2016. augusztus 17., szerda

Margaret Atwood – Guvat és Gazella (VadÁdám trilógia 1.)

Előzmények:
A Mini-könyvklub keretében augusztusban egy szabadon választott sci-fit kell elolvasnunk, és nekem erre esett a választásom, mert a neten olvasott értékelések alapján jónak tűnt (azt írták róla, hogy szépirodalmi műként is megállja a helyét, ami egy sci-fi esetében elég szokatlan szerintem).

Tartalom:
„Egy férfi, aki valamikor Jimmy volt, most Hóembernek nevezi magát, és egy fán él nem messze a tengerparttól, óvakodva a kigykányoktól, a görmenyektől és a világot ellepő egyéb különös állatoktól. Egyetlen feladata, hogy vigyázzon a guvatkák csapatára, ezekre a tiszta lelkű, egyszerű gondolkodású, tökéletes emberekre, akik az ő menthetetlen faját felváltották a földön. Nem tudja, maradt-e még életben valaki az egykori emberiségből a nagy járvány után, s fejében minduntalan azok az események zakatolnak, amelyek elvezettek idáig: ehhez a pusztuló vagy épp most megújuló világhoz. És egyfolytában egy nő hangja kísérti: Gazelláé, aki a szeretője volt, de nemcsak az övé, hanem legjobb barátjáé, a zseniális Guvaté is, aki a guvatkákat létrehozta. - Margaret Atwood áradó fantáziával képzeli el a közeljövőt, amikor a kiváltságos kevesek a tudományos városaikban kedvükre alakítgatják az emberek és állatok génjeit, s közben a többség kaotikus plebsztelepeken éli egyre nyomorúságosabb életét.” (Forrás: libri.hu)
Annyi pontosítást azért tennék, hogy a görmenyek aranyos kis állatok, tőlük nem kell óvakodnia Hóembernek. De említhetőek helyettük a gömböcök és a kutyafarkasok mint veszélyes állatok.

SPOILERES TARTALOM: (A megtekintéshez egérrel jelöljétek ki a bekezdéseket.)
Hóember gyermekként a Jimmy névre hallgatott. Apja a SzerVezet Farmon dolgozott, gömböcöket hoztak létre, olyan sertéseket, melyekben emberekbe ültethető szerveket növesztenek. Anyja genetikus, de már nem dolgozik. Otthon van, de nem a fia miatt, vele alig törődik, bár néha rájönnek gondoskodási rohamok, ilyenkor például elkészíti fia kedvenc ételét. Elégedetlen azzal a világgal, melyben élni kényszerül, azt mondják rá, depressziós, de nem akar orvoshoz menni. Jimmy és szülei kampuszlakók, a SzeKúrosok védik őket a külvilág – a plebsztelepek – veszélyeitől.
Egyik születésnapjára Jimmy egy görmenyt – a bűzös görény és a menyét genetikai ötvözéséből létrehozott háziállat – kap ajándékba apjától. Nem sokkal később apja munkahelyet vált, a BájBőr nevű céghez megy át, így Jimmyék egy még modernebb, biztonságosabb kampuszra költöznek át.
Jimmy az iskola bohóca, gyakran szüleit figurázza ki. Az anyja egy nap elszökik, a SzeKúrosok Jimmyt és apját vallatják, hogy tudják-e, hova mehetett, de ők nem tudnak semmit. Az apja rövid búslakodás után az egyik laborasszisztensével, Ramonával jön össze.
Jimmynek új iskolatársa lesz, Guvat – eredeti nevén Glenn, de Hóember mindig Guvat néven utal rá, mert szerinte ő valójában mindig is Guvat volt. Guvat intelligens, van humorérzéke, lenyűgözi az embereket, látszik rajta, hogy tehetséges, de senki nem tudja, miben. Sokat lógnak együtt Jimmyvel, sakkoznak, vagy egy Kihalósdi nevű játékot játszanak, melyben az elmúlt ötven évben kipusztult állatokat kellett kitalálni. A rendszergazda a játékban GyagyásÁdám.  Jimmy kódneve Gólyatöcs volt a játékban, Guvat a pirosnyakú guvatról kapta a nevét.
Másik szórakozásuk az volt, hogy szörföltek az interneten. Nyitott szívműtétet, kivégzéseket, eutanáziás öngyilkosságokat néznek élőben, máskor pedig pornót. Az egyik szexweblap a PiCicák, itt kislányok nyújtanak szexturistáknak "szolgáltatásokat". Látnak egy videót, melyben meztelen kislányok nyalnak tejszínhabot egy férfi testéről, s Jimmy emlékezetében megragad az egyik kislány megvető, vesébe látó pillantása – ez a kislány Gazella.
Hóembernek nappal árnyékba kell húzódnia, mert a nap szétégetné a bőrét, máskor viszont özönvízszerű eső hull. Egy mocskos lepedőbe burkolja magát, éjjel egy fán alszik. Guvat teremtményei olykor felkeresik őt, hogy meséljen nekik, s Hóember felépít egy mitológiát nekik arról, hogy Guvat miként teremtette őket, az állatok pedig Gazella gyermekei. A Guvatkák teste hibátlan, csak növényeket esznek, hiányzik belőlük az erőszakra való hajlam, dorombolnak, amivel a kisebb sérüléseiket gyógyítani tudják. Éjjel kutyafarkasok lesik Hóembert, ezek az állatok látszólag barátságosak, aztán ha a közelébe férkőznek egy embernek vagy állatnak, elharapják a torkát és megeszik.
Gazella egy távoli faluban született, a családja nagyon szegény volt. Az apja halála után az anyja arra kényszerült, hogy eladja Gazellát, hogy a többi gyerekének enni tudjon adni. Gazella először virágokat árul az utcán, később már azokban a szexfilmekben kell szerepelnie, amiket Guvat és Jimmy a neten láttak.
Hóembernek élelemre és sugárpisztolyra van szüksége, elhatározza, hogy visszamegy a RegenerEszenc Kampuszra ezekért. A guvatkáknak azt mondja, hogy Guvattal fog találkozni.
Guvat osztályelső volt, így a legjobb EduKampuszra veszik fel, míg Jimmy közepes tanulmányi eredményével egy jóval gyengébb helyre kerül be. Guvat anyja meghal egy súlyos vírusfertőzésben, Guvat látszólag könnyen veszi a dolgot. Az apja már korábban meghalt, lelépett vagy leesett egy felüljáróról. Jimmy alkalmazott retorikát tanul, Guvat meghívja látogatóba az iskolájába. Guvat iskolája zsenikkel van tele, többek közt ők hozták létre a kutyafarkasokat a SzeKúrosok megbízásából. Guvat előad egy elméletet Jimmynek, mely szerint a gyógyszergyártó cégek maguk is előállítanak betegségeket, hogy aztán legyen mit meggyógyítaniuk. Guvat szerint apja munkahelye is ezt tette, amire az apja rájött, s ki akarta teregetni a neten, ezért megölték.
Jimmy lediplomázik, lesz egy nem túl érdekes munkája, sokat nőzik. A SzeKúrosok felkeresik és lejátszanak neki egy videót az anyja kivégzéséről. Jimmy depresszióba süllyed. Guvat meglátogatja. Kimennek inni, mulatni a plebsztelepekre, előtte azonban be kell oltaniuk magukat a lehetséges fertőzések ellen – Guvat készített egy vakcinát erre a célra.
Guvat állást szerez Jimmynek a saját munkahelyén, a RegenerEszencnél. Guvat részlegét Paradicsomnak hívják, a halhatatlanságon dolgoznak, egyik projektjük a GyönyörGyöngy, ami véd a nemi betegségektől, korlátlan libidót és kellemes közérzetet biztosít, illetve meghosszabbítja a fiatalságot. Ennek a terméknek a reklámkampányát kellene megcsinálnia Jimmynek. A GyönyörGyöngynek lenne egy nem publikált hatása is: sterilizál. Guvat szerint ez az emberiség fennmaradását szolgálja. Guvat kollégái a Kihalósdi játék Nagymesterei, Guvat összegyűjtötte őket. Guvat végül megmutatja Jimmynek másik projektjüket: a Guvatkákat. Ők bemutatódarabok, azt kívánják velük reprezentálni, hogy bármilyen kisbabát képesek előállítani a megrendelőknek.
Jimmy a Guvatkák közt látja viszont Gazellát (aki a Bejza Gazella nevet kapta Guvattól), a lány tanítja őket. Kezdetben Gazella örömlányi szolgáltatásait vette igénybe Guvat, aztán később állást szerzett neki a projektjében. Jimmy rájön, hogy Guvat szerelmes Gazellába, ezért igyekszik távol tartani magát a lánytól, Gazella azonban elcsábítja. Gazella részt vesz a GyönyörGyöngy terjesztésében, kapcsolatai vannak a plebsztelepeken. Jimmy sejti, hogy Guvat tud a viszonyukról.
Világméretű járvány tör ki. Gazella üzleti úton van, de felhívja Jimmyt és elmondja, hogy azokban a városokban tört ki a járvány, ahol ő osztogatta a GyönyörGyöngy tablettákat. Jimmy elbarikádozza magát, de megjelenik Guvat, azt mondja, vele van Gazella is és kéri Jimmyt, hogy engedje be. Elmondja, hogy Jimmy immúnis a járvánnyal szemben, mert abban a vakcinában, amit a plebsztelepi kirándulásaik előtt adtak be maguknak, benne volt az ellenszérum. Jimmy beengedi. Guvat karjában ott van az ájult Gazella. Guvat elvágja a lány torkát. Jimmy lelövi Guvatot. Ezután Jimmy újra elbarikádozza magát és végignézi az emberiség kihalását. Majd kivezeti a Guvatkákat a szabadba.
Hóember viszontagságos út után – a meglepően találékony és méretes gömböcök majdnem felfalják – eléri a RegenerEszenc Kampuszt.  Még út közben füstöt lát, mely a Guvatkák táborhelyéhez közel száll fel. Hóember fertőzést kap, de a Kampuszon talált vakcina ideiglenesen javít az állapotán. A Kampuszon talál élelmet és egy sugárpisztolyt, majd visszaindul a Guvatkákhoz. Azok azt mondják neki, hogy emberek jártak náluk, olyan emberek, mint Hóember. A Guvatkák üdvözölni akarták őket, de elfutottak előlük. Bár rosszul van, Hóember az idegenek keresésére indul. Meg is találja őket, nekik is van sugárpisztolyuk, de rossz bőrben vannak. Jimmy töpreng, hogy mit tegyen, odamenjen hozzájuk vagy lelője őket? És itt a vége.

Vélemény:
Ennek a könyvnek számomra nem a sci-fi vagy a disztópia része volt igazán érdekes, hanem az, hogy mennyire élőek, igaziak voltak benne a szereplők. Mind defektesek egy kicsit vagy nagyon, de hihetőek. De ha csak azt nézném, hogy mint disztópia mennyire hiteles, arra is azt mondanám, hogy nem rossz. Nincsenek benne egetrengető ötletek, csak a szokványos járványban kipusztulás, a génmanipuláció (az ember Istent játszik) visszás jellegének bemutatása, de még ez is érdekes tudott lenni az írásmód miatt.
Amik eleinte furák voltak, azok a Hóember fejében létező, hozzá beszélő hangok. Nem tudtam, hogy most akkor bedilizett, vagy van a fejében valami spéci memóriachip, ami kezelhetetlenné vált, vagy tényleg jelenéseket lát/hall? Igazándiból erről most se tudok biztosat mondani, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy kicsit megőrült a magánytól, s mikor a hangokkal beszél, lényegében magával társalog.
A könyv befejezése után nagyon bosszantott, hogy lezáratlan véget kaptam, de mint utóbb kiderült, ez egy trilógia első része, úgyhogy lehet, hogy a további kötetekben kapok olyan lezárást, amivel elégedett leszek. Mindenképpen igyekszem valamikor elolvasni a folytatásokat (bár ha jól tudom, még csak a második rész jelent meg magyarul).
Összességében nagyon szerettem a karaktereket, a könyv nyelvezetét, írásmódját és koherens (bár nem túl bonyolult) történetét.

SPOILERES VÉLEMÉNY:
Először is a jól eltalált karakterekről szólnék pár szót. Szerintem jól mutatja be a könyv Jimmy visszás kapcsolatát a szüleivel, valójában egyikük sem törődött vele, míg Jimmy kétségbeesetten vágyott a szeretetükre – különösen az anyjáéra.
Hóember annyira életképtelen, hogy az már fáj. Például elhagyja a kését, egy bűzös lepedő minden ruhája, lényegében nincs élelme a könyv elején. Az az igazság, hogy egy világvége esetén szerintem a hozzá hasonló emberek halnának meg először, de szerencsére itt nem így van. Egyébként szerintem nagyon hasonlít a karaktere az „Álmatlanok” Pauljára: mindketten képtelenek gondoskodni magukról, imádják a különleges, régi, ritka szavakat, a filozofálás, s nem a tettek emberei. (Az „Álmatlanok”-ról is olvashattok ajánlót a blogon.)
Guvat intelligens, realista, halvérűnek tűnik, de mint a végén megtudjuk, a bosszú nem idegen a természetétől. Bár én nem mondanám azt, hogy pusztán a szerelmi bánata eredményezte agybaj miatt irtotta ki az emberiséget. Erre ő már régóta készült, szerintem attól kezdve, hogy genetikus lett. Az emberiség túlszaporodott, erkölcstelen, az életre érdemtelen faj szerinte, ezért megteremti a Guvatkákat, akik harmincéves korukban automatikusan meghalnak, nem erőszakosak, tökéletesek. Ha Gazellával jobban alakulnak a dolgaik, az legfeljebb elodázta volna az emberiség pusztulását szerintem.
És hogy miért ölte meg Gazellát és miért lett öngyilkos Jimmy keze által?  Szerintem azért, mert tudta, hogy Gazella nem bírta volna végignézni az emberiség kipusztulását, s elviselni a gondolatot, hogy ezt – akaratlanul – ő maga is elősegítette, s különösen nem tudta volna megbocsátani Guvatnak azt, amit tett. Lehet, hogy Guvat maga is gyűlölte magát azért, amit tett az emberiséggel, Gazellával és Jimmyvel, s nem akart így tovább élni. De lehet azért is, mert nem akart abban a világban élni, amiben a teljesen jellegtelen és unalmas Guvatkák jelentik az emberi társaságot. 
Azt, hogy Guvat miért Jimmyvel ölette meg magát, s miért nem a saját keze által lett öngyilkos, már nehezebb megmagyaráznom. Talán ennek van a leginkább bosszú jellege: elszeretted a nőmet, ezért most rákényszerítelek arra, hogy gyilkos légy, sőt arra is, hogy végignézd, ahogy megölöm a nőt, akit szeretsz. De lehet az is, hogy Guvat nem volt képes megölni magát.
És végül itt van még Gazella. Ő látszólag olyannak fogadja el a világot és az embereket, amilyenek, nem haragszik senkire, a rossz dolgokról, amik vele történtek, nem hajlandó beszélni, vagy legalábbis a legkellemetlenebb részekről hallgat. Ez alapján mondhatnánk azt is, hogy lélekben olyan, mint a Guvatkák, és Jimmy szerint a külsejében is nagyon hasonlított rájuk. Azonban van Gazellának egy furcsa mondata. Mikor visszaemlékszik arra, hogy kihasználták kislánykorában, azt mondja Jimmynek, hogy akkoriban arra gondolt, hogy ha lehetséges, egyszer más fog térdelni, nem ő. Ez valamiféle bosszúvágyra utal szerintem. Nem mondom, hogy szándékosan vett részt az emberiség kiirtásában, azért a sok mocsokságért, amit vele tettek, de teljesen ez a lehetőség sem zárható ki. Vagy hogy legalább tudat alatt sejtette, hogy mire készül Guvat.
Kíváncsi vagyok, hogy a Guvatkáké-e a jövő. Mivel a könyvben rengeteg génmanipulációval létrehozott, torz életforma szerepel, ami inkább visszataszítónak láttatja a génmanipulációt, ezért én azt tippelem, hogy hosszú távon a Guvatkák sem lesznek nyertesei a világvégének. De hogy ezt megtudjam, el kell olvasnom a folytatásokat.

Tetszési index:
88%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése