ugyanakkor egy vén kéjenc. Bár újabb és újabb házasságaira mindig talál jó, politikai okot, de azért az elhálást minden esetben lelkesen végzi el. Aishát nagyon szereti, mégis kétszer is majdnem elválik tőle. Nagyobb szabadságot biztosít feleségeinek, mint a többi férfi, ugyanakkor bevezeti, hogy feleségeinek hidzsabot kell viselniük.
Többször rohama van (talán epilepsziás lehetett, de ez magánvéleményem, nincs benne a könyvben), amik után közvetíti Allah kinyilatkoztatásait, melyek azonban többnyire igen jól jönnek Mohamednek, alapot teremtenek neki arra, hogy saját szája íze szerint értelmezze az iszlám szabályait.
Számomra egy merő önellentmondás ez a karakter, bevallom, én nem tudom elhinni, hogy Mohamed valóban ilyen lett volna.
Aishával is egy kicsit ez a problémám. A borító alapján nagy harcosnak képzeltem el, s ő is annak képzeli magát, de a könyvben egyetlen csatában sem harcolhat (igaz, erről nem ő tehet, mivel  nem engedik harcolni).
Mohamedre először csak barátként tekint, s borzad az elhálás gondolatától is, később már mindent megtenne, hogy elhálják végre házasságukat. Igaz, erre jó oka van, így örököst szülhetne Mohamednek, ami megszilárdítaná helyzetét a háremben. A regény végén pedig már úgy érzi, szereti Mohamedet, pedig a férfi nem változott semmit, ugyanúgy rengeteg felesége van, s ugyanúgy gyakran hanyagolja Aishát, mint korábban.
Aisha forrófejű, féltékenykedik, s sokszor igen ostobán viselkedik, máskor viszont meglepően reálisan látja helyzetét. Jó terveket eszel ki, amikhez aztán nem tudja magát tartani.
Azt tudom rá mondani, hogy Aisha elméletben igen bölcs, de a gyakorlatban jellemzően butácskán viselkedik. Benne is sok önellentmondás van, de ő nő, így lehet rá mondani, hogy csak szeszélyes… Másrészt a könyv elején őt gyerekként ismerjük meg, s fokozatosan lesz belőle fiatal nő, ennek is a számlájára lehet írni azt, hogy sokat változik.

Tetszési index:

51%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése