2016. augusztus 6., szombat

Dennis Lehane – Viharsziget

Előzmények:
A könyvből készült filmet láttam anno a moziban, aminek olyan hideglelős hangulata volt és a vége eléggé meglepő volt, úgyhogy azóta többször is eszembe jutott, hogy el kéne olvasni a könyvet. Kicsit sokára sikerült, de most végre elolvastam.

Tartalom:
Teddy Daniels rendőrbíró és társa, Chuck Aule komppal tartanak a Viharszigetre, ahol egy igazságügyi elmegyógyintézet működik, melyben veszélyes elmebetegeket kezelnek. Az elmegyógyintézetből eltűnt az egyik beteg, Rachel  Solando, ennek az ügynek a kivizsgálása miatt érkezik a két rendőrbíró a szigetre.

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
Chucknak és Teddynek ez az első közös ügye, megtudják egymásról, hogy Teddy-nek volt felesége korábban, akit Doloresnek hívtak, s két éve halt meg, mikor kigyulladt a lakásuk, míg Chuck barátnője japán származású, ezért helyezték át a férfit a korábbi munkahelyéről.
A nyomozás alapján a rendőrbírók azt állapítják meg, hogy Rachelnek láthatatlanná kellett válnia ahhoz, hogy átjusson a számos ellenőrzési ponton, vagy a másik lehetőség az, hogy belső segítséggel szökött meg.  A nő megölte a saját gyerekeit, azonban felépített magának egy álomvilágot, melyben a gyermekei élnek, s jelenleg ebben él. Rachel hagyott egy rejtvényt maga után, melyet az elmegyógyintézet dolgozói nem tudtak megfejteni. Az egyik orvos, Dr. Sheehan aznap utazott el szabadságra, mikor a két rendőrbíró a szigetre érkezett. A nyomozók ezt gyanúsnak találják, az egyik elméletük szerint az orvos beleszeretett Rachelbe és ő szöktethette meg a szigetről a nőt.
Vihar közelít a szigethez, ezért a két rendőrbíró ott ragad, éjszaka Teddynek furcsa álma lesz feleségéről, aki azt mondja neki, hogy Laeddis is itt van. Teddy másnap meg tudja fejteni  Rachel rejtvényét, kivéve azt a részét, mely azt kérdezi, „ki az a 67?”. A rejtvény többi része a 13-as számra mutat (egyébként 6+7 is 13-at ad). Az egyik orvos, Dr. Cawley ezt azzal magyarázza, hogy a skizofrén betegek babonásak.
Teddy beavatja Chuckot a titokba, hogy valójában miért jött a szigetre. Egy Andrew Laeddis nevű férfi gyújtotta fel a házat, ahol a feleségével laktak, miatta halt meg Dolores, s ez a férfi a szigeten van most. Teddyék házának felgyújtását nem tudták rábizonyítani, azonban később felgyújtott egy iskolát is, s a tárgyaláson azt vallotta, hangokat hallott, ezért szállították az elmegyógyintézetbe. Egy Hurly nevű szenátornak feltűnt, milyen összegek áramolnak a Viharszigetre, s azt gyanítja, hogy nem csak az elmebetegek kezelése folyik itt, hanem kísérleteznek is velük, s a megbízásából Teddynek ennek is utána kell járnia. Chuck aggódni kezd, hogy el fogják-e tudni hagyni épségben a szigetet.
A rendőrbírók megtudják, hogy az elmegyógyintézetben 66 beteget kezelnek, s Teddy azt gyanítja, hogy kell lennie egy 67. betegnek is. Meg szeretnék nézni a betegek aktáit, amit nem engedélyeznek nekik. Aztán kiderül, hogy Rachel Solando előkerült. A rendőrbírók beszélnek vele, de a nő zavart, nem tud értelmesen beszámolni arról, hogy szökött meg és mit csinált azután.
Teddy rosszul lesz, ő azt hiszi, migrén. Dr. Cawley ad neki rá gyógyszert. Teddyt ezután rémálmok gyötrik, melyben Rachel elvállalja, hogy ő lesz Dolores, és szerepel benne egy kislány is, aki apjának hiszi. Teddynek gyanús lesz Chuck, hogy nem is az, akinek látszik. Ezután nem sokkal Chucknak nyoma veszik. Teddy az egyik sziklabarlangban egy nőt talál, aki elmondja, hogy korábban orvosként dolgozott az intézetben, s hogy elkövette azt a hibát, hogy érdeklődni kezdett azután, hogy milyen kísérletek folynak ott. Azt sugallja Teddynek, hogy már őt is biztosan elkezdték gyógyszerezni, mióta a szigeten tartózkodik, s hamarosan jelentkezni is fognak rajta a tünetek, aminek a vége az lesz, hogy őrültnek nyilvánítják. Elmondja, hogy a kísérletek a világítótoronyban zajlanak.
Az intézetbeliek úgy tesznek, mintha Teddynek soha nem is lett volna társa. Teddy megpróbál megszökni a szigetről a komppal, de nem sikerül. Ezután a férfi mindenáron be akar jutni a világítótoronyba, hátha ott lesz Chuck. Ott Cawley várja. (A KÖNYV CSATTANÓJÁT LELÖVŐ SPOILER JÖN!) Elmondja, hogy Edward Daniels és Andrew Laeddis egy és ugyanaz a személy (a két név egymás anagrammája, ugyanazokból a betűkből állnak), s az nem más, mint Teddy. Ugyanez igaz a Rachel Solando és Dolores Chanal nevekre is. A 67-es számú beteg nem más, mint ő, s az igazi neve Andrew Laeddis, nem Teddy. A felesége, Dolores két évvel korábban megőrült és vízbe fojtotta három gyermeküket, Edwardot, Danielt és Rachelt. Andrew, miután hazaért és rájött, mit tett a felesége, megölte őt.
Előkerül Chuck, akiről kiderül, hogy Dr. Lester Sheehan, s ő volt az elmúlt két évben Andrew kezelőorvosa. Az orvosok elmondják, hogy Andrew képtelen volt feldolgozni, amit tett, elvesztette a kapcsolatot a valósággal, s kitalált magának egy világot, melyben ő még mindig rendőrbíró, a felesége tűzvészben halt meg, stb. Az orvosok ezt a kitalált világot játszották el és játszatták el az intézet dolgozóival és betegeivel, abban bízva, hogy ha a végén szembesítik azzal, hogy ez kitaláció, az visszazökkenti a valóságba Andrew-t. Elmondják, hogy ez az utolsó esélye. Mivel több beteget, őrt, és ápolót bántalmazott már, mióta a szigeten van, ezért ha most nem jön rendbe, lobotómiát fognak rajta végrehajtani, hogy ártalmatlanná tegyék. Azonban az orvosok így sem tudják meggyőzni Andrew-t az igazukról.
Éjjel azonban álmot lát, melyben újraéli, ahogy megtalálja a halott gyermekeit és megöli feleségét, s elfogadja, hogy ez a valóság. Az orvosok örülnek ennek, azonban attól tartanak, hogy Andrew vissza fog esni, ami már egyszer meg is történt vele. Másnap Andrew felkel és találkozik Chuckkal. Azt mondja neki, hogy le kell lépniük a szigetről, mert otthon már várják őket. Dr. Cawley és több ápoló a közelben van, Chuck jelez nekik, s ők elindulnak Teddy felé.

Vélemény:
Az volt a fő baj ezzel a könyvvel, hogy az elolvasása előtt már láttam a filmet. Az pedig elég hátborzongató, a vége pedig elég sokkoló volt ahhoz, hogy még most is emlékezzek a történet lényegére és a végén a csattanóra. A könyv pedig ezekhez képest nem adott semmi többletet nekem. De ez nem a könyv hibája. Ha egy krimit már olvasott az ember, másodjára már elég unalmas elolvasni szerintem, hiszen a lényegét, hogy ki a gyilkos, már tudod. Ugyanez a helyzet itt is. Jelen esetben ugyan nem a könyvet olvastam, hanem csak a filmet láttam, de az elég hűen követte a könyv történetét ahhoz, hogy a filmhez képest már sok újat ne tudjon adni a könyv. Szóval a magam részéről inkább azoknak ajánlanám ennek a könyvnek az elolvasását, akik még nem látták a filmet. Ha valaki előbb olvassa a könyvet, utána a film még érdekes lehet neki szerintem, a képi világa, a színészi alakítások és amiatt, hogy a vége egy kicsit eltér a könyvétől. Biztosra nem tudhatom ugyan, hogy mi lenne a véleményem a könyvről akkor, ha nem láttam volna előbb a filmet, de alighanem idegborzolónak és izgalmasnak írnám le. Szóval ez egy jó könyv szerintem, csak nem tud többet, mint amit a belőle készült film tud.

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Amiért érdekes lehet ez a könyv (meg a film), az az, hogy ráébreszti az embert, hogy milyen könnyű elveszteni a kapcsolatot a valósággal, s hogy az, hogy mit fogadunk el valóságnak, tulajdonképpen csak értelmezés kérdése. Biztos mindenki találkozott már olyan emberrel, aki képtelen elismerni, ha valamiben hibázott, hogy valami nem jó dolog megtörténtéért ő a felelős. Ha mélyen magába nézne, valószínűleg a legtöbb ember rájönne arra is, hogy ezt ő maga is űzi olykor (velem például már előfordult). Hogy az apró csúsztatások közt, amiket majdnem mindenki elkövet, és aközt, ahová Teddy jutott, mekkora a távolság, én nem tudom megmondani, de bízom benne, hogy elég nagy ahhoz, hogy a legtöbbünk sose jusson oda, ahova ő.
Fentebb utaltam rá, hogy a film vége kicsit más, mint a könyvé, nos, emlékeim szerint (amik lehet, hogy nem túl pontosak) a filmben az, hogy Teddy (avagy Andrew) visszaesik, nem teljesen biztos, lehet, hogy csak eljátssza, hogy visszaesett (azért, hogy megműtsék, s ekként ártalmatlanná tegyék). Tulajdonképpen a könyvbe is bele lehet látni egy ilyen véget, de magából a szövegből ez nem igazán következik szerintem.

Tetszési index:
80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése