2016. augusztus 6., szombat

Philip K. Dick – A Titán játékosai

Előzmények:
Olvastam már több könyvet is Dicktől (a „Galaktikus cserépgyógyász”-t és az „Időugrás a Marson”-t biztosan, de lehet, hogy többet is, csak elfelejtettem…), ezek érdekesek voltak, a karakterek jól eltaláltak, érdekelt a sztori vége, amíg olvastam őket, abszolút lekötötték a figyelmemet. Aztán viszont elég gyorsan el is felejtkeztem róluk. Ennek okát így utólag már nem tudnám pontosan megmondani, de alighanem az lehetett, hogy a történet elejének jól felépítettségéhez képest a vége laposnak/értelmetlennek/logikátlannak tűnt. Viszont egyik sem lehetett annyira rossz, mert aztán mindig adtam esélyt egy újabb könyvének. Ahogy most is.

Tartalom: 
Pete Gardennek depresszióra és öngyilkosságra hajlamos férfi és most nagyon rossz éjszakája volt, elvesztette a Játékon (melynek neve Blöff) Berkeley-t és vele a feleségét is. Az Aranyos Kék Rókák csoportból már minden nő volt a felesége, így importálniuk kell neki egyet egy másik csoportból, akivel majd folytathatja a Játékot. Exneje, Freya pedig már Clem Gaines felesége.
A Földön összesen 1-2 millió ember van már csak életben, és egy másik faj, a vugok is a bolygón élnek (ők a Titánról származnak). Egy háborúban a kínaiak által bevetett fegyver, a Hinkel-sugárzás gyakorlatilag meddővé tette az emberiséget. Ugyan elméletileg mindenkinek lehet gyermeke, csak meg kellene találniuk a megfelelő párt, azonban a gyakorlatban nagyon keveseknek születik gyermeke. A Hynes-mirigyük eltávolításával megnövelik az emberek élettartamát, ezért nem halt még ki az emberiség.
A Játékon birtokokat és házastársakat nyernek és vesztenek el, és minden pár arra vágyik, hogy mázlija legyen (vagyis gyermeke foganjon). Azonban történik egy gyilkosság, ami felborítja az Aranyos Kék Rókák szokásos mindennapjait…

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez jelöljétek ki egérrel a bekezdéseket.)
Jerome Luckman megvásárolta Berkeley-t attól a játékostól, aki Pete-től nyerte el, s ily módon jogosultságot szerzett rá, hogy csatlakozzon az Aranyos Kék Rókák csoporthoz. Ennek ők nem örülnek, mert Luckman profi Blöffölő, senki nem tudja megverni a Játékban. Luckman New York City birtokosa, számos gyermeke van és sokat tett azért, hogy New York City népessége gyarapodásnak induljon. Luckman egy prekogot (aki látja a jövőt), Dave Mutreaux-t akarja felbérelni, hogy játsszon helyette, mert ő biztosan nyerne. Azonban akiről kiderül (EEG-géppel kimutatható), hogy pszionikus (prekog vagy telepata), azt kizárják a Játékból, és elveszti minden tulajdonjogát, így Mutreaux visszautasítja.
Luckmann az, aki legyőzte a Játékon Joe Schillinget – New York City korábbi birtokosát –, aki azóta Birtoktalan (vagyis nem játszhatja a Blöfföt) és lemezboltja van Új-Mexikóban. Pete gyakran vásárol nála és jóban vannak.
Pete Marin megyébe költözik át (mivel Berkeley már nem az övé), ahol találkozik a Birtoktalan Pat McClainnel. Az asszonynak három gyereke van, azonban keserű, mert kizárták a Játékból, ugyanis telepata (gondolatolvasó). Pete-nek tetszik a nő. Joe boltjában találkozik Pat lányával, Marie Anne-nel, akit még vonzóbbnak talál. A lány rajong Nats Katzért, egy sanzonénekesért, az ő lemezét akarja megvenni Joe-nál.
Pete és új felesége, Carolt Holt rögtön az első játszmán birtokot vesztenek Luckmannel szemben. Pete azt tervezi, hogy legközelebb felesége helyett Joe Schillinggel fog játszani Luckman ellen, amin az asszony megsértődik.
E játszmára azonban sosem kerül sor, mert Luckmant megölik és hulláját Carol kocsijában rejtik el. Két nyomozó jelenik meg a csoport következő gyűlésén, egy terrai (ember), Hawthorne és egy vug, E. B. Black. Mindketten telepaták, és a csoport tagjainak fejébe nézve megtudják, hogy hatuknak – köztük Pete-nek – emlékezetkiesése van, nem tudják, hogy mivel töltötték az időt a gyilkosság napján. Vita támad a csoportban, ennek végén egyikük az állítja, hogy Pete felhívta és elmondta, hogy meg fogja ölni Luckmant. És a nyomozók a fejébe nézve látják, hogy igaz, amit mond, holott kicsivel korábban, mikor átvizsgálták a fejét, még nem volt benne ilyen emlék. Pete-t ennek ellenére letartóztatják, ám egy talpraesett ügyvéd, Laird Sharp – aki Joe Schilling barátja – a kiszabadítja.
Pete lakását átkutatják és az egyik nyomozó beszél a feleségének Patról. Carol erre el akarja hagyni Pete-et, azonban kiderül, hogy terhes, így együtt maradnak. Pete elmegy megünnepelni a hírt (iszik és gyógyszert vesz be). Arra tér magához, hogy egy vug pszichológussal, Doktor Philipsonnal beszélget. Elmondja neki, hogy szerinte a világ körülötte nem teljesen valóságos. Egy pillanatra könnyűnek érzi magát, mintha nem a földi gravitáció hatna már rá, aztán az érzés elmúlik.
Otthagyja az orvost és kinn a kocsijában Marie Anne várja. A lány elmondása szerint Pete hívta el őt inni. Pete egy pillanatra Marie Anne-t is vugnak látja, ráadásul a lány furcsa dolgokat mond neki: hogy a Carolban növekedő dolog nem egy baba, hogy ezrek meg ezrek vannak benne valamiben, aminek a középpontjában Nats Katz van. Hazaérve Carolhoz, Pete felhívja Doktor Philipsont, aki a képernyőn embernek tűnik és a kérdésére, hogy vug-e, azt feleli, nem. Azonban Pete elrejtve a saját cipőjében talált egy levélgyufát, melyre a saját kézírásával az van írva, hogy „teljesen bekerítettek minket a vugok”. Arra a következtetésre jut, hogy csoporttársaival együtt a vugok befolyására ölték Luckmant. Felhívja Hawthorne nyomozót, hogy ezt elmondja neki és segítséget kérjen, azonban ő azt újságolja el neki, hogy már megvan a gyilkos: Luckman titkára.
Pete lefekszik aludni, s reggel Patet és férjét, Allent találja az ágya mellett, akik elrabolják. Kifelé menet a liftben szembetalálkoznak Hawthorne nyomozóval, akit elrablói megölnek. Megtudjuk, hogy Pat, Allen és Marie Anne is egy pszionikusokból álló csoport tagja, akik az ellen küzdenek, hogy a vugok kiirtsák az emberiséget. Allen prekog, Marie Anne pszichokinetista (az elméje erejével tud tárgyakat mozgatni). Kiderül azonban, hogy Marie Anne pszichokinézise olyasmi, amit egy prekog nem tud megjósolni. Mutreaux is a csoport tagja. Pete elbeszélget Marie Anne-nel, szerinte Pete azért látta őt vugnak, mert a gyógyszerek és alkohol hatására Pete-nek telepatikus képessége jött elő, amivel láthatta a lány belső félelmét a vugoktól. Ugyanakkor kiderül, Marie Anne nem emlékszik arra, hogy azt mondta volna neki, hogy a babája dolog. A lány ebből arra a következtetésre jut, hogy a vugok eljutottak hozzá is, és pánikba esik, majdnem megöli Pete-t.
A csoport telepata tagjai elkezdik megvizsgálni egymást és a többi tagot, hogy kiderüljön, a vugok mennyire mélyen hatoltak be a szervezetbe. Azt találják, hogy Mutreaux-ban mintha valami zárva lenne előlük. Hirtelen Pete azt látja, hogy rajta és Mutreaux-on kívül a szobában mindenki vug.
Közben Joe Schilling és Laird Sharp nyomozni kezd Pete után. Mivel valószerűtlennek tűnik nekik, hogy az éjszaka közepén egy neves pszichológust ki tudott volna rángatni az ágyából Pete, hogy beszéljen vele, ezért felkeresik Doktor Philipsont a klinikáján, hogy megtudják, valóban találkozott-e Pete-tel. Kiderül, hogy igen, és kihívva őket a kocsijába sok más érdekeset is elmesél nekik Philipson. A Titán civilizációja két frakcióra oszlik, a mérsékeltekre és a szélsőségesekre. Jelenleg a mérsékeltek uralják a Titánt, azonban a szélsőségesek egyre jobban teret nyernek és ők ellenségesek a Földdel szemben. Ezért Philipson szerint a titániak babrálhatnak az emberiség születési rátájával. Luckmant pedig a termékenysége miatt ölték meg a szélsőségesek. Laird Sharp megkérdezi az auto-autótól, hogy Philipson vug-e (a kocsik és rengeteg tárgy intelligens, amit Rushmore-hatásnak neveznek), s az azt feleli, hogy az.
Philipson tagadja, hogy az lenne, de azt elismeri, hogy van pszi képessége, a Föld és a Titán közti átjáró egyik vége ő, és át tud rajta küldeni vugokat és embereket. Joe-t és az ügyvédet – akaratuk ellenére – át is küldi a Titánra. Joe rengeteg vugot lát, akik játszani akarnak vele. Joe a húzott lapján szereplő számnak megfelelően lép a pályán, vagyis nem akar blöffölni (hiszen a vugok telepaták). Azonban a vugok mégis Blöfföt mondanak, s újra a kártyájára nézve már eggyel kisebb számot lát rajta. Vagyis a vugok megtévesztették. Erre a figuráját visszahúzza egy lépéssel (csal), mire a Játék felrobban és Joe visszakerül a Földre. Ott Philipson elviszi McClainék titkos csoportjához, ahol azt látják, hogy Marie Anne mindenkit megölt (saját apját is), kivéve Pete-et és Mutreaux-t (mert ők nem vugok), anyját, Patet pedig elrepítette valahová az égbe. Philipsont elcserélik Laird Sharpra, így az ügyvéd is visszatérhet a Földre.
Az Aranyos Kék Rókák csoport arról vitázik, hogy bevegyék-e tagjaik közé Marie Anne-t és Mutreaux-t, hogy a segítségükkel játszanak a titániak ellen, mikor megjelenik Nats Katz és ő is be akar lépni a csoportba. Pete-nek gyanús a férfi, ugyanakkor paranoiásnak is tartja magát emiatt, ezért inkább hazaindul, azt tervezi, hogy öngyilkos lesz. Odahaza Mutreaux várja, kidobja a gyógyszereit, és azt mondja neki, hogy Pete fog rájönni, hogy hogyan lehet legyőzni a Titán játékosait. Azt is elmondja, hogy Pat nem halt meg. Kiderül azonban, hogy Nats Katz valóban a másik oldalon áll és már beszervezte Mutreaux-t. Pete-et is be akarják szervezni, hogy ne legyen hajlandó majd játszani a titániak ellen.
Elmennek Pathez, aki nagyban csomagol, a Titánra akar menni, fél Marie Anne-től. Pat elmondja, hogy egymás közt a vugok úgy játszanak, hogy gyógyszerrel elfojtják a telepata képességüket, azonban erre a földiekkel szemben nem lennének hajlandóak. Pete rájön, hogy ha olyan gyógyszert adnak Mutreaux-nak, ami kisebb vagy nagyobb mértékben elfojtja a telepata képességét (de ő sem tudja, mennyire), és ha a prekog nem nézné meg a lapját, akkor ő maga sem tudná, hogy éppen blöfföl-e vagy sem, s így a vug ellenfeleik sem. S eképpen nyerhetnének ellenük.
Megjelenik Marie Anne, megöli az anyját, Mutreaux-t pedig átkényszerítik a saját oldalukra. Kiállnak játszani a titániak ellen, hogy visszaszerezzék az emberiség számára az uralmat a Föld felett, a titániak pedig – ha vesztenek – a Titán feletti uralmat is elvesztik a fogadás szerint. Kiállnak a titániak ellen (akik elviszik őket a Titánra) és nyernek, azonban a vugok rossz vesztesek és el akarják pusztítani őket. E. B. Black menti meg őket és visszaviszi őket a Földre. Pete visszakerül a felesége, Carol mellé, azon töprengenek, hogy a nyertes játszma után a születési ráta vajon újra normális lesz-e. Szerintük igen. Freyát megkörnyékezi Doktor Philipson, és arra kéri a nőt, hogy dolgozzon nekik. Freya gondolkodási időt kér, és itt a vége.

Vélemény:
A Dick által kitalált és igen részletgazdagon felépített világ nekem egy kissé bizarr, és vannak a könyvben olyan logikátlanságok, amik a számomra zavaróak. Ugyanakkor ennél a könyvénél is érdekelt, hogy mi történik a szereplőkkel, mi lesz a vége, de számomra a történet lezáratlan maradt az utolsó oldalak elolvasása után is. A Blöff nevű játék nekem elég bugyutácskának tűnik, a központi szerepe ebben a kitalált világban számomra érthetetlen.
Alapvetően jól szórakoztam a könyvön, de azt hiszem, ez sem fog maradandó nyomot hagyni bennem. Lehet, hogy Dick könyvei nem nekem valók? Azért alkalmasint még biztos fogok próbálkozni más könyvével is, mert a stílusa tetszett, a szereplők jól kidolgozottak voltak, tulajdonképpen a sztori is, csak nekem gyakran logikátlan volt.
Folyamatos bizonytalanságban tartott a könyv, majd minden szereplőnél felmerült a lehetőség, hogy nem az, akinek látszik. Tulajdonképpen még a könyv legvégén sem holtbiztos, hogy mindenki valóban azon az oldalon áll, amelyiken feltűnik. Ez a kuszaság és bizonytalanság voltaképp tetszett, csak az nem, hogy a könyv legvégén sem lettek elvarrva a szálak. Hiszem, hogy tud ő ennél sokkal jobb könyvet is írni.

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Íme, hogy miket nem értettem: Miért vannak rábuzulva a vugok erre a Blöff nevű játékra annyira, hogy még egy másik fajra, az emberekre is rákényszerítik a játszását? Ha a Földet már az uralmuk alá hajtották, akkor miért hajlandóak feltenni a Játékban tétnek a Földet, (sőt ha a vugok vesztenek, akkor még a Titán feletti uralmat is átengednék az embereknek)? Ha ők nyernek, akkor ugyanott lesznek, övék marad a Föld, de nyerni lényegében nem nyernek semmit, ha vesztenek, akkor viszont mindent vesztenek, a Földet és a Titánt is. Ennyire játékfüggők lennének? Amikor végül vesztenek, akkor pedig miért nem tartják magukat a fogadáshoz? Ha a titkos pszionikus csoport célja az emberi élet védelme, akkor Mutreaux miért nem vállalja, hogy helyettesíti Luckmant a Játékban? (Így elvileg kisebb eséllyel tudnák megölni Luckmant, aki sok utóddal rendelkezik.) Marie Anne vug vagy ember vagy mi? Ha vug, miért harcol az emberek oldalán, ha viszont ember, hogy lehet az anyja egy vug? Miért csomagol egy órán át Pat, ha annyira fél Marie Anne-től, miért nem menekül hamarabb? Miért nem éri el a vugok telepatikus képessége azt, aki beül egy autóba? (Jó, erre tudom a választ, azért mert az autó, amibe emiatt Doktor Philipsonnak be kellett ülnie, leplezi le őt, hogy vug, s e fordulat viszi előre a cselekményt.)

Tetszési index:
51%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése